Εισφορές 287 εκατ. ευρώ από τους αγρότες στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2020

Εισφορές 286,61 εκατ. ευρώ από τους αγρότες αναμένει να εισπράξει ο ΕΦΚΑ το 2020, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του «υπερταμείου» που εγκρίθηκε από τη διοίκηση και υποβλήθηκε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτση.

Το ποσό είναι ελάχιστα αυξημένο από τα 284 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν στο σύνολο του 2019 από τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ. Σημειωτέον εδώ ότι οι υπολογισμοί έχουν γίνει δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι επερχόμενες αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των εισφορών οι οποίες θα ενσωματωθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιστη στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Βεβαίως, όπως έχει γράψει η «ΥΧ», για τους αγρότες η κατώτερη εισφορά που προκύπτει βάσει του νέου συστήματος και την οποία καταβάλλει η πλειονότητα των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ είναι η ίδια με αυτήν που θα προέκυπτε από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου (119 ευρώ/μηνιαίως από 114,67 ευρώ φέτος). Συνολικά, πάντως, ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ προβλέπει αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες εκτιμώνται σε 10,29 δισ. ευρώ από 9,8 δισ. ευρώ φέτος.

Η έτερη ωστόσο κύρια «πηγή» εσόδων του ταμείου, που είναι είναι η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 3% στα 14,396 δισ. ευρώ. Προβλέπεται επίσης ελαφρά μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στα 26,39 δισ. ευρώ από 26,53 δισ. ευρώ το 2019 (λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων του ν. Κατρούγκαλου, αλλά και την αύξηση των ορίων ηλικίας).

Στον προϋπολογισμό γίνεται πρόβλεψη για πλεόνασμα 245,6 εκατ. ευρώ το 2020, νούμερο που μπορεί να χαρακτηρισθεί αρκετά φιλόδοξο, δεδομένου ότι και ο αρχικός προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το 2019 έκανε λόγο για πλεόνασμα 104,74 εκατ. ευρώ το οποίο, όμως, έπεται από επτά τροποποιήσεις διαμορφώθηκε σε μόλις 8,08 εκατ. ευρώ.