Τα έξοδα των κτηνοτρόφων ανεβαίνουν, οι τιμές στο γάλα κατεβαίνουν

Σε μειώσεις στην τιμή παραγωγού προχωρούν οι γαλακτοβιομηχανίες, επικαλούμενες μειωμένη ζήτηση, μια κίνηση που ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης, Κώστας Ακριτίδης, θυμάται ότι έγινε και πριν από 3-4 χρόνια, με συνέπεια τότε η τιμή από τα 90 λεπτά να πέσει στα 75.

«Υποστηρίζουν ότι η φέτα είναι πολύ ακριβή στο ράφι και δεν καταναλώνεται, άρα έχουν μεγάλα αποθέματα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι σε αυτές που εξάγουν το 95% της παραγωγής, η τιμή χονδρικής της φέτας δεν έπεσε».

Στο πρόβειο βιολογικό μείωσαν την τιμή, από 1,70 ευρώ στο 1,62, ενώ διατηρούν την τιμή στο γίδινο, λόγω έλλειψης, γιατί τα κοπάδια σφάζονται. Σημειώνει ότι οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν πολύ καλές παραγωγές, εξαιτίας της βροχής.

Προσθέτει ότι κάποιοι παραγωγοί άλλαξαν εταιρείες παρά τις επιφυλάξεις τους. «Τα συμφωνητικά που είχαν υπογράψει καλύπτουν μόνο τις εταιρείες, δεν κατατίθενται στην εφορία, είναι παράνομα, επομένως δεν μπορούν να τους “πειράξουν” με ποινικές ρήτρες. Μου είπε κτηνοτρόφος ότι κατέβασαν δύο λεπτά την τιμή χωρίς να τον ενημερώσουν, με επιχείρημα ότι μείωσαν και άλλες εταιρείες».

Το έγκυρο συμφωνητικό διασφαλίζει τον τυροκόμο και τον κτηνοτρόφο σε περίπτωση αθέτησης συμφωνίας από την πλευρά της εταιρείας. Τα συμφωνητικά γίνονται για να αποδεικνύουν οι γαλακτοβιομηχανίες σε αυτούς που εξάγουν φέτα ότι αγοράζουν πρόβειο γάλα κι έχουν επαρκές τονάζ.

Ο κ. Ακριτίδης θίγει το θέμα της καθυστέρησης πληρωμών από «σοβαρές εταιρείες που κάνουν επενδύσεις, ενώ χρωστούν στους παραγωγούς, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν τις ζωοτροφές γιατί τα ζώα είναι κλεισμένα μέσα, λόγω των βροχών».

Προσθέτει ότι οι ζωοτροφές είναι ακριβές και παρότι το καλαμπόκι εμφανίζει πτώση στο χρηματιστήριο, ο κτηνοτρόφος το αγοράζει στα 32-33 λεπτά και τη μηδική στα 44-52 λεπτά το κιλό και προβληματίζεται για τις τιμές των σιτηρών και του αραβόσιτου στα αλώνια. Εξηγεί τον λόγο που οι εταιρείες κατεβάζουν την τιμή παραγωγού μέσα στη γαλακτική περίοδο: «Όταν μια εταιρεία έχει 1.000-1.200 παραγωγούς και βγάζει 3 λεπτά το κιλό έχει κέρδος τουλάχιστον 500.000 ευρώ ετησίως. Την ίδια στιγμή, μια μονάδα με 600-700 ζώα πληρώνει 2.000-3.000 ευρώ ρεύμα ανά δίμηνο».

Κάποιες εταιρείες βέβαια συνεργάζονται με παραγωγούς που απομακρύνθηκαν, πληρώνοντας καλή τιμή. Οι άλλες, το φθινόπωρο, που λήγει η γαλακτική περίοδος, θα έχουν πρόβλημα και θα αναζητούν γάλα, άρα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να καταλάβουν ότι έχουν το πάνω χέρι. Ο κ. Ακριτίδης συνιστά στους συναδέλφους του να διατηρήσουν σχέσεις με όσους δεν αθέτησαν τις συμφωνίες. Καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με ελληνοποιήσεις.

Χάνουν οι νησιώτες

«Όταν αυξήθηκε το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, η τιμή παραγωγού ανέβηκε αρκετούς μήνες μετά, ενώ τώρα με το που αρχίζουν να πέφτουν οι τιμές στα σιτηρά πέφτει και η τιμή του γάλακτος», περιγράφει ο Θασίτης αιγοπροβατοτρόφος, Γιάννης Κυριακούδης, αναφέροντας ότι η μείωση είναι 3 λεπτά στο πρόβειο (από 1,55 σε 1,52 ευρώ το κιλό) και 1 στο γίδινο (από 0,93 σε 0,92 ευρώ το κιλό).

Επισημαίνει ότι στο νησί η τιμή παραγωγού είναι χαμηλότερη. Οι συνεργασίες είναι χωρίς συμβόλαια στη Θάσο, εξαιτίας του κατακερματισμού του κλάδου. «Αυτήν τη στιγμή, δεν μας εκπροσωπεί κανένας. Γιατί δεν υπάρχει ένα πανελλαδικό όργανο για τους κτηνοτρόφους που να εκλέγεται ανά νομό ή ανά περιφέρεια; Στην περιφέρειά μας κάνουμε προσπάθειες σαν σύλλογοι» λέει, τονίζοντας ότι οι σύλλογοι δεν πρέπει να έχουν κομματικό χαρακτήρα. Σημειώνει πως και σε άλλες χώρες ο πρωτογενής τομέας εγκαταλείπεται, αλλά ειδικά στην Ελλάδα «το κράτος απαξίωσε τον παραγωγό».

Στα παράδοξα προστίθεται το γεγονός ότι οι μονάδες γαλακτοπαραγωγής μειώνονται διαρκώς, αλλά η τιμή στο αγελαδινό γάλα πέφτει έως και 10 λεπτά. Οι αγελαδοτρόφοι έχουν μεγαλύτερο όγκο εργασιών και τα ζώα χρειάζονται περισσότερες τροφές. Οι κτηνοτρόφοι εξηγούν ότι οι εταιρείες δεν λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο που ενέχεται αν συμβεί κάτι και σταματήσουν οι εισαγωγές για κάποιες μέρες σε φρέσκο αγελαδινό «γάλα ημέρας». Η συρρίκνωση της κτηνοτροφίας περιλαμβάνει και την αγελαδοτροφία και το 2023 αναμένεται να είναι μια χρονιά-ορόσημο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Διαβάστε επίσης:

Αιγοπρόβειο γάλα: Μειώσεις έως 8 λεπτά και «από Σεπτέμβρη βλέπουμε», λένε οι γαλατάδες