Ελαιόλαδο από υπεραιωνόβιες ελιές στην Ιεράπετρα

Για 4η συνεχή χρονιά,  η Κοιν.Σ.Επ. ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ προέβη σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων, στη συλλογή ελιών από τα αρχαία ελαιόδεντρα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αειφόρου διαχείρισης του Κοινωνικού Συνεταιρισμού ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ, το 2ήμερο 21-22 Νοεμβρίου 2020.  Η ελαιοποίηση πραγματοποιήθηκε με κοινή άλεση στο συνεταιριστικό ελαιουργείο του Κεντριού Ιεράπετρας, στις 23/11/2020. Μιλώντας για την προσπάθεια αυτή τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ δήλωσαν:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε επίσης, την αρχή μιας πολύ εποικοδομητικής συνεργασίας με τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμού Κεντριού – Βαινιάς. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας η ελαιοποίηση των ελιών από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα προσφέρθηκε ΔΩΡΕΑΝ και γι’ αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως το Δ.Σ του συνεταιρισμού και ιδιαίτερα την νέα πρόεδρό του κ Τσαντηράκη Σοφία. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας στη συνέχεια θα καταγραφούν και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που ιδιοκτήτες τους είναι μέλη του ελαιουργικού συνεταιρισμού Κεντριού Βαινιάς. 

Φέτος η συλλογή των ελιών πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Πάνω – Κάτω Χωριού, Βασιλικής – Παχιάς Άμμου, Μακρυλιάς, Μύρτου, Πεύκων και Αγίου Στεφάνου. Η ελαιοποίηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το πρωί 23/11/2020, με την μέθοδο της ψυχρής άλεσης (θερμοκρασία νερού 18-20 οC). Το ελαιόλαδο που παρήχθη ήταν 0,4 οξέα, με άνω των 500 mg/kgr πολυφαινικούς δείκτες (συνολικής συνδυασμένης ποσότητας ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης). Συλλέχθηκαν από 10 ιδιοκτήτες υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων 1352 κιλά ελιές και παρήχθησαν 172,8 κιλά ελαιόλαδο (7,8/1). Η τιμή που θα πληρωθεί ΑΜΕΣΑ το ελαιόλαδο στους παραγωγούς είναι 4ευρω/κιλό».

Πηγή: ert.gr