Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ν. Γωνιάς Χαλκιδικής

Για την καλλιέργεια της ελιάς και του αμπελιού, τη συγκομιδή, αλλά και τη μεταποίησή τους σε ελαιόλαδο και οίνο, όπως και την παραγωγή ψωμιού και άλλων προϊόντων που διαχειρίζεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νέας Γωνιάς, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι μαθητές δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, περισσότερα από 500 παιδιά από 8 έως 11 ετών που επισκέφθηκαν τον διαμορφωμένο χώρο του συνεταιρισμού, όπως και τους ελαιώνες και αμπελώνες των μελών του, γνώρισαν από κοντά και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια τα προϊόντα που παράγονται στην ημιορεινή αυτή περιοχή. «Είναι ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο έτυχε ιδιαίτερης ανταπόκρισης», τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ιορδάνης Ταμίας, προσθέτοντας ότι στόχος ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά όλη την παραγωγική διαδικασία, από την καλλιέργεια έως τη μεταποίηση, την αξία των αγαθών αυτών, αλλά και να τα εξοικειώσουν με την αγροτική ζωή και το φυσικό περιβάλλον.

mathites-ekpaideusi-xalkidikiΣύμφωνα με τον κ. Ταμία, οι δράσεις και τα σχέδια του συνεταιρισμού είναι πολλά και σε διαφορετικά πλαίσια. Επίκεντρο, όμως, θα είναι πάντα η αγροτική δραστηριότητα και ο αγροτουρισμός. Στο πλαίσιο του παραπάνω εκπαιδευτικού προγράμματος, οι μαθητές θα μπορούν να φυτεύσουν δενδράκια ελιάς και να τα ονοματοδοτήσουν. Στη συνέχεια, στον ελαιώνα, 20 στρεμμάτων, θα εγκατασταθούν συστήματα ευφυούς γεωργίας, τα οποία θα είναι επισκέψιμα σε εφήβους, ενώ θα γίνεται ενημέρωση για τα σύγχρονα συστήματα παραγωγής. Τέλος, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ανακοίνωσε πως, σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και αφού γίνει χαρτογράφηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, θα εγκαταστήσουν πειραματική καλλιέργεια οσπρίων. «Παλαιότερα, η περιοχή φημιζόταν, εκτός από τα σταφύλια της, και για την ποιοτική παραγωγή φακής και ρεβιθιών. Οι νέες γενιές στράφηκαν στις ελιές. Εμείς θέλουμε να αναβιώσουμε αυτές τις παραδοσιακές καλλιέργειες», κατέληξε.