Ελαιόλαδο: Τα καλά παραδείγματα της Ισπανίας θέλει να υιοθετήσει η Μεσσηνία

Τυποποίηση και ελαιοτουρισμός τα δυνατά χαρτιά των Ισπανών παραγωγών

Στην Ισπανία βρέθηκαν για πέντε ημέρες 12 παραγωγοί από τη Μεσσηνία, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Ελαιολάδου EXPOLIVA 2023, μετά από πρωτοβουλία της συμβουλευτικής εταιρείας DPA Business Consulting.

Η 21η EXPOLIVA διεξήχθη στις 10 με 13 Μαΐου 2023 στον εκθεσιακό χώρο της πόλης Χαέν της Ισπανίας, παρουσία 290 εκθετών. Στη φετινή έκθεση, όπως και σε κάθε διετή έκδοσή της, αναδείχθηκαν οι τεχνολογικές και διαδικτυακές πρόοδοι που έχουν σημειωθεί στον τομέα, από την ελαιοσυλλογή έως την έκθλιψη και τα λοιπά στάδια, αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι Μεσσήνιοι παραγωγοί αποφάσισαν να δώσουν το «παρών» στην Ισπανία με δικά τους έξοδα, προκειμένου να αποκομίσουν νέες εμπειρίες και να αντλήσουν χρήσιμα παραδείγματα από τους Ισπανούς ελαιοκαλλιεργητές. Τη μεσσηνιακή αντιπροσωπεία αποτελούσαν δέκα μέλη της Ομάδας Παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ και παραγωγοί με δικές τους επιχειρήσεις.

Για το ταξίδι στην Ισπανία και τις εμπειρίες που αποκόμισαν μίλησε στην «ΥΧ» ο Φώτης Μαθιός, ταμίας της Ομάδας Παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ. Όπως είπε, όσον αφορά τον τρόπο καλλιέργειας, «σίγουρα υπάρχει μεγάλη διαφορά, καθώς τους βοηθά και το ανάγλυφο του εδάφους, σε αντίθεση με την ελληνική φύση. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί παραγωγοί είναι η κλιματική αλλαγή, αλλά και η έλλειψη βιοποικιλότητας».

Σχετικά με το επίπεδο της τεχνολογίας, σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν κάποιες διαφορές στις προτάσεις που υπάρχουν εδώ για τον παραγωγό. Τις ίδιες τεχνολογικές προτάσεις έχει και ο Έλληνας παραγωγός, αρκεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις».

Ελαιοτουρισμός

Ένα τριήμερο με επισκέψεις σε ελαιώνες, ελαιοτριβεία, τυποποιητήρια, μονάδες ελαιοτουρισμού, μουσεία, αξιοθέατα και πολλές γευσιγνωσίες έξτρα παρθένων ελαιολάδων ήταν αρκετό για να αποκομίσουν κάποιες ενδιαφέρουσες εικόνες και να εντοπίσουν τα δυνατά σημεία του Ισπανού ελαιοπαραγωγού.

«Αυτό που πραγματικά μας έκανε εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν οι Ισπανοί στον τομέα του ελαιοτουρισμού», εξηγεί ο κ. Μαθιός. Και συμπληρώνει: «Ακολουθούν μια διαδικασία που υποστηρίζει τόσο το προϊόν που παράγουν όσο και συνολικότερα τον τουρισμό της περιοχής. Σε αυτόν τον τομέα είναι πάρα πολύ οργανωμένοι και πολύ πιο μπροστά από εμάς. Υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που δίνει την πλήρη εικόνα για όλη τη διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή του ελαιολάδου. Το να ασχοληθούμε και εμείς με σοβαρότητα σε αυτόν τον τομέα, συνδέοντας το προϊόν με τον πολιτισμό μας αποτελεί μονόδρομο».

Τυποποίηση

Στον τομέα της παραγωγικής διαδικασίας και της τυποποίησης, επισημαίνει: «Ουσιαστικά, πρέπει να ακολουθήσουμε το μονοπάτι των Ισπανών και να προχωρήσουμε στην τυποποίηση του ελαιολάδου. Χρειάζεται προσπάθεια. Θέλει οργάνωση μέσα από ομάδες και συνεταιρισμούς. Οι μεμονωμένες προσπάθειες είναι δύσκολο να πετύχουν».

Τέλος, αναφερόμενος στις άμεσες προτεραιότητες που επιβάλλει ο ανταγωνισμός να μπουν σε εφαρμογή, υποστηρίζει: «Η βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να ζητήσουμε την υπεραξία με το σωστό προϊόν από τις αγορές. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε, μέσα από μία σωστή καλλιέργεια, στην τυποποίηση του προϊόντος, ώστε όταν έχουν και οι άλλοι ανταγωνιστές μεγάλη παραγωγή, να αντέχουμε στις πιέσεις και να μένουμε στις αγορές».