Εκκινούν (;) μέχρι τέλος του μήνα τα μισά προγράμματα του ΕΣΠΑ

Εκκινούν μέχρι τέλος του μήνα τα μισά προγράμματα του ΕΣΠΑ

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην προκήρυξη του 50% των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αυτό ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σε δείκπνο που παρέθεσε με την ευκαιρία της 81ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι, με βάση τις μέχρι στιγμής δημοσιονομικές επιδόσεις του 2016, δεν θα χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων αυτής της φύσης το 2017-2018. Εξέφρασε, ακόμα, την ελπίδα η διαδικασία της νέας αξιολόγησης να ολοκληρωθεί γρήγορα και χωρίς προσκόμματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Στέφανος Τζιρίτης, υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδας, όπως αυτή επιχειρείται με βάση τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% «είναι απόλυτα σε λάθος κατεύθυνση και επιτείνει την ύφεση». Όπως είπε, εφικτή λύση θα υπάρξει μόνο με ρεαλιστικό στόχο για το πλεόνασμα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη «είναι το γρήγορο πέρας της αξιολόγησης και η άμεση υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου», ενώ σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι απαιτείται «η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του λιμανιού και μάλιστα σε πάροχο που θα προσελκύσει διεθνείς γραμμές» και θα αναδείξει την περιοχή σε κέντρο logistics.

Όπως είπε, «ο στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία νέου παραγωγικού ιστού, αποτελούμενου από νέες δυναμικές επιχειρήσεις, που θα τις ξεχωρίζει η καινοτομία και η εξωστρέφεια».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τέλος, γνωστοποίησε στη διάρκεια της εκδήλωσης ότι με την ευκαιρία της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, έθεσε υπόψιν του Αλέξη Τσίπρα την πρότασή του «να διερευνηθεί η δυνατότητα ισχύος στην Κεντρική Μακεδονία ειδικών κινήτρων για δυναμικές καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά και ενιαίου φορολογικού συντελεστή 10%-15%». Όπως υποστήριξε, ο υπουργός δεσμεύτηκε να το συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο κ.Τζιτζικώστας εξέφρασε ακόμη τις δημόσιες ευχαριστίες του προς τον κ.Σταθάκη, για το γεγονός ότι -όπως είπε- μέσα σε 20 ώρες από τις φυσικές καταστροφές λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος ο υπουργός επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε ότι κονδύλια ύψους 15 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα κατευθυνθούν στην περιοχή για έργα αποκατάστασης.