Εκπαίδευση: Ο αγροτικός κόσμος στα… θρανία
Η παρουσίαση του «DigiAgriFood», του νέου Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή, που αποτελεί το πρώτο αντίστοιχο εγχείρημα στη χώρα, είναι το τελευταίο έργο που το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει ενεργά στην εξέλιξη γύρω από τον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, που μετρά πέντε διαφορετικά τμήματα στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, έχει πετύχει σημαντικές διακρίσεις. Την ίδια στιγμή, εξίσου σημαντικά έργα παρουσιάζει και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα», αλλά και οι εγκαταστάσεις με το αγρόκτημα της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής Λάρισας, προσφέρουν πολλά στον Θεσσαλό παραγωγό στον τομέα της εκπαίδευσης.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως αναφέρθηκε, μετρά πέντε διαφορετικά τμήματα και αυτά είναι το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, το Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας, το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.
Η διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly, τα τελευταία χρόνια έχει επιτύχει σημαντικές διακρίσεις, κατακτώντας αρκετά βραβεία για το έργο που παράγει. Το τελευταίο είναι το ερευνητικό της έργο «THAELIA», που στοχεύει στην πρόληψη μίας από τις σοβαρότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, της βερτισιλλίωσης, η οποία απειλεί σοβαρά την παραγωγή.
Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις επίπονες προσπάθειες των φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μέσω της συμμετοχής στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM στον κόσμο. Η ομάδα απέσπασε για έκτη συνεχή χρονιά χρυσό μετάλλιο, διαγωνιζόμενη ανάμεσα σε παραπάνω από 400 ομάδες παγκοσμίως. Εκτός από χρυσό μετάλλιο, η iGEM Thessaly 2024 είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ειδικό βραβείο στον τομέα της Γενικής Συνθετικής Βιολογίας (General Biological Engineering).
ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Αβερώφειος Γεωργική Σχολή
Η ανάπτυξη και η υποστήριξη δράσεων, που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, αποτελούν και το βασικό αντικείμενο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Η βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων & τροφίμων, η καθιέρωση και η πιστοποίηση ορθών γεωργικών πρακτικών, καθώς και οι έλεγχοι στην αλυσίδα παραγωγής-διακίνησης του γάλακτος και κρέατος στη χώρα, είναι μόνο μερικά από αυτά που έχει αναλάβει ο Οργανισμός.
Μεταξύ, όμως, των τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι και η παροχή αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε συνδυασμό με την προώθηση της καινοτομίας, τη διενέργεια ερευνών, αλλά και τη διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
Ως κύριος φορέας αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμβάλλει στην οργάνωση και στην υποστήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των σημερινών, αλλά και των αυριανών απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα.
Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ, των οποίων η οργάνωση και η λειτουργία έχει ανατεθεί στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και σε αυτήν της Λάρισας – στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή λειτουργούν δύο ειδικότητες, αυτή του Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων και του Τεχνικού Συντήρησης & Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων.
Στα περίπου 40 στρέμματα που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και το αγρόκτημα της σχολής, πέρα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται, λαμβάνουν χώρα και σημαντικές εκδηλώσεις, με τελευταία αυτή στις αρχές Νοεμβρίου του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων, με θέμα «Νέες τεχνολογίες για βιώσιμη γεωργία». Τέλος, συχνά πραγματοποιούνται επισκέψεις φοιτητών από το εξωτερικό, αλλά και μαθητών σχολείων της χώρας.