Αυτό το άρθρο είναι 15 μηνών

Αιγοπρόβειο γάλα: Μειώσεις έως 8 λεπτά και «από Σεπτέμβρη βλέπουμε», λένε οι γαλατάδες

07/06/2023
6' διάβασμα
aigoproveio-gala-meioseis-eos-8-lepta-kai-apo-septemvri-vlepoume-lene-oi-galatades-294091

Τα νέα επεισόδια στο γάλα έφεραν επιπλέον μειώσεις από αρκετές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις στα τιμολόγια Απριλίου, αλλά και διεύρυνση του αριθμού των εταιρειών που προχώρησαν σε κινήσεις αντίστοιχες με αυτές που είχαν κάνει οι εταιρείες «ΟΛΥΜΠΟΣ» και «ΔΩΔΩΝΗ» πριν από περίπου τρεις μήνες.

Για πρώτη φορά, μετά τις μειωμένες τιμές στο πρόβειο, αντίστοιχες εξελίξεις, αλλά πιο ήπιας μορφής, έγιναν αντιληπτές τον τελευταίο μήνα και από παραγωγούς γίδινου γάλακτος. Ως αιτιολογία για τις νέες μειώσεις στο αιγοπρόβειο γάλα, πέραν της μειωμένης κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά, ορισμένες επιχειρήσεις επικαλούνται πλέον με όλο και περισσότερη ένταση το κριτήριο των λιποπρωτεϊνών και το περίφημο «δωδεκάρι», δηλαδή 12% πρωτεΐνες και λίπος συνδυαστικά στο πρόβειο γάλα.

Ο Χαρίλαος Βασιλάκης, παραγωγός γίδινου γάλακτος από την Άρτα, συνεργάζεται με μεγάλη θεσσαλική γαλακτοκομική επιχείρηση. Ο ίδιος παρατήρησε για πρώτη φορά μείωση στην τιμή παραγωγού στο γίδινο γάλα, όταν έλαβε το τιμολόγιο Απριλίου: «Προσωπικά, μου έγινε μείωση δύο λεπτά, η οποία όμως αφορούσε και έκτακτους παράγοντες.

Ωστόσο, σε άλλους συναδέλφους έγιναν μεγαλύτερες μειώσεις στο γίδινο γάλα, οι οποίες έγιναν αντιληπτές για πρώτη φορά εδώ και περίπου έναν μήνα». Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μειώσεις στο αιγοπρόβειο γάλα έχουν προβεί και άλλες εταιρείες πλην των δύο που έκαναν την αρχή. Μεταξύ αυτών η «ΗΠΕΙΡΟΣ», η «ΚΑΡΑΛΗΣ» και άλλα τοπικά τυροκομεία που ανάλογα με την περίπτωση επικαλούνται και το κριτήριο των μειωμένων λιποπρωτεϊνών.

Παραγωγός από την Ξάνθη, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημείωσε στην «ΥΧ» ότι αρκετές δεκάδες παραγωγοί που συνεργάζονται με τη θεσσαλική εταιρεία «ΟΜΗΡΟΣ» είδαν μειώσεις στα τιμολόγιά τους που αφορούσαν το α’ τετράμηνο του 2023: «Είδαμε μειώσεις που έφταναν το ανώτατο στο 15%, με αιτιολόγηση το χαμηλότερο ποσοστό λιποπρωτεϊνών.

Αιφνιδιαστήκαμε, γιατί κανείς δεν μας είχε πει τίποτα, ούτε την περσινή σεζόν, ούτε στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Εφόσον σκόπευαν να μας κάνουν περικοπές με μια τέτοιας μορφής εκκαθάριση για τους πρώτους μήνες του έτους, θα έπρεπε να μας είχαν επιστήσει νωρίτερα την προσοχή στις λιποπρωτεΐνες. Ακόμα και ο συνεργάτης μας στη ζώνη γάλακτος, που εκπροσωπεί την εταιρεία μας, είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί για κάτι τέτοιο».

