Εισπρακτικές εταιρείες και διακοπή αγροτικού ρεύματος ταλαιπωρούν τους αγρότες

Προσβολές, απειλές, και όχι απλά ειδοποιήσεις δέχονται διαρκώς αγρότες που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες απέναντι στη ΔΕΗ για αγροτικό ρεύμα.

O πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κομοτηνής, Νίκος Κυριαζής

«Ανά δύο ημέρες οι ομαδάρχες αρδευτικών γεωτρήσεων δέχονται κλήσεις και προειδοποιήσεις για το υπόλοιπο. Μπορεί ο λογαριασμός να είναι στο όνομα του ομαδάρχη, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο τη συγκεκριμένη περίοδο να μην είχε καταναλώσει ρεύμα. Σπάνια οι αγρότες άφηναν το ρεύμα απλήρωτο, αλλά τα τελευταία έτη με τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζει ο κλάδος προκύπτουν δυσκολίες στην έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεων της προηγούμενης χρονιάς», περιγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κομοτηνής, Νίκος Κυριαζής.

Οι βαμβακοπαρωγοί περιμένουν την εξόφληση της απονιτροποίησης και την ειδική ενίσχυση βάμβακος και, στη συνέχεια, θα πληρώσουν. «Έγιναν διακοπές τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, που δεν είχαμε πληρωθεί τις επιδοτήσεις και την παραγωγή μας», καταλήγει.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι εισπρακτικές εταιρείες τούς ενοχλούν για μικροοφειλές. Για παράδειγμα, από λογαριασμό των 5.000 ευρώ κάποιοι πληρώνουν έγκαιρα και ορισμένοι από αυτούς που μοιράζονται τη γεώτρηση καθυστερούν, ενώ το υπόλοιπο τοκίζεται. «Μένουν, για παράδειγμα, 100 ευρώ και τηλεφωνούν επί εννέα μήνες».

Δυσαρέσκεια προκαλεί στους αγρότες η μη υλοποίηση δέσμευσης προ τριετίας του προέδρου της ΔΕΗ η έκδοση λογαριασμών για τους αγρότες να γίνεται μετά το πέρας της αρδευτικής περιόδου, εξαιτίας των προϋποθέσεων που είχαν τεθεί.

«Η τιμή της κιλοβατώρας ανέβηκε κατά πολύ στο αγροτικό τιμολόγιο κι αυτό αποτελεί διεκδίκησή μας απέναντι στο υπουργείο, στο πλαίσιο του υψηλού κόστους παραγωγής», προσθέτει ο κ. Κυριαζής, σημειώνοντας πως δεν βλέπουν ν’ αναλαμβάνει πρωτοβουλία καμία από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου. «Δεν καταλαβαίνω, γιατί οι βιοτέχνες έχουν χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας από εμάς», αναρωτιέται.

Προσθέτει πως ειδικά οι ηλικιωμένοι αγρότες λόγω πανδημίας δεν προσέρχονται για πληρωμή στη ΔΕΗ, την αναβάλλουν.

Η ουσία είναι πως η επιχείρηση προχωρά σε διακοπές παροχής κι αυτό συνεπάγεται επιπλέον κόστος επανασύνδεσης για τον αγρότη. Στις περιπτώσεις που γίνεται η πληρωμή, αλλά απομένει κάποιο υπόλοιπο, δεν γίνεται διακοπή, αλλά συνεχίζονται οι ενοχλητικές κλήσεις.