Άμεση κινητοποίηση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ μετά τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις σε Τρίκαλα και Ηλεία

Σε απόγνωση οι παραγωγοί

xalazi
Σάρωσαν καλλιέργειες σε Τρίκαλα και Ηλεία οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις

Στο έλεος των ακραίων καιρικών συνθηκών βρίσκεται για άλλη μία φορά η χώρα, με τις σφοδρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις να έχουν ήδη αφήσει πίσω τους μεγάλες καταστροφές. Τα πρώτα προβλήματα σημειώθηκαν στη Θεσσαλία, όπου περισσότερα από 3.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης καταστράφηκαν από το χαλάