Έκθεση JRC: Οι Έλληνες παραγωγοί ανάμεσα στους πιο ικανοποιημένους από τη χρήση της ευφυούς γεωργίας

Μια εκτενής έκθεση του JRC, κόμβου έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στο χωράφι και στο πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, αλλά και στη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Επιπλέον, η έκθεση εξέτασε κατά πόσον οι Ευρωπαίοι (μεταξύ αυτών και οι Έλληνες) αγρότες είναι γνώστες και υιοθετούν εφαρμογές γεωργίας ακριβείας. Την έρευνα, που συντονίζεται από το ολλανδικό πανεπιστήμιο του Wageningen, συνυπογράφουν το πανεπιστήμιο γεωργικών σπουδών SRUC της Σκωτίας, το φλαμανδικό ερευνητικό ινστιτούτο ILVO, που δραστηριοποιείται στον τομέα της αγροδιατροφής, και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι τεχνολογίες που εξετάζονται στην παρούσα μελέτη ανήκουν ως επί το πλείστον στη λογική της μεταβλητής εφαρμογής λίπανσης / άρδευσης (π.χ. «σταγόνα») / φυτοφαρμάκων και σε συστήματα αυτόματης καθοδήγησης γεωργικών μηχανημάτων (μέσω GPS).

Ποιοι αγρότες αξιοποιούν περισσότερο εφαρμογές ακριβείας

Στο πλαίσιο της έκθεσης, εκπονήθηκε πιλοτική έρευνα με ερωτηματολόγιο σε αγρότες από πέντε χώρες (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ελλάδα και Βέλγιο). Το ερωτηματολόγιο εξέτασε κατά πόσο γνωρίζουν οι αγρότες τριών καλλιεργειών (σιτάρι, πατάτα, βαμβάκι) βασικές τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας όπως η τεχνολογία μεταβλητής εφαρμογής λίπανσης και η αυτόματη καθοδήγηση γεωργικών μηχανημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις οι νεότεροι σε ηλικία αγρότες (μέσος όρος ηλικίας τα 43 έτη), όσοι διέθεταν κάποιο επίπεδο μόρφωσης ανώτερο του απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όσοι ανήκαν σε κάποιο συλλογικό σχήμα (π.χ. Ομάδα Παραγωγών), είχαν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν κάποια εφαρμογή γεωργίας ακριβείας. Αυτό πάντως, κατά την έκθεση, δεν σημαίνει ότι αγρότες μεγαλύτερης ηλικίας δεν υιοθετούν συχνά τέτοιες τεχνολογίες.

Σημαντικά οφέλη σε μείωση καυσίμων, λιπασμάτων

Αν ανατρέξει κάποιος στον πίνακα που παρουσιάζει το πώς αντιλαμβάνονται οι παραγωγοί τα οφέλη των εφαρμογών γεωργίας ακριβείας θα διαπιστώσει ότι οι Έλληνες παραγωγοί εμφανίζονται εκ των πιο ικανοποιημένων, ιδιαίτερα σε δύο τομείς: Στη μείωση κατανάλωσης καυσίμων και στη μείωση λιπάσματος. Όπως καταγράφει η έκθεση, οι παραγωγοί που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκε από 11% έως 20% ενώ σε ό,τι αφορά τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων η μείωσή τους κυμάνθηκε στο εντυπωσιακό εύρος 21% – 30%.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η απάντηση των Ελλήνων παραγωγών σχετικά με τον χρόνο που «γλίτωσαν» στο χωράφι, καθώς ανέφεραν ότι εξοικονόμησαν έως 20% του χρόνου που δαπανούσαν πριν τη χρήση εφαρμογών γεωργίας ακριβείας. Αγρότες από τις άλλες χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Ολλανδία) ανέφεραν ως οφέλη την αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων (έως 10%) και τη μείωση εργατικού κόστους (έως 10%). Όπως επισημαίνεται στην έκθεση,

«Δεδομένου ότι η έρευνα εστίασε περισσότερο στη λίπανση τα ευρήματα σε άλλους τομείς (π.χ. στρεμματικές αποδόσεις) είναι πιο μετριοπαθή». Κατά συνέπεια, τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι ακόμα μεγαλύτερα.