Τρύγος 2019: Εξαιρετική χρονιά με μικρότερη παραγωγή για το Αμύνταιο

Ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου, του συνεταιρισμού που προτιμούν τα Lidl, και ο ιδιοκτήτης και οινολόγος του κτήματος Άλφα, Άγγελος Ιατρίδης, μιλούν για τη φετινή σοδεία στην περιοχή

«Αν έρθεις στο χωριό μου τέτοια εποχή, είναι χαρά Θεού. Κάθε πρωί οι δρόμοι γεμίζουν ζωή, όλοι ξυπνάνε νωρίς και τρέχουν στα αμπέλια και τα χωράφια», λέει ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου. «Είναι ορεινό το χωριό σας;», ρωτάω. «Η Βεγόρα του Αμύνταιου, στον Νομό Φλώρινας είναι το ωραιότερο χωριό του κόσμου», απαντά χωρίς δισταγμό και αμέσως συμπληρώνει «ναι είναι ορεινό, στα 550 μέτρα υψόμετρο».

Στην αρχή της εβδομάδας ξεκίνησε ο τρύγος στην περιοχή του Αμύνταιου, με τους φημισμένους αμπελώνες. Την αρχή έκανε το κτήμα Άλφα και δυο-τρεις ημέρες αργότερα ξεκίνησε να μαζεύει η Ένωση. «Ξεκινήσαμε με τις λευκές ποικιλίες Sauvignon Blanc και Chardonnay». Στην περιοχή υπάρχουν 500 στρέμματα αμπέλια με αυτές τις ποικιλίες και ο συνεταιρισμός μαζεύει από τα μέλη του τις ποσότητες από περίπου 100 στρέμματα. Φέτος, η τιμή για αυτές τις ποικιλίες αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,60-0,70 ευρώ το κιλό.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει και το κόκκινο Merlot, ενώ κατά τις 15 Σεπτέμβρη αναμένεται να μπει στον χορό του τρύγου στην περιοχή και το Syrah. Merlot στον συνεταιρισμό φτάνουν τα σταφύλια από 150 στρέμματα με τιμή που υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα 0,50-0,60 ευρώ το κιλό, ενώ το Syrah για τον συνεταιρισμό μαζεύεται από περίπου 300 στρέμματα από τα 1.000 που υπάρχουν με αυτή την ποικιλία στην περιοχή. Για το Syrah, ο συνεταιρισμός θα δώσει στους παραγωγούς 0,40-0,50 ευρώ το κιλό.

Στα τέλη του μήνα υπολογίζει ο κ. Γιαννιτσόπουλος ότι θα τρυγηθεί και το Ξινόμαυρο, η εμβληματική ποικιλία της περιοχής, που απλώνεται σε 5.500 στρέμματα. Οι τιμές για τους αμπελουργούς θα κυμανθούν γύρω στα 0,40-0,70 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα του σταφυλιού που θα φέρουν στο οινοποιείο. Στον συνεταιρισμό του Αμύνταιου οινοποιεί ποσότητες και το κτήμα Κυρ – Γιάννη και ο Τσάνταλης. Ο κ. Γιαννιτσόπουλος αναφέρεται με άκρως επαινετικά λόγια για τη συνεργασία του με τις δύο επιχειρήσεις.

Η ανομβρία μείωσε τα κιλά, αλλά εκτόξευσε τη γεύση

Όσον αφορά την ποιότητα, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού μιλά για μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών. «Έβρεξε τελευταία φορά στις 15 Ιουλίου και από τότε δεν έπεσε σταγόνα. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή θα είναι φέτος μειωμένη περίπου κατά 20% σε όλες τις ποικιλίες, αλλά η χαμηλότερη στρεμματική παραγωγή θα φέρει καλύτερη ποιότητα. Πιστεύω ότι θα είναι από τις καλύτερες χρονιές», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού. «Ακόμα και να βρέξει τώρα, τα σταφύλια είναι πολύ καλά και έχουν πάρει χρώμα, δεν κινδυνεύουν. Πρέπει να συμβεί κάτι πολύ ακραίο για να χαλάσει τώρα η σοδειά», συνεχίζει.

Ο συνεταιρισμός φτιάχνει δύο κωδικούς για τα Lidl, που όπως φαίνεται έχουν μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για ένα αφρώδες από Ξινόμαυρο και ένα ΠΟΠ Ξινόμαυρο που μάλιστα έχει περάσει από βαρέλι. «Πέρυσι την Πρωτοχρονιά το έβαλαν με έκπτωση 40% και πουλήσαμε 30.000-40.000 φιάλες» λέει ο κ. Γιαννιτσόπουλος, εξηγώντας ότι σημαίνει πολλά για τον συνεταιρισμό αυτή η συνεργασία. Για την αγορά, ο συνεταιρισμός φτιάχνει ακόμα 17 κωδικούς οίνων, μεταξύ των οποίων και μικρά μπουκαλάκια των 187ml. Ανάμεσα στα άλλα φτιάχνει επίσης ΠΟΠ κρασιά από επιλεγμένους αμπελώνες.

Στα βαθιά του τρύγου το κτήμα Άλφα

Μεγάλος παίκτης στην περιοχή, το κτήμα Άλφα διαθέτει 1.800 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, τα σταφύλια από τους οποίους οινοποιεί στο ιδιόκτητο οινοποιείο, δημιουργώντας διάφορες εκδοχές οίνων. Αυτή την εποχή στο κτήμα εργάζονται πάνω από 100 άτομα, τα 2/3 των οποίων βρίσκονται στα αμπέλια για τον τρυγητό. Έτσι και αλλιώς, πάντως, όλο τον χρόνο, 27 άτομα βρίσκονται μέσα στα αμπέλια, για διάφορες εργασίες. Το κτήμα ξεκίνησε επίσης με Sauvignon Blanc και Chardonnay και αυτή την εβδομάδα τρυγάει Pinot Noir και Merlot. Κατά τις 15 θα ξεκινήσει το Syrah και ακολουθούν οι ελληνικές ποικιλίες του κτήματος, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο. Στο τέλος του μήνα, θα τρυγηθεί το Ξινόμαυρο.

Ο Άγγελος Ιατρίδης, οινοποιός και ιδιοκτήτης του κτήματος, αλλά και οινολόγος ο ίδιος, ανεβάζει το ποσοστό της φετινής μείωσης της παραγωγής στο 30%-40% σε σχέση με πέρυσι αλλά, όπως λέει, «αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά από την άποψη της ποιότητας, ανάλογη του 2017».

Η μείωση της παραγωγής οφείλεται στην ανομβρία, που ακολούθησε μάλιστα μια περίοδο βροχοπτώσεων. «Τον Μάιο και τον Ιούνιο έβρεξε και έτσι τα αμπέλια πήραν φόρα, η βροχή τούς έδωσε δύναμη, η οποία όμως μετά ανακόπηκε. Η ανομβρία μετά τις 15 Ιουλίου φρέναρε την ανάπτυξή τους», λέει ο οινοποιός στην «ΥΧ». Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως τα καιρικά φαινόμενα είναι ό,τι πρέπει για την καλή ωρίμανση των σταφυλιών.

«Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα είναι αυτό που χρειάζονται ακριβώς τα αμπέλια αυτή την εποχή», τονίζει. Είναι αυτό που λέμε, «αμπελοκαιρός».

Διαβάστε επίσης:

Τρύγος 2019: Θέρος – Τρύγος – Νίκη για το Δραμινό κρασί