Ελαιόλαδο από της πλαγιές της Αιγιαλείας με ιστορία χρόνων στις αγορές του κόσμου

Οι εξαγωγές σε 13 χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής αφορούν στο 95% της ετήσιας παραγωγής

Ελαιόλαδο από της πλαγιές της Αιγιαλείας με ιστορία χρόνων στις αγορές του κόσμου

Καλλιεργεί οικογενειακά και πατροπαράδοτα τις ελιές του, σε μια ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων, με ελαιόδεντρα που συχνά υπερβαίνουν σε ηλικία τα 100 χρόνια, στις κατάφυτες πλαγιές της Αιγιάλειας λίγο έξω από το Αίγιο. Παράλληλα, σε αλλά 100 στρέμματα καλλιεργεί σταφιδάμπελα και οινάμπελα για την παραγωγή κορινθιακής σταφίδας.

Το ελαιόλαδο που παράγει, με την επωνυμία «Ελαιόφυλλο», ταξιδεύει σε 13 χώρες του εξωτερικού, εντός και εκτός Ευρώπης. Το 95% της ετήσιας παραγωγής στέλνεται στο εξωτερικό και η υπόλοιπη ποσότητα διοχετεύεται σε επιλεγμένα σημεία στην Πάτρα. Ο Σωτήρης Αγγελακόπουλος, τέταρτη γενιά, επέλεξε να ασχοληθεί με τη γη των προγόνων του, την ανασυγκρότησε, την εκσυγχρόνισε και επέκτεινε τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό αλλά και την τυποποίηση και εμφιάλωση των προϊόντων του. Παράλληλα, ξεκίνησε μια προσπάθεια αναβίωσης και των υπόλοιπων παραδοσιακών προϊόντων του κτήματος, όπως το παραδοσιακό ξίδι, το βαλσαμικό ξίδι, το πετιμέζι και το κρασί. «Η προσπάθεια μεγάλη και κουραστική, αλλά η χαρά και η περηφάνια μου ακόμα μεγαλύτερη, ξέροντας ότι μπορώ να προσφέρω μια σειρά τοπικών παραδοσιακών προϊόντων», τονίζει χαρακτηριστικά. Τα παραγόμενα προϊόντα συσκευάζονται και αποθηκεύονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που διαθέτει, στο χωριό Κούμαρη της Αιγιάλειας.

«Η γνώση και το μεράκι μας στην καλλιέργεια της ελιάς είναι αυτά που δημιουργούν τα αυστηρά κριτήρια στην επιλογή των καρπών για το λάδι μας. Η έκθλιψη του καρπού σε χαμηλές θερμοκρασίες διατηρεί τη φρεσκάδα στη γεύση, καθώς και το μοναδικό φυσικό χρώμα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Ελαιόφυλλο», υπογραμμίζει ο κ. Αγγελακόπουλος, και προσθέτει: «Παράλληλα, οι αυστηρότερες προδιαγραφές συσκευασίας και αποθήκευσης εγγυώνται την τελική ποιότητα των προϊόντων μας, διατηρώντας αναλλοίωτα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά τους».

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας δημιουργήθηκαν το 2004 και είναι επισκέψιμες για όποιον ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τη διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας. Τα προϊόντα που παράγονται στο κτήμα είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «ΕΛΑΙΟΦΥΛΛΟ», το παραδοσιακό πετιμέζι και το ξίδι από κρασί, βαλσαμικό ξίδι και τα κρασιά MEDINEO Λευκό και MEDINEO Ερυθρό. Μάλιστα, κάποια προϊόντα έχουν ήδη αναγνωριστεί και βραβευτεί.

Η ιστορία του κτήματος ξεκινά από πολύ παλιά. Το 1890, ο προπάππους του, Δημήτριος Αγγελακόπουλος, αγόρασε και εκχέρσωσε το πρώτο του αγροτεμάχιο στις πλαγιές της Αιγιάλειας, στο χωριό Κούμαρη Αιγίου, στη Βόρεια Πελοπόννησο. Εγκατέστησε το πρώτο του σταφιδάμπελο, τη χρυσή εποχή της παραγωγής και εξαγωγής της κορινθιακής σταφίδας. Κατόπιν συνέχισε την ανάπτυξη των κτημάτων έως το 1950. Τότε, ο πατέρας του, Δημήτρης Αγγελακόπουλος, ξεκίνησε την προσπάθεια επέκτασης του κτήματος και μετατροπής μέρους του σε ελαιώνα, φυτεύοντας ελιές των καλύτερων ελληνικών ποικιλιών, Πατρινή και Κορωνέικη. Από το 1995 μέχρι σήμερα, ο Σωτήρης Αγγελακόπουλος, είναι πια υπεύθυνος για τη συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης.