Ελαιόλαδο: Το άνοιγμα των αγορών μετά το Πάσχα περιμένουν σε Σητεία, Λακωνία και Λέσβο

Το πέρας και του Ορθόδοξου Πάσχα αναμένει το ελληνικό ελαιόλαδο, με την κινητικότητα στην αγορά του τελευταίου διαστήματος να χαρακτηρίζεται υποτονική, κρατώντας ωστόσο τις τιμές στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί.

Καθίζηση στη ζήτηση, αλλά και περιορισμένο ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών για πράξεις, αναφέρουν παραγωγικά κέντρα, με την προσδοκία ανόδου των τιμών, έχοντας στο φόντο τις αυξήσεις στα κόστη. Σε ό,τι αφορά τη νέα παραγωγή, τα πρώτα μηνύματα χαρακτηρίζονται θετικά σε περιοχές που έχει αρχίσει η άνθιση, αλλά και σε εκείνες που προηγήθηκε ένας ευνοϊκότερος για την καλλιέργεια –σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη– χειμώνας.

Το άνοιγμα της αγοράς μετά τις γιορτές περιμένουν στη Λακωνία

Χωρίς κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα σε επίπεδο αγοράς φαίνεται ότι πέρασε το τελευταίο δεκαήμερο για τη Λακωνία, με τις τιμές να παραμένουν στο επίπεδο των 3,60-3,70 ευρώ, σύμφωνα με τις πράξεις που προηγήθηκαν. «Τώρα υπάρχει μία καθίζηση στη ζήτηση, αλλά και στην προσφορά, μπορώ να πω», αναφέρει από την περιοχή ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης. Μετά τις γιορτές του Πάσχα, θα φανεί αν η εικόνα αυτή οφείλεται απλώς στην εορταστική περίοδο ή στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώνει η επικρατούσα ρευστή κατάσταση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πτώση της κατανάλωσης διεθνώς, αλλά και στις ανατιμήσεις στο προϊόν, οι οποίες δεν έχουν όμως μεταβάλει την τιμή και την κατάσταση στον παραγωγό, αφού τα κόστη είναι πολλαπλάσια αυξημένα. «Στα λιπάσματα σε μερικά είδη υπάρχει αύξηση 200%-300%, πετρέλαιο και ρεύμα δεν το συζητάμε, συν τις ζημιές που έχουν γίνει» σημειώνει, αναφέροντας ενδεικτικά αύξηση της τάξεως του 200% που παρατηρείται στη νιτρική αμμωνία. Οι φόβοι είναι υπαρκτοί για την ερχόμενη παραγωγή, αφού ο παραγωγός θα προσπαθήσει να περιορίσει τις δαπάνες του. «Ο αγρότης βιώνει την πιο οδυνηρή κατάσταση», υποστηρίζει.

Επιπλέον, αυξήσεις της τάξεως του 30%-40% καταγράφονται και σε υλικά συσκευασίας όπως το πεντόλιτρο tin, ενώ και τα ναύλα για την αποστολή ενός μεγάλου κοντέινερ στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 150%, «κόστη που δεν μπορούν να απορροφηθούν από έναν τυποποιητή», καταλήγει.

Υποτονική η αγορά και στη Σητεία

Σε συνέχεια μάλλον της προηγούμενης κατάστασης, και όχι τόσο στην εορταστική περίοδο, αποδίδει την υποτονική κινητικότητα που καταγράφει η αγορά του προϊόντος στη Σητεία, ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Μαυροματάκης. «Οι αγορές είναι πολύ κρατημένες σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά λάδια», συμπληρώνει, εν αναμονή και της εικόνας που θα δείξουν μετά το πέρας των εορτών.

Οι τιμές για την περιοχή παραμένουν σταθερές, στα περίπου 3,60-3,65, «για όσες τουλάχιστον δοσοληψίες γίνονται και χωρίς ιδιαίτερη κινητικότητα». Όπως εκτιμά με επιφύλαξη, ελλείψει επίσημων στοιχείων, το 1/3 της παραγωγής πρέπει να μένει ακόμη αδιάθετο στην περιοχή. Οι προσφορές των αλυσίδων -μία διαδικασία που πέρυσι τέτοια περίοδο είχε ολοκληρωθεί- φαίνεται ότι ακόμη κρατούν πίσω την αγορά προϊόντος για την περιοχή.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη νέα παραγωγή, θετικά δείχνουν τα πρώτα μηνύματα, με τα δέντρα να έχουν μπει στο στάδιο της ανθοφορίας. «Υπήρξε μία πολύ καλή περίοδος χειμώνα με αρκετά μεγάλες βροχοπτώσεις αλλά όχι επικίνδυνες και καταστροφικές και από ό,τι φαίνεται οι ελιές ανθοφορούν σε όλη την περιοχή» ανέφερε, επισημαίνοντας βέβαια ότι πολλά εξαρτώνται από τη συνέχεια, τις ζέστες, τη σκόνη κ.λπ.

Στα ίδια επίπεδα οι τιμές στη Λέσβο

Αν και είναι ακόμη νωρίς, καθώς ο κρύος χειμώνας μέχρι τώρα «δεν επέτρεψε στα δέντρα να αρχίσουν να κυλούν χυμοί και να προχωρήσουν σε ανθοφορία», οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζονται θετικές στη Λέσβο, σύμφωνα με τον Χρήστο Κουτλή, πρόεδρο του ΑΣ Ακρασίου.

Το επίπεδο της φετινής παραγωγής δεν είναι ακόμη γνωστό, ελλείψει επίσημων στοιχείων, όμως ήταν σαφώς μειωμένη από τη δυναμική του νησιού. Όπως εκτίμησε ο ίδιος, οι μεγαλύτερες ποσότητες έχουν φύγει, δεδομένου και του ότι δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγή και οι ανάγκες υποχρέωσαν ήδη τους παραγωγούς να πουλήσουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους.

Εδώ και περίπου 20 μέρες στην περιοχή παρατηρείται μία σχετική στασιμότητα σε επίπεδο κινήσεων, με τις τιμές όμως να κρατούν το επίπεδο των 3,30-3,40 ευρώ στο νησί και τα 3,70 στην περιοχή του Πλωμαρίου, όπου επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες.

Το ίδιο διάστημα υπήρξε μία κίνηση προς τα κάτω στις τιμές, ιδιαίτερα στην Ισπανία, σχολίασε ο ίδιος παρακολουθώντας τις αγορές, κίνηση που δεν φαίνεται να επηρέασε τις τιμές της Λέσβου. «Επειδή οι συνθήκες είναι δύσκολες λόγω της κατάστασης, του πολέμου και τα λοιπά, λίγο-πολύ υπάρχει μία αναμονή ότι οι τιμές θα ανακάμψουν», συμπληρώνει, κάτι που μπορεί να αποτυπωθεί ακόμη και σε υψηλότερες τιμές, όπως αναφέρει.