ΕΙΤ: Καινοτομία και επιχειρηματικότητα σε πρώτο πλάνο

Η παράλληλη εκδήλωση για την αγροδιατροφή στην έκθεση BEYOND

Ο συντονιστής του πάνελ και δηµοσιογράφος της «ΥΧ», Αντώνης Ανδρονικάκης, µε τους Αντώνη Βεζύρογλου, Μάριο Κόνιαρη και Έλενα Κούκουνα.

Επιδραστικές ομιλίες, συζητήσεις και ζωηρή συμμετοχή εκπροσώπων της νεοφυούς επιχειρηματικότητας συνέθεσαν το μωσαϊκό της ημερίδας, με τίτλο «EIT Open Day Greece: From innovation to impact – Powering the future of Europe», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας (EIT), με τους Industry Disruptors – Game Changers (ID – GC) και την επιστημονική υποστήριξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τη διεξαγωγή της διεθνούς έκθεσης BEYOND, παρουσιάστηκε ο ρόλος του EIT στην ανάπτυξη και στην υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, οι ευκαιρίες που παρέχουν τα προγράμματα που σχεδιάζει και χρηματοδοτεί, καθώς και οι προοπτικές για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα.

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, στις σύγχρονες διατροφικές προκλήσεις, στη γεωργία ακριβείας και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Χρίστος Δήμας: Τον Ιανουάριο το νέο «Ερευνώ – Καινοτομώ»

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Μιχάλη Στάγκου, ιδρυτή των ID – GC. Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα για να χαιρετίσει η διευθύντρια τoυ EIT Food για τη Νότια Ευρώπη, Begona Perez Villarreal. Κατά την ομιλία της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παρουσία της στην Ελλάδα, αλλά και για την ατζέντα της εκδήλωσης που πραγματεύτηκε, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας στην προσπάθειά του να καταστεί βιώσιμος.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Μιχάλης Δρίτσας, ο οποίος παρουσίασε τις δέκα κυριότερες τάσεις που αφορούν την ανοιχτή καινοτομία. Ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού υπό την προεδρία της κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου, αναφέρθηκε στο παρόν και στο μέλλον των δεξιοτήτων στον εργασιακό χώρο των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤΕ), Χάρης Λαμπρόπουλος, και το μέλος της ειδικής γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Σταύρος Μαντζανάκης, συζήτησαν για το μέλλον της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ο τελευταίος παρουσίασε τις έξι «Μεγατάσεις» ή «Megatrends» του μέλλοντος. Μεταξύ αυτών, η ανάδειξη του ζητήματος της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και η ανάγκη για λύσεις, καθώς και η αύξηση της αστικοποίησης και η δημιουργία του αισθήματος της ανάγκης για διαφυγή προς την ύπαιθρο.

Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ), Χρίστος Δήμας, μίλησε για την εθνική πλατφόρμα νεοφυούς επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» και την ανάδυση του ελληνικού οικοσυστήματος. Δίνοντας ορισμένα στοιχεία για το οικοσύστημα, ανέφερε ότι 700 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα, σημειώνοντας ότι ο τομέας της αγροδιατροφής βρίσκεται σε περίοπτη θέση, τέταρτος από τους συνολικά 20 θεματικούς τομείς της πλατφόρμας, με 43 εγγεγραμμένες startups. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΝ για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Ο κ. Δήμας απαρίθμησε τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΕΓΕΤ) στην αγροδιατροφή και συγκεκριμένα σε τομείς, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, η ελιά, το αμπέλι και το μέλι. Όπως ενημέρωσε, το επερχόμενο «Ερευνώ – Καινοτομώ», το οποίο προδημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες, αναμένεται να προκηρυχθεί έως τις αρχές Ιανουαρίου, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. O υφυπουργός πρόσθεσε ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας εξετάζει, επίσης, μια δράση για το πολλαπλασιαστικό υλικό σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στο κλείσιμο της πρώτης ενότητας της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις. Στην πρώτη, με θέμα «Ποιες αλλαγές μπορούν να φέρουν οι επιχειρηματίες στις τρέχουσες πρακτικές;», συμμετείχαν οι Χρήστος Τσόλκας, CEO της εταιρείας «ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ», Δημήτρης Τζοβάρας, πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, και Αntonis Cassano, Business Development Director στη Uni Systems.

Στη δεύτερη συζήτηση, με θέμα τις «Πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού και ανοιχτής καινοτομίας στην Ελλάδα», συμμετείχαν οι Nίκος Λαμπρογεώργος, client executive της Cisco Greece, Αλέξανδρος Μηνάς, principal director, head of Thessaloniki Technology Hub της Accenture, Bασίλειος Γογγολίδης, επικεφαλής του Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της ΓΕΓΕΤ και Τάσος Βασιλειάδης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας.

Εν συνεχεία, παρουσιάστηκαν οι θεματικοί τομείς και οι δράσεις τoυ EIT: DIGITAL (ψηφιακά), FOOD (αγροδιατροφή), Urban Mobility (αστική κινητικότητα), Manufacturing (βιομηχανία), Health (υγεία) και Innoenergy (ενέργεια και καινοτομία), ενώ η Begona Perez Villarreal αναφέρθηκε στις δράσεις του EIT Food στη Νότια Ευρώπη.

Βιώσιμα τρόφιμα, με όχημα την έρευνα και την καινοτομία

Η δεύτερη ενότητα της ημερίδας, με θέμα «Καθοδηγώντας την ανθεκτικότητα στα τρόφιμα μέσω της καινοτομίας», ξεκίνησε με μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση του αναπληρωτή καθηγητή του ΓΠΑ, Θωμά Μπαρτζάνα, που είχε τίτλο «Οι τάσεις στην Ανοιχτή Καινοτομία». Ο κ. Μπαρτζάνας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, όπως μεταξύ άλλων η μειούμενη διαθεσιμότητα νερού και η διάβρωση του εδάφους. Αναφερόμενος στην «Πράσινη Συμφωνία» και τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», σημείωσε ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, έως το 2030, να έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση στην κατανάλωση των εισροών.

Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στις τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας και ευφυούς γεωργίας, καταλήγοντας ότι, με τις κατάλληλες συνέργειες, οι «αγροτεχνολογίες» μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του πρωτογενούς τομέα.

Ο Θάνος Μαύρος, εταίρος της επιχείρησης συμβουλευτικών υπηρεσιών της ΕΥ (Ernst & Young) Eλλάδος, παρουσίασε την προ ενός έτους έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, σε μια τοποθέτηση, με θέμα «Πώς οι προκλήσεις της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας του αύριο μπορούν να αντιμετωπιστούν σήμερα». Η «Μετάβαση σε βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα» αποτέλεσε το θέμα της συζήτησης που ακολούθησε και συντόνισε ο γράφων. Το πάνελ συνέθεσαν οι Αντώνης Βεζύρογλου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Φάρμας Βεζύρογλου», ο Μάριος Κόνιαρης, συντονιστής της εθνικής στρατηγικής για την έξυπνη εξειδίκευση στον αγροδιατροφικό τομέα και η Έλενα Κούκουνα, Sustainability Services Lead στον κόμβο καινοτομίας και ικανοτήτων του ΓΠΑ, «Smart Agro Hub».

Eπόμενο θέμα συζήτησης ήταν η «Ανθεκτικότητα στα συστήματα αγροδιατροφής και η επισιτιστική ασφάλεια», με συμμετέχοντες τους Φώτη Χατζηπαπαδόπουλο, διευθυντή του Smart Agro Hub, Nότη Αργυρίου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Γιώργου Αρσένου, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, εκπροσώπησε το ΥΠΑΑΤ στην ημερίδα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία της καινοτομίας και της έρευνας στον αγροδιατροφικό τομέα, σημειώνοντας ότι αυτή αναδείχθηκε ως προτεραιότητα στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές ομάδες και το πρόγραμμα της καινοτομίας, σημείωσε ότι υπάρχουν 215 έργα που έχουν ενταχθεί σε 12 περιφέρειες. Εκ των παραπάνω, 154 έργα συμμετέχουν στη β’ φάση της δράσης, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 70 εκατ. ευρώ. Διευκρίνισε ότι με την έναρξη της νέας ΚΑΠ το 2023 θα ξανατρέξει πρόγραμμα για την καινοτομία με καινούργια πρόσκληση. Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε και στο έργο της ευφυούς γεωργίας, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως είπε, αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο 2022.

Στη συζήτηση της ημερίδας, με θέμα «Τα συνεργατικά μοντέλα σε έναν μεταβαλλόμενο αγροδιατροφικό τομέα», συμμετείχαν οι Σόνια Μουσαβερέ, διευθύντρια Επικοινωνίας της Bayer Hellas AG, Μάχη Σιμεωνίδου, διευθύνων σύμβουλος της Agroapps, Απόστολος Αποστολάκος, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) και Γιώργος Ζανάκης, Marketing & Development Manager της Corteva Agriscience Hellas.

Ευφυής και ψηφιακή γεωργία

Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.

Η διευθύντρια τoυ EIT Food για
τη Νότια Ευρώπη, Begona Perez Villarreal.

Όλο και καλύτερες οι ελληνικές startups της αγροδιατροφής

Το τελευταίο μέρος της ημερίδας αφιερώθηκε σε επιτυχημένα παραδείγματα του οικοσυστήματος των ελληνικών «αγροstartups». Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι Γιώργος Αρσένος, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Άρτεμις Αγιομαυρίτη, εκπρόσωπος της startup Telefarm, και Νίκος Μυλωνάς, εκπρόσωπος της startup του ΓΠΑ, Eden Library. Επίσης, συμμετείχε ο Γιώργος Ευθυμίου, εκπρόσωπος της εταιρείας Infoscope Hellas, και ο Θεόδωρος Ποτήρης, διευθύνων σύμβουλος της Advanced Intelligent Robotics.

Αργότερα, στο βήμα ανέβηκαν εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει τα δικά τους success stories και έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες της «ΥΧ», όπως ο Σωτήρης Μπαντάς της Centaur Analytics, που ξεκίνησε από τον Βόλο και διαπρέπει στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος της Eden Library, Νίκος Μυλωνάς (φωτό), και ο Γιώργος Ευθυμίου από την Infoscope Hellas. Η Σωτηρία Βουράκη από το ΑΠΘ παρουσίασε την υπηρεσία Happy Goats, που είναι ήδη διαθέσιμη στην αγορά, ενώ o Bασίλης Πολύχρονος παρουσίασε τις υπηρεσίες της εταιρείας Geosense που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στα drones.

H ημερίδα έκλεισε με ομιλίες από τους Βάγια Πιτέλη, Technology Transfer Consultant/National Contact Point για το Horizon Europe, και Θάνο Καρβούνη, ειδικό Innovation Grant Application του Smart Agro Hub, με θέμα τις ευκαιρίες προσέλκυσης επενδύσεων και σχηματισμού συνεργειών.