Εκπαίδευση, καινοτομία και συνεργασία το τρίπτυχο για την επόμενη μέρα της κτηνοτροφίας

Λύσεις στα προβλήματα του κλάδου προτείνει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Νικολέτα Τζιωρτζιώτη
09/12/2024
2' διάβασμα
ekpaidefsi-kainotomia-kai-synergasia-to-triptycho-gia-tin-epomeni-mera-tis-ktinotrofias-341143

Με τη φράση του Αϊνστάιν «χρειάζεται ένας νέος τρόπος σκέψης για να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον παλιό τρόπο σκέψης» ξεκινά την προσέγγισή της για όλα όσα πρέπει να γίνουν στην κτηνοτροφία, ώστε ο κλάδος να ξαναβρεί τα βήματα ανάπτυξης, η Τρικαλινή γεωργοκτηνοτρόφος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Νικολέτα Τζιωρτζιώτη.

«Η ελληνική κτηνοτροφία, αν και αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς παραγωγικούς τομείς της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με συνεχόμενη μείωση κοπαδιών και αύξηση του κόστους παραγωγής, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα αναπάντεχα νοσήματα», σημειώνει η κα Τζιωρτζιώτη. Και προσθέτει: «Η σωστή επίλυση ενός προβλήματος προϋποθέτει τον επακριβή προσδιορισμό των δεδομένων από τα οποία προέρχεται το πρόβλημα. Όσοι παραμείνουν στον κλάδο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές μεθόδους κτηνοτροφίας, με πολύ λιγότερα ζώα ή πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις και νέους, καινοτόμους τρόπους».

Η κάθε χώρα (Ελλάδα, Ισπανία, Δανία, Γερμανία, Βέλγιο) αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα, αναφέρει, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα η κτηνοτροφία σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα ενημέρωσης, παραγωγής, ενέργειας, ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας.

Προτάσεις

«Οι λύσεις που προτείνω για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων της κτηνοτροφίας είναι:

  • Εκπαίδευση, ενημέρωση και επαγγελματική κατάρτιση για τη βελτίωση και την οργάνωση της εκμετάλλευσης.
  • Αλλαγή εισαγωγής ζώων στη χώρα μας και αυστηροί έλεγχοι.
  • Λήψη μέτρων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ιδιωτική ασφάλεια σε κάθε κτηνοτροφική μονάδα και σε κάθε ζώο, εκτός του ΕΛΓΑ.
  • Επιτήρηση, συνεργασία, ενημέρωση και παρακολούθηση της εκτροφής κάθε εξάμηνο ή αν υπάρχει πρόβλημα πιο συχνά από κτηνίατρο, λύνοντας το πρόβλημα των ζωονόσων, εφόσον υπάρχει πρόληψη.
  • Εφαρμογή τεχνολογίας για τη χρήση μηχανών, καινοτόμων μηχανημάτων ακόμη και τεχνητής νοημοσύνης για να λύσουμε έτσι και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών.
  • Δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει στον κάθε κτηνοτρόφο και γεωργό να γνωρίζει, π.χ. αν μπορεί να καλλιεργήσει ή να βγάλει άδεια εκτροφής σε κάποιο αγροτεμάχιο.
  • Υπαίθριες αγορές σε κάθε δήμο, με έκθεση τοπικών ποιοτικών προϊόντων, για να αναδείξει ο κάθε αγροκτηνοτρόφος την ταυτότητά του».

Κλείνοντας, η κα Τζιωρτζιώτη, επικαλούμενη φράση του Kurt Lewin, σημειώνει: «Αν θέλετε να μάθετε πώς λειτουργεί κάτι, προσπαθήστε να αλλάξετε τον τρόπο λειτουργίας του».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: