Έκθεση WWF: Οι εισαγωγές της ΕΕ ευθύνονται για το 16% της αποψίλωσης των τροπικών δασών

Τα αγροδιατροφικά και δασοκομικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες ευθύνονται για το 16% της αποψίλωσης των τροπικών δασών που προκαλείται από το παγκόσμιο εμπόριο.

Στις 14 Απριλίου, το WWF Europe δημοσίευσε μια έκθεση που δείχνει ότι η ΕΕ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος εισαγωγέας εμπορευμάτων που συνδέεται με την αποψίλωση των δασών μεταξύ 2005-2017, συντελώντας εμμέσως σε 35 εκατομμύρια στρέμματα απώλειας δασών.

Τα υψηλότερα επίπεδα αποψίλωσης στην παραγωγική διαδικασία παρατητήθηκαν στις ευρωπαϊκές εισαγωγές σόγιας (890.470 στρέμματα) και φοινικέλαιου (691.980 εκτάρια), ενώ ακολούθησαν το βόειο κρέας (276.920 στρέμματα), το ξύλο (224.700 στρέμματα), το κακάο (175.860 στρέμματα) και ο καφές (144.870 στρέμματα).

Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία βρέθηκαν να ευθύνονται για το 80% αυτού του καταστροφικού αποτυπώματος των εισαγωγών, η οποία σύμφωνα με το WWF σηματοδότησε την αποψίλωση παρθένων δασικών οικοσυστημάτων, που ισοδυναμούν με το μέγεθος της Δανίας και τη μετατροπή τους σε γεωργική γη.

Ο οργανισμός εξηγεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκλάβει τα ανωτέρω ευρήματα ως κάλεσμα αφύπνισης και να προχωρήσει στην υποβολή νομοθετικής πρότασης για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ΕΕ. Συνιστά τη θέσπιση κανόνων δέουσας επιμέλειας, που θα καθιστούσαν υποχρεωτική για τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού τους για τον έγκαιρο εντοπισμό περιβαλλοντικών κινδύνων και τη θέσπιση μέτρων άμβλυνσης.

Επισημαίνει, επίσης, ότι οποιαδήποτε νομοθεσία και δεσμεύσεις θα πρέπει να αποφεύγουν την εστίαση αποκλειστικά σε ένα μόνο οικοσύστημα ή εμπόρευμα, αλλά να λαμβάνουν υπόψη όλα τα πεδία που επηρεάζονται από τον κίνδυνο μετατροπής των δασικών οικότοπων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Anke Schulmeister-Oldenhove, ανώτερη υπάλληλος δασικής πολιτικής στο WWF Europe, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει ήδη θεσπίσει εθελοντικά μέτρα, ωστόσο αυτά «δεν είναι αρκετά» για να αντιμετωπιστεί η αποψίλωση των δασών. Όπως εξήγησε, οι μελλοντικοί νόμοι απαιτούν περισσότερα μέτρα που θα μπορούν καλύπτουν ολόκληρη την αγορά και τις εμπορικές συμφωνίες.