Ελαιόλαδο: Αναταράξεις σε όλη την αλυσίδα αξίας προκαλούν χαμηλές τιμές και μεγάλα αποθέματα

Αυξήσεις στα δικαιώματα έκθλιψης ή αμοιβή σε χρήμα βάζουν στο τραπέζι οι ελαιοτριβείς

Χαμηλές τιμές και υποτονική ζήτηση εξακολουθούν να ταλαιπωρούν το ελαιόλαδο. Η τιμή, ενδεικτικά, στη Λακωνία γράφει μείωση από πέρυσι της τάξεως του 30%. Τα προβλήματα που σχετίζονται με την εμπορική διάθεση του προϊόντος προκαλούν αναταράξεις σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας αξίας, με τους ελαιοτριβείς να συζητούν αύξηση του δικαιώματος ή ακόμη και χρηματική αμοιβή για την έκθλιψη του ελαιοκάρπου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν φέρνουν μάλλον δυσοίωνα μηνύματα.

Παράλληλα, νέα τροποποίηση που φέρνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ, καθιστά πλέον υποχρεωτική τη χρήση μόνο παρθένου κι έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις συσκευασίες που σερβίρονται από εστιατόρια και χώρους μαζικής εστίασης.

 

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στον τομέα του ελαιολάδου στο αναλυτικό ρεπορτάζ της «ΥΧ» που κυκλοφορεί Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στα περίπτερα.