Σε εξέλιξη η νέα βλάστηση της ελιάς στην Ηλεία

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

Τα κυριότερα προβλήματα φυτοπροστασίας επισημαίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας, με αφορμή τη νέα βλάστηση της ελιάς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στις παραλιακές και πρώιμες περιοχές βρίσκεται στο στάδιο της έναρξης της ανθοφορίας και στις πιο όψιμες περιοχές στο στάδιο του σχηματισμού των ταξιανθιών. Η περιοχή της Ηλείας, όπως αναφέρει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Παναγιώτα Σπυροπούλου, χαρακτηρίζεται από ήπιο και υγρό κλίμα και, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν την περίοδο αυτήν, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αποτελεί το γλοιοσπόριο.

Κάτω από συνθήκες υψηλής υγρασίας ή μετά από ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, το γλοιοσπόριο έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια. Η ανάπτυξη του μύκητα ευνοείται όταν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 10οC-25οC και η υγρασία είναι υψηλή.

Οι μολύνσεις του παθογόνου ξεκινούν την άνοιξη από τους μουμιοποιημένους καρπούς και τα μολυσμένα φύλλα που παραμένουν στα κλαδιά ή βρίσκονται στο έδαφος. Το παθογόνο, τους καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, συνήθως παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση και η επόμενη κρίσιμη περίοδος αρχίζει με την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών.

Την τρέχουσα περίοδο, μέσω του αέρα και της υψηλής σχετικής υγρασίας, το μόλυσμα μεταφέρεται στα άνθη και στα φύλλα. Σε ελαιώνες που υπάρχει ιστορικό προσβολών γλοιοσπορίου συστήνεται ψεκασμός κατά τη διάρκεια της άνθισης και του καρπιδίου, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις.

Κυκλοκόνιο

Επίσης, το κυκλοκόνιο αποτελεί ακόμη έναν κίνδυνο για την ελιά. Οι καιρικές συνθήκες αυτής της περιόδου, που χαρακτηρίζονται από μέτριες θερμοκρασίες 15οC-20οC, ευνοούν τις νέες μολύνσεις, με την ύπαρξη υψηλής υγρασίας και ιδιαίτερα μετά από ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις.

Οι ανοιξιάτικες μολύνσεις αποτελούν τις πρωτογενείς μολύνσεις. Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός για την προστασία της νέας βλάστησης (2 – 5 εκ.). Μερικές από τις ασθένειες που μπορεί να εμφανίσει ένα ελαιόδεντρο είναι η κερκόσπορα, ο πυρηνοτρήτης και η μαργαρόνια.