Μητσοτάκης με αγρότες: Δρομολογήθηκε η δέσμευση για χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα – Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στην ΚΑΠ (βίντεο)

«Χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δρομολογήθηκε η δέσμευση για χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των αγροτών.

Ο πρωθυπουργός είπε, αναλυτικά:

«Όπως βλέπετε, οι συναντήσεις και οι συσκέψεις για τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ειδικά τα θέματα της Θεσσαλίας είναι συχνές και θέλαμε να δώσουμε συνέχεια συνέχεια στην προηγούμενη συζήτησή μας, για να συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά και να ακούσουμε τις απόψεις των θεσμικών εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα, όπως είναι, όπως είστε συγκεντρωμένες και συγκεντρωμένοι σήμερα σε αυτό το τραπέζι. Δεν θα επαναλάβω αυτά τα οποία είπαμε και την προηγούμενη φορά.

Να σταθώ μόνο σε δύο σημεία, τα οποία νομίζω ότι έχουν ένα ενδιαφέρον και χάριν της επικαιρότητας δρομολογήθηκε η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει να μπορούμε να προσφέρουμε χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας σε ορίζοντα δεκαετίας.

Σημαντική παρέμβαση, η οποία αν μη τι άλλο εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για έναν σημαντικό συντελεστή κόστους για πολλούς από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Και το δεύτερο, το οποίο θέλω να τονίσω και νομίζω ότι είναι και επίκαιρο, λαμβάνοντας υπόψη το πού βρισκόμαστε στον ευρύτερο εκλογικό κύκλο.

Σε τρεις μήνες από τώρα, κάτι λιγότερο από τρεις μήνες, θα έχουμε ευρωεκλογές και ένα από τα σημαντικά ζητήματα τα οποία θα κληθούμε να συζητήσουμε στις ευρωεκλογές θα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η άποψη η δικιά μας είναι πολύ σαφής και διατυπωμένη και σε επίπεδο υπουργού. Χρειάζονται παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική – και άμεσες παρεμβάσεις.

Ήδη το υπουργείο έχει καταθέσει μια σειρά από σκέψεις στο Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα εργαλεία της ΚΑΠ, αλλά ενδεχομένως θα χρειαστεί και μια πιο ουσιαστική μεσο μακροπρόθεσμη συζήτηση, η οποία πιθανώς να φτάσει και στο δικό μας το επίπεδο για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούμε την πράσινη μετάβαση και τι σημαίνει αυτό για τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα.

Να τονίσω επίσης, τελειώνοντας, πόσο σημασία αποδίδουμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εκφράζεται και σε αυτό το τραπέζι, στη γενικότερη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα.

Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε στηρίξει τα συνεργατικά σχήματα μέσα από μια σειρά από φορολογικά και άλλα κίνητρα και επενδύουμε και στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία και σε αυτή την ποιοτική μετάπτωση του πρωτογενούς μας τομέα – σε έναν τομέα που μπορεί πραγματικά να είναι ανταγωνιστικός, καινοτόμος και εξαγωγικός, έτσι ώστε η αξία η οποία δημιουργείται -ειδικά όσον αφορά στις εξαγωγές μας- να μπορεί να παραμένει στη χώρα και να την καρπώνονται όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής και της μεταποιητικής αλυσίδας.

Σταματώ εδώ. Και πάλι Καλώς ήρθατε και έίμαστε στη διάθεσή σας να ακούσουμε».

Πηγή: ertnews.gr

Nωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με 15μελή αντιπροσωπεία αγροτών της Θεσσαλίας που βρίσκονταν στα μπλόκα, σήμερα Παρασκευή 15/3 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους συνεταιρισμών της Θεσσαλίας και προέδρους Ομοσπονδιών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Στη συνάντηση θα τεθούν και πάλι επί τάπητος τα οξυμένα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, στην πληγείσα από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου Θεσσαλία, με τους συνεταιριστές να ζητούν άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις προκειμένου να καταβληθούν -με πιο γρήγορους ρυθμούς- οι αποζημιώσεις, ώστε να αποκτήσουν την επιθυμητή οικονομική ρευστότητα οι αγρότες, να αποκατασταθούν άμεσα οι πληγείσες υποδομές αλλά και να στηριχθούν από διάφορα προγράμματα (ευρωπαϊκά και εθνικά) οι Συνεταιρισμοί που όλο αυτό το διάστημα σήκωσαν το βάρος της στήριξης των δοκιμαζόμενων αγροτών.

Aναλυτικότερα οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών που θα συναντηθούν σήμερα με τον πρωθυπουργό είναι : Ενιπέας Φάρσαλα (και Συντονιστής Θεσσαλίας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ) Καραΐσκος Αθ, ΘΕΣΤΟ Λάρισα Σουλιώτης Χρ., Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου Τσιτσιρίγκος Χρ., ΘΕΣΓΗ Λάρισα Καλφουτσος Παν., ΕΒΟΛ Διακουμης Στεφ., Ζαγορίν Βόλος Κράββαρης Ιων., Οιν. Δήμητρα Αγχίαλος Κίτσιος Ιωαν, ΑΣΟΠ Δήμητρα Καρδίτσα Αλεξίου Κ., ΓΑΙΑ Φρουιτ Τύρναβος Τασούλας Χρ., πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Δημ. Ντογκούλης.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους «μπλοκατζήδες» την περασμένη Παρασκευή, απέβη άκαρπη, σύμφωνα με τους ίδιους, καθώς δεν έλαβαν σαφείς απαντήσεις και δεσμεύσεις στα αιτήματα που σχετίζονταν με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και αποκατάστασης των υποδομών.