Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση «Ελληνική Κτηνοτροφία – Η κατάσταση σήμερα, οι προκλήσεις & οι προοπτικές του αύριο» στο πλαίσιο της Zootechnia

Εκδήλωση για τον κτηνοτροφικό τομέα - Ενημερωθείτε για τις νέες τεχνολογίες και την ευφυή συμβουλευτική στη Zootechnia

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Ελληνική Κτηνοτροφία – Η κατάσταση σήμερα, οι προκλήσεις & οι προοπτικές του αύριο», που συνδιοργάνωσαν οι εταιρείες Neuropublic και GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, στα πλαίσια της 11ης Ζootechnia.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ν. Στουπής Διευθύνων Σύμβουλος της Αγροτικής Καινοτομίας, ο οποίος έδωσε αριθμητικά τη μείωση που υπάρχει στο ζωικό κεφάλαιο στον τομέα της κτηνοτροφίας, τη μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης αλλά και τη διεύρυνση του ελλειμματικού ισοζυγίου. 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Π. Πεβερέτος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. ο κτηνοτροφικός τομέας. Συγκεκριμένα, κατέγραψε τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, το υψηλό ποσοστό ελληνοποιήσεων, το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και τη μείωση των τιμών στο γάλα. Ο ίδιος τόνισε σχετικά με τον βόειο κρέας ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εισάγει το 70% των αναγκών της σε μορφή σφάγιου και ζώντων ζώων, ενώ παράγει μόνο το 30% των αναγκών της. Όσον αφορά το χοίρειο κρέας η ανταγωνιστικότητα έχει πληγεί σημαντικά και από σχεδόν το 90% κάλυψη της εγχώριας ζήτησης έπεσε κάτω από 30%.

Τον λόγο πήρε έπειτα ο Χ. Καρατζάς, Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Έργων στη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση των οργανώσεων παραγωγών αλλά και σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους σήμερα, όπως το Μέτρο 3 και το Μέτρο 11. Αναφέρθηκε, επίσης, στα κίνητρα για να ενταχθεί κάποιος σε μία οργάνωση παραγωγών, μεταξύ των οποίων είναι και τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Ισπανία στην οποία χρησιμοποιούνται ψηφιακές υπηρεσίες σε οργανώσεις παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος. Τέλος, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της νέας ΚΑΠ για επιχειρησιακά προγράμματα για τη στήριξη οργανώσεων παραγωγών στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης & Διαχείρισης Έργων από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, έδωσε αναλυτικές οδηγίες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και την αδειοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μια κτηνοτροφική εγκατάσταση θα πρέπει να έχει ως στόχο την καλή υγιεινή και την ευζωία των ζώων με απώτερο στόχο την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας των προϊόντων.

Ευφυής κτηνοτροφία

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το οποίο συντόνισε ο Νίκος Λάππας, Διευθυντής Υπαίθρου Χώρας οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για την ολοκληρωμένη διαχείριση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τις νέες τεχνολογίες αλλά και τη διάσταση που παίρνει πλέον η νέα μορφή της συμβουλευτικής που προσανατολίζεται στον ευφυή τρόπο καλλιέργειας.

Ο Ιωάννης Γαλάτουλας, σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ανέλυσε τους άξονες ολοκληρωμένης διαχείρισης τονίζοντας ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση εξαρτάται από τη διαχείριση των εισροών, την ίδια την οργάνωση των εκμεταλλεύσεων αλλά και από την τήρηση των κανονισμών που ορίζει η νέα ΚΑΠ. Τόνισε ότι για την ολοκληρωμένη διαχείριση χρειάζεται καταγραφή, έλεγχος, παρακολούθηση και αξιολόγηση. Στοιχεία που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω της ευφυούς κτηνοτροφίας. Ο κ. Γαλάτουλας τόνισε ότι υπάρχουν ήδη τα διαθέσιμα εργαλεία για την επίτευξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης μέσω της ευφυούς κτηνοτροφίας τα οποία είναι:

  1. Gaiasense, ολοκληρωμένη πρόταση ευφυούς γεωργίας
  2. Gaialivestock,υπηρεσία διαχείρισης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
  3. Gaia trace, υπηρεσία ιχνηλασιμότητας
  4. Erp, Εμπορολογιστικό πρόγραμμα

Τα οφέλη των σύγχρονων αυτών τεχνολογικών εργαλείων είναι η προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα, οι εξατομικευμένες λύσεις, η διασύνδεση όλων των σημείων παραγωγής, η αξιοποίηση τεχνολογιών αλλά και η ανάπτυξη συνεργασιών.

Ευφυής συμβουλευτική

Σημαντικό μέρος της εκδήλωσης κατέλαβε και η συζήτηση για την ευφυή συμβουλευτική. Ο Χ. Τρέλλης, Γεωργικός Σύμβουλος, εκπρόσωπος της Τρέλλης & ΣΙΑ ΙΚΕ και Μέλος Δ.Σ της Αγροτικής Καινοτομίας ανέφερε ότι όραμα της νεοσύστατης εταιρείας είναι η σύσταση ενός εθνικού συστήματος παροχής συμβουλών στις εκμεταλλεύσεις, το οποίο μπορεί να αποτελέσει αρωγό, να ενισχύσει την αγροτική οικονομιά και να εφαρμόσει αξιόπιστα τεχνολογικά εργαλεία αύξησης της απόδοσης των εκμεταλλεύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Τρέλλη η ευφυής συμβουλευτική έρχεται να βοηθήσει τον κτηνοτρόφο να εισάγει στην εκμετάλλευσή του τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η ψηφιοποίηση του κτηνοτροφικού τομέα.

ΚΑΠ μετά το 2020

Οι ομιλητές δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν στη ΚΑΠ μετά το 2020 η οποία κινείται πλέον προς την ψηφιοποίηση του αγροδιατροφικού τομέα. Ο Δημήτρης Καπνιάς Διευθυντής έργου ΟΣΔΕ στην εταιρεία GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, τόνισε ότι η πρόταση του κανονισμού για τη νέα ΚΑΠ εισάγει την ψηφιοποίηση καθώς πλέον έχουν ωριμάσει οι τεχνολογίες στη ΕΕ, υπάρχει η πρόκληση για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η Ανάγκη να παραχθούν περισσότερα με λιγότερα φυσικά διαθέσιμα.

Τέλος, ο Σ. Διαμαντόπουλος, Δασολόγος από την OMIKΡON ΑΕ αναφέρθηκε στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης αλλά και την εθνική βάση δεδομένων για τις βοσκίσιμες γαίες της χώρας που θα περιλαμβάνει το σύνολο των γαιών, η οποία όμως ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί.