Εξίσωση του ΦΠΑ και επανένταξη στον Αναπτυξιακό ζητά η ΠΕΟΠΠ

Με μία δέσμη προτάσεων προς το ΥΠΑΑΤ, τις οποίες θεωρεί αναγκαίες, η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ) ζητά την άμεση επίλυση σειράς προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο.

Η Ένωση θέτει προ των ευθυνών της την ηγεσία του υπουργείου και, με υπόμνημά της, εκφράζει την αγανάκτηση και την πικρία των μελών της από τις επανειλημμένες υποσχέσεις των αρμοδίων που συνεχίζουν μέχρι στιγμής να μένουν στα λόγια.

Από τα 15 εκατ. ευρώ που έλαβαν ως υπόσχεση, όπως υποστηρίζουν, τελικά με την κατανομή που έγινε το ποσό ήταν μικρότερο ακόμα και από την ενίσχυση του 2% που συνολικά υπήρχε προς διάθεση. Συνοψίζοντας στο υπόμνημά τους τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου, αναφέρονται στη διαφοροποίηση του ΦΠΑ αγορών και πωλήσεων.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι αγοράζουν τις ζωοτροφές με 6% ΦΠΑ και πωλούν τα πτηνά με 13%. Ζητούν την εξίσωση του ΦΠΑ και τη ρύθμιση όλων των χρεών σε 100 μηνιαίες δόσεις. Επίσης, αιτούνται την επίλυση της δανειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφείων, τα οποία εμπίπτουν στους περιορισμούς, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του 2%, ζητούν άμεση τροποποίηση και παράταση της KΥA για την άμεση επίλυση του 20% των κτηνοτρόφων, που δεν την έχουν λάβει.

Επικαλούμενη την επισιτιστική ασφάλεια, η οργάνωση ζητά από το υπουργείο την επανένταξη της εντατικής κτηνοτροφίας σε όλους τους αναπτυξιακούς νόμους, «ώστε η ελληνική πτηνοτροφία να εκσυγχρονιστεί και να αντέξει στον ανταγωνισμό». Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά ζητήματα, ζητούν την ένταξη των εταιρειών στο μέτρο της έκπτωσης φορολογίας της συμβολαιακής γεωργίας κατά 50%.

Αύξηση των KW και ενίσχυση 75%-80% στις εγκαταστάσεις

Για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και ιδιαίτερα του ηλεκτρικού ρεύματος, ζητούν την ένταξη στο πρόγραμμα NET metering, όπως επίσης και την αύξηση του ορίου των κιλοβατωρών, ώστε αυτό να ξεπερνά τα 10 ΚW ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Σε συνδυασμό με το ΠΑΑ, ζητούν να αυξηθεί το ποσοστό επιδότησης για την εγκατάσταση Φ/Β στο 75% με 80%. Σε ό,τι αφορά το θέμα της αντιμετώπισης της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ζητούν τη δημιουργία online πλατφόρμας δήλωσης απασχόλησης, με τριετή ανανέωση, όπως επίσης και την οργανωμένη και ελεγχόμενη εισαγωγή αλλοδαπών εργαζομένων, ώστε να στελεχώσουν κενές θέσεις.

Για το θέμα των δημοτικών τελών, ζητούν άμεση υπογραφή ΚΥΑ, με βάση την οποία οι δήμοι να υποχρεούνται σε οριζόντια μέγιστη χρέωση 0,2 ευρώ ετησίως ανά τετραγωνικό μέτρο σταβλικής εγκατάστασης ή μέγιστη χρέωση ίση με το 15% της τιμής χρέωσης κάθε δήμου, στις εκτός σχεδίου αποθήκες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της ευζωίας των πτηνών, η Οργάνωση ζητά τον διάλογο με τη Διεπαγγελματική Πτηνοτροφίας, ώστε να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις και να ενταχθεί στο πρόγραμμα των επιδοτήσεων το σύνολο των κτηνοτρόφων που τηρεί τους ίδιους κανόνες ευζωίας με τους κανόνες που δεν θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα.

Από τα 15 εκατ. ευρώ που έλαβαν ως υπόσχεση οι παραγωγοί, με την κατανομή που έγινε το ποσό ήταν μικρότερο ακόμα και από την ενίσχυση του 2% που συνολικά υπήρχε προς διάθεση