Έτερος παραγωγός με τονάζ περίπου 100 τόνων από την Ηλεία, που συνεργάζεται με την εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ», δήλωσε στην «ΥΧ»: «Μας έγινε μια μείωση τριών λεπτών στο πρόβειο. Άλλοι είδαν μειώσεις δύο, άλλοι τεσσάρων λεπτών και από άλλες επιχειρήσεις. Αν κινηθούν οι εταιρείες σε αυτά τα επίπεδα, μπορείς να πεις ότι είναι μέσα στo πλαίσιo της μείωσης τιμών των ζωοτροφών. Αν επιχειρήσουν, όμως, να κάνουν κάποια ύπουλη κίνηση και επιπλέον μειώσεις, εκεί θα βρουν τον κτηνοτρόφο απέναντί τους».

Ανθεκτικοί στις πιέσεις οι συνεταιρισμοί

Τη διαπίστωση ότι οι κτηνοτρόφοι – μέλη των συνεταιρισμών απολαμβάνουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις πιέσεις του τελευταίου τριμήνου επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά εκπρόσωποί τους στην «ΥΧ». Σύμφωνα με τους τελευταίους, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους δεν έχουν περάσει οι μειώσεις στα μέλη τους:

Πρώτον, ότι υπογράφονται συμβάσεις με τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ισχύ σε σύγκριση με τα ιδιωτικά συμφωνητικά των μεμονωμένων κτηνοτρόφων. Αρκετοί παραγωγοί, ωστόσο, ιδιαίτερα μικρότερης δυναμικότητας, είτε παραβλέπουν, είτε αδυνατούν να συμφωνήσουν να συνάψουν γραπτή συμφωνία με τις εταιρείες. Δεύτερον, οι ποσότητες που πουλά ένας συνεταιρισμός είναι σημαντικές και κυμαίνονται από κάποιες εκατοντάδες έως κάποιες χιλιάδες τόνους. «Έτσι, μια επιχείρηση θα το σκεφτεί διπλά να σπάσει μια συμφωνία στην εξέλιξη της χρονιάς, όταν μάλιστα την επόμενη σεζόν θα θέλει να έχει τον πρώτο λόγο για το γάλα του συνεταιρισμού», μας είπε συνεταιριστής από τη Θεσσαλία.

«Aλλάζει το σκηνικό, μείον δέκα από πέρσι στη νέα σεζόν»

Για δύσκολο 2024 με εντελώς διαφορετικά οικονομικά δεδομένα κάνουν λόγο ορισμένοι επιχειρηματίες, εκπρόσωποι μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών. Μάλιστα, εις εξ αυτών, σε ιδιωτική συζήτηση με παραγωγό, ο οποίος εν συνεχεία επικοινώνησε με την «ΥΧ», υποστήριξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η βάση εκκίνησης στο πρόβειο γάλα την επόμενη γαλακτοκομική περίοδο θα είναι το 1,30 ευρώ/κιλό.

Τη θέση αυτή ασπάζονται και άλλοι εκπρόσωποι μεγάλων βιομηχανιών του κλάδου. Ως αιτιολογία για την εν λόγω πρόβλεψη σημειώνουν ότι αναμένεται πίεση στα εισοδήματα των Ευρωπαίων καταναλωτών στις χώρες όπου η φέτα πραγματοποιεί σημαντικές πωλήσεις. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η ποσότητα του γάλακτος που παρήχθη φέτος είναι αυξημένη σε σύγκριση με το 2022, παράγοντας που κατά τους ίδιους έχει συντελέσει και στις πρόσφατες μειώσεις στα τιμολόγια του γάλακτος.

Aξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του «ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ», το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος του 2023 στο «ΑΡΤΕΜΙΣ» δηλώθηκαν 250.697 τόνοι γάλακτος, έναντι 246.388 τόνων για το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023