Εκτός πραγματικότητας για τους παραγωγούς οι τιμές της βιομηχανίας για το συμπύρηνο

Κατώτερες των προσδοκιών, αλλά και της σκληρής πραγματικότητας που διαμορφώνουν τα υψηλά φετινά κοστολόγια χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί τις τιμές στις οποίες προσανατολίζεται η βιομηχανία να απορροφήσει τη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου.

Με την καμπάνια να βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο 40% και τη συλλογή των πρώιμων ποικιλιών να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, οι επιχειρήσεις του κλάδου φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε μια πρώτη εκτίμηση για τις τιμές αγοράς της πρώτης ύλης, βάσει και των συμβολαίων που, όπως αναφέρουν, έχουν πλέον αρχίσει να υπογράφονται με τις ξένες αλυσίδες. Όπως πρώτο έγραψε το ypaithros.gr, η εκτίμηση αυτή προβλέπει τρεις διαφορετικές τιμές για τα πρώιμα, τα μεσοπρώιμα και τα όψιμα ροδάκινα.

Από 35 έως 38 λεπτά

Ειδικότερα, για τις πρώιμες ποικιλίες που θα τιμολογηθούν μέχρι τις 6 Αυγούστου γίνεται λόγος για μια τιμή βάσης 35 λεπτών το κιλό, για τις μεσοπρώιμες ποικιλίες που θα τιμολογηθούν από τις 7 Αυγούστου και μετά η αντίστοιχη τιμή είναι 37 λεπτά το κιλό, ενώ για τις όψιμες ποικιλίες προβλέπεται μια μίνιμουμ τιμή 38 λεπτών το κιλό. Τα νούμερα αυτά αφορούν τις πρώτες ποιότητες, ενώ για τη δεύτερη ποιοτική κατηγορία οι τιμές είναι μειωμένες κατά 10 λεπτά (25 για τα πρώιμα, 27 για τα μεσοπρώιμα και 28 για τα όψιμα).

Στην πράξη βέβαια, λόγω και των σημαντικά μειωμένων σε σχέση με πέρυσι ποσοτήτων, εκτιμάται ότι λίγα θα είναι τα φρούτα που θα τοποθετηθούν τιμολογιακά από τα εργοστάσια στην κατηγορία αυτή. Τέλος, για τα ροδάκινα που θα κατευθυνθούν στον χυμό, οι τιμές «απέχουν» 20 λεπτά από την πρώτη κατηγορία και διαμορφώνονται σε 15, 17 και 18 λεπτά για τις πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες αντίστοιχα.

«Μόνη λύση η εκρίζωση της καλλιέργειας»

Αν και αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, αυτά τα επίπεδα τιμών απέχουν αρκετά από εκείνα του 2021 τα οποία, βάσει της σημαντικά μειωμένης φετινής διαθεσιμότητας αλλά του υψηλού κόστους παραγωγής, είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν οι αγρότες. Σύμφωνα, δε, με την Εθνική Επιτροπή Βιομηχανικού Ροδάκινου, οι τιμές προς τις οποίες κλίνει η βιομηχανία είναι πολύ κατώτερες –και– των περιθωρίων που δίνει φέτος η αγορά κομπόστας.

Σε δήλωσή του που δημοσιοποίησε χθες, Πέμπτη 3 Αυγούστου, ο πρόεδρος, Μιχάλης Φαρμάκης, αναφέρει ότι η Επιτροπή εμμένει στη θέση της για τιμές «τουλάχιστον ανάλογες της περιόδου 2021» και διαμηνύει στην ΕΚΕ ότι «η μοναδική επιλογή που απομένει είναι η άμεση εκρίζωση της καλλιέργειας». «Φαίνεται ότι τελικά η αδυναμία αντίληψης και κατανόησης της δεινής θέσης των παραγωγών προσκρούει στην απληστία του κέρδους από τη φετινή ευκαιρία».

Από την πλευρά της βιομηχανίας, πάντως, αντιτείνουν ότι οι τιμές που προσφέρονται είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τις συμφωνίες που υπογράφονται αυτό το διάστημα με τους ξένους αγοραστές. Όπως μεταφέρουν στην «ΥΧ» πηγές του κλάδου, οι τιμές στα πρώτα ενδεικτικά συμβόλαια που έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής είναι μεν χαμηλότερες κατά 5%-10% σε σχέση με πέρυσι (που, σημειωτέον, ήταν χαμηλότερες εκείνων που είχαν εξασφαλιστεί το 2021), ωστόσο κινούνται υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς αποκρούστηκαν σε έναν μεγάλο βαθμό οι έντονες πιέσεις που ασκούσαν οι γερμανικές, κυρίως, αλυσίδες.

Μένει να φανούν τα περιθώρια αντίδρασης των παραγωγών προκειμένου τα φετινά συμπύρηνα ροδάκινα που, βάσει των εκτιμήσεων της Επιτροπής, δεν αποκλείεται τελικά να είναι λιγότερα κατά 40% σε απόλυτους αριθμούς σε σχέση με πέρυσι, να πληρωθούν σε τιμές που θα έχουν μπροστά το «4».