Έκθεση FAO-FARA: Τα 100 «ξεχασμένα» τρόφιμα που μπορούν να θρέψουν τον πληθυσμό της Αφρικής

Ο λόγος για προϊόντα προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες και λιγότερο απαιτητικά από τις ευρέως καλλιεργούμενες ποικιλίες

Η ανάγκη για αυξημένη παραγωγικότητα είναι επιτακτική στην Αφρική. Παρότι η ήπειρος θα μπορούσε να παράγει επαρκή τρόφιμα για την κάλυψη των αναγκών της, σήμερα βασίζεται στα εισαγόμενα τρόφιμα και φιλοξενεί ένα δυσανάλογα υψηλό μερίδιο των πεινασμένων του πλανήτη.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο δρόμος για την επισιτιστική επάρκεια περνά από την αξιοποίηση της τεράστιας γκάμας γηγενών καλλιεργειών της ηπείρου, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν εκτοπιστεί από τις βασικές καλλιέργειες που έχουν επικρατήσει στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Σε αυτό αποσκοπεί η νέα «Σύνοψη των ξεχασμένων τροφίμων στην Αφρική», η οποία εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) σε συνεργασία με το Φόρουμ για τη Γεωργική Έρευνα στην Αφρική (FARA). Η δημοσίευση παρουσιάζει 100 παραδείγματα παραμελημένων τοπικών τροφίμων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχουν ανάγκη οι διάφορες κοινότητες σε όλη την Αφρική, υπό όρους βιωσιμότητας.

Οι συντάκτες της έκθεσης εντόπισαν τα λεγόμενα ξεχασμένα τρόφιμα, τα οποία πολύ συχνά είναι «τοπικά προσαρμοσμένα και λιγότερο απαιτητικά από ό,τι εξωτικές –για την Αφρική– ποικιλίες», όπως συμβαίνει με αρκετές περιπτώσεις καλαμποκιού, ρυζιού ή σιταριού. Η έκθεση σκιαγραφεί τα 100 πιο υποσχόμενα «ξεχασμένα» τρόφιμα, σύμφωνα με παραμέτρους όπως η αγροοικολογική καταλληλότητα, οι αγρονομικές απαιτήσεις και οι θρεπτικές ιδιότητες. Η επιλογή τους έγινε μετά από έρευνα ειδικών σε όλη την Αφρική.

Σε αυτά περιλαμβάνονται παραδοσιακά τοπικά είδη όπως το φιστίκι Μπαμπάρα και το μπιζέλι περιστεριού, υπερτροφές όπως το δημητριακό φόνιο και τα αποξηραμένα φρούτα μπαομπάμπ, και «νατουραλιζέ» καλλιέργειες [που είναι] πλούσιες σε βιταμίνες, όπως ο αμάρανθος και το τροπικό φυτό τάρο.

Έπεται συνέχεια

Η ανωτέρω λίστα συνιστά ένα πρώτο βήμα σε «μια εξαντλητική αναγνώριση και χαρακτηρισμό ξεχασμένων τροφίμων στην Αφρική», όπως δήλωσαν ο Abebe Haile-Gabriel, γενικός διευθυντής και περιφερειακός εκπρόσωπος του FAO για την Αφρική, και ο Aggrey Agumya, εκτελεστικός διευθυντής του FARA.

Αν και αμφότεροι κατέστησαν σαφές ότι ο τρέχων κατάλογος μπορεί να επεκταθεί με την πάροδο του χρόνου, ο βασικός στόχος είναι να προσελκύσει αυξημένη προσοχή και χρηματοδότηση από ερευνητές και εμπλεκόμενους στην αγροτική ανάπτυξη, ικανούς να διοχετεύσουν πρωτοποριακές επενδύσεις στον βιώσιμο μετασχηματισμό της αγροδιατροφής.