Ελαιόλαδο: Ποιοτικά και χαμηλής οξύτητας τα πρώτα αλέσματα της Κορωνέικης

των Μαρίας Αντωνίου, Γιώργου Αργυρίου

Καιρός, οικονομικές δυσκολίες, φόβοι για προσβολές και ασθένειες, έλλειψη εργατών, αλλά και το γεγονός ότι τα πρωτόλαδα εξασφαλίζουν μία καλύτερη τιμή στην αγορά, είναι μερικοί από τους παράγοντες που έχουν ωθήσει αρκετούς καλλιεργητές να ξεκινήσουν τη συλλογή της ελιάς νωρίτερα από άλλες χρονιές.

Μπαίνοντας σιγά-σιγά και στη συλλογή της Κορωνέικης από τα λιγότερο φορτωμένα δέντρα, με τη διαδικασία να εντείνεται όσο προχωρά ο Νοέμβρης, οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο αναμένουν πού θα τοποθετηθεί ο πήχης των τιμών, αλλά και πώς θα διαμορφωθούν οι ποσότητες και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν (22 Οκτωβρίου), φέτος η ευρωπαϊκή παραγωγή προβλέπεται στους 2,23 εκατ. τόνους, υψηλότερα κατά 16,5% από πέρυσι. Περίπου 1,55 εκατ. τόνους αναμένει η Ισπανία (+38% από πέρυσι), 290.000 τόνους η Ιταλία (-21%), ενώ στους 280.000 τόνους εκτιμάται η ελληνική παραγωγή (+2%) και στους 100.000 τόνους περίπου η πορτογαλική (-29%). Μειωμένα κατά 19,4% προβλέπονται τα ευρωπαϊκά αποθέματα του Σεπτεμβρίου του 2020 σε σύγκριση με τα περσινά, με την κατανάλωση της περιόδου 2019-2020 να προβλέπεται στους 1,49 εκατ. τόνους εντός ΕΕ και στους 3 εκατ. τόνους περίπου παγκοσμίως.

Χαμηλότερες των προσδοκιών οι πρώτες τιμές στα Χανιά

Επιστρέφοντας στα ελληνικά δεδομένα, στα Χανιά, περισσότερο από το 70%-75% των παραγωγών έχει ξεκινήσει την ελαιοσυλλογή σε επίπεδο νομού, η οποία από βδομάδα αναμένεται να συνεχιστεί πιο δυναμικά. Μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, οι ποιότητες στην περιοχή αρχίζουν και βελτιώνονται, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι πλέον «ευχαριστιούνται» τα αρώματα της Κορωνέικης, παρατηρώντας πάρα πολύ καλές οξύτητες, καθώς το προηγούμενο διάστημα αρκετά ελαιόλαδα, παρότι ήταν χαμηλά σε οξύτητες, ήταν πικάντικα, πικρά και με ξυλώδη γεύση, λόγω του ανώριμου καρπού από την έλλειψη βροχοπτώσεων.

Οι αποδόσεις πλέον κινούνται σε επίπεδο της τάξεως του 20%, δηλαδή 5 κιλά καρπού για ένα κιλό λάδι, «σαφώς καλό για την περίοδο και για το μέγεθος της παραγωγής, αφού η ευρύτερη περιοχή του Κολυμπαρίου και κοντινές περιοχές του βόρειου άξονα είναι υπερφορτωμένες» εξήγησε, ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων.

Οι πρώτες συναλλαγές στην περιοχή, σε επίπεδο χονδρικής, ήταν σε τιμές των 2,80-2,85 ευρώ, χαμηλότερες των αρχικών προσδοκιών, υποστήριξε ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά τον παραγωγό, οι τιμές στην περιοχή πλέον διαμορφώνονται μεταξύ των 2,55 και 2,70 ευρώ για το φρέσκο έξτρα παρθένο, με μία διαβάθμιση των 10-12 λεπτών για οξύτητες άνω των τριών γραμμών και μέχρι τις 8. Την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε τιμές και ο Συνεταιρισμός των Χανίων, πληρώνοντας το ΠΟΠ Κολυμπαρίου με 2,70 ευρώ/κιλό και 2,60 το εξαιρετικά παρθένο τριών γραμμών, με μία διαβάθμιση 5 λεπτών έως τις 5 γραμμές οξύτητα.

Μερικοί παραγωγοί, ξεκινώντας από τα δέντρα που έχουν λιγότερους καρπούς, έχουν μπει στη συλλογή και στη Σητεία, η οποία αναμένεται να συνεχίσει δυναμικότερα αργότερα μέσα στον Νοέμβριο. Τα ελαιόλαδα που βγαίνουν αυτή την περίοδο έχουν καλές αποδόσεις, αλλά και οξύτητες, στοιχεία που, εάν αποτελούν δείγμα, προμηνύουν μία πάρα πολύ καλή χρονιά, υποστήριξε ο Μανώλης Μαυροματάκης, πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, εκτιμώντας ότι οι όγκοι θα κινηθούν γύρω στους 8.000-9.000 τόνους, αναλόγως βέβαια και των αποδόσεων.

Κατά τον ίδιο, τιμές στην περιοχή αναμένονται μετά τις 20 Νοεμβρίου, ενώ, αναφερθείς στην προσπάθεια αναγέννησης του σητειακού ελαιολάδου, μέσω της πρωτοβουλίας εμφιάλωσης που έχει ξεκινήσει η Ένωση μαζί με τις συνεργαζόμενες εταιρείες, υποστήριξε ότι το εγχείρημα θα ξεκινήσει από τον Γενάρη, προσβλέποντας σε ένα καλό αποτέλεσμα για το ΠΟΠ ελαιόλαδο της περιοχής.

Αντέχουν στα 3,80 οι τιμές στα νότια της Λακωνίας

Με τις πράξεις να συντηρούν ακόμη την τιμή των 3,80 ευρώ/κιλό για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, οξύτητας 0,3, της Αθηνοελιάς κυρίως, αλλά και τιμές της τάξεως των 3,60 για ελαιόλαδα οξύτητας άνω του 0,5, σιγά-σιγά στη συλλογή της Κορωνέικης προχωρούν οι Λάκωνες, στις νότιες περιοχές, αλλά και στον κάμπο των Μολάων, όπου έχει ξεκινήσει ένα 15%-20% των παραγωγών. «Πέρυσι είχαν κατέβει πολύ γρήγορα οι πρώτες τιμές, φέτος φαίνεται ότι αντέχουν, όμως να δούμε πόσο θα κρατήσουν», σχολίασε ο Νικόλαος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, εκτιμώντας ότι εικόνα για την Κορωνέικη θα έχουμε μετά τις 10-15 Νοέμβρη, αφού συγκεντρωθούν κάποιες ποσότητες.

 

Ποιοτική χρονιά μέτριων αποδόσεων αναφέρουν οι Μεσσήνιοι

Νωρίτερα από άλλες χρονιές κατά σχεδόν έναν μήνα ξεκίνησαν τη συλλογή στη Μεσσηνία, χωρίς ακόμη όμως η συγκομιδή της Κορωνέικης να έχει μπει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Οι αποδόσεις είναι ακόμη μικρές, αλλά τα ελαιόλαδα ποιοτικά. Η ανησυχία για την έλλειψη εργατών, για το ενδεχόμενο προβλημάτων από τον καιρό -αφού και η παρατεταμένη ανομβρία και ο καύσωνας του Μαΐου κατέστησαν πιο αδύναμους τους καρπούς-, αλλά και η πτώση των τιμών της προηγούμενης διετίας-τριετίας, σε συνδυασμό με την καλύτερη τιμή που πιάνουν τα αγουρέλαια, έβγαλαν νωρίτερα τους παραγωγούς στη συλλογή, όπου αυτή είναι εφικτή, λόγω δακοκτονίας.

Οι τιμές ξεκίνησαν περίπου στα 3,20 ευρώ, υψηλότερα από πέρυσι, κι αυτήν τη στιγμή εμφανίζουν μία πτωτική τάση κάτω από τα τρία ευρώ, στα 2,80 και ίσως και πιο κάτω, σύμφωνα με τον Μιχάλη Αντωνόπουλο, πρόεδρο του ΑΣ Καλαμάτας, κάτι που δεν δικαιολογείται από άποψη ανάπτυξης ποσοτήτων ακόμη, αλλά περισσότερο από την ανάγκη για πωλήσεις. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην τάση ελαιοποίησης που παρατηρείται στην ποικιλία Καλαμών, λόγω των ζητημάτων που αντιμετωπίζει στο εμπόριο τα τελευταία χρόνια. Καλή ποιότητα και μέτριες αποδόσεις χαρακτηρίζουν τη χρονιά σύμφωνα με τον Λάζαρο Σύρνο, πρόεδρο του ΑΣ Κορυφασίου, με τη συλλογή της Μαυρολιάς να έχει ολοκληρωθεί κατά 50%.

Όσο για τις τιμές, ξεκίνησαν από τα 2,90 και σήμερα είναι στα 2,70 ευρώ/κιλό, ενώ για το ελαιόλαδο Κορωνέικης αυτό ξεκίνησε από τα 3,10 και σήμερα είναι στα 2,80, με ποσότητες πολύ μικρές, υποστήριξε. «Η φετινή πορεία της Μαυρολιάς χαρακτηρίζεται από τις εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις λόγω του καύσωνα του Μαΐου», υποστήριξε ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Νηλέας. «Η μείωση σε λάδι σύμφωνα με τα ελαιοτριβεία είναι της τάξεως του 50%», ανέφερε.