Εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο για τους «Δρόμους του τυριού»

Σειρά εκδηλώσεων στην Πελοπόννησο έχει προγραμματιστεί μέσα στον Μάρτιο στο πλαίσιο του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας «Say cheese! Balkan cheese» του προγράμματος LEADER/CLLD, που βρίσκεται σε φάση πλήρους ανάπτυξης και υλοποίησης.

Συντονιστής εταίρος είναι η Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ενώ συμμετέχουν συνολικά έντεκα εταίροι OTΔ από Ελλάδα (Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ, Αναπτυξιακή Ολυμπίας Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ), Βουλγαρία, Ρουμανία και τρεις ΟΤΔ παρατηρητές από Μολδαβία.

Μέσω του Σχεδίου Συνεργασίας, γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη των «Δρόμων του τυριού» στην Πελοπόννησο, ενώ ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις προδιαγραφές του επισκέψιμου τυροκομείου, με τη συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

✱ Διακρατικές εκδηλώσεις, 13-15 Μαρτίου 2023. Διακρατικές συναντήσεις των εταίρων του Σχεδίου (13 Μαρτίου στα Καλάβρυτα, 15 Μαρτίου στην Τρίπολη) και επισκέψεις μελέτης στα Καλάβρυτα, στην Ολυμπία και στην Τρίπολη.

✱ Διεθνές συνέδριο τυροκομίας και φεστιβάλ τυριού, 29-31 Μαρτίου 2023 στην Τρίπολη, Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Συμμετέχουν προσκεκλημένοι εισηγητές, Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί και ειδικοί από τον χώρο της τυροκομίας, της κτηνοτροφίας, του μάρκετινγκ, των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και του πολιτισμού.

✱ Βιωματική επίσκεψη, 30 Μαρτίου 2023. Οι σύνεδροι επισκέπτονται τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων.

✱ Ανάδειξη δρόμων τυριού του Πάρνωνα, 31 Μαρτίου 2023. Δημοσιογραφικό οδοιπορικό σε τυροκομεία της Ανατολικής Πελοποννήσου (διαδρομή: Τρίπολη – Άργος – Ναύπλιο – Τραχειά).

✱ Διάφορες εκδηλώσεις του φεστιβάλ στην Τρίπολη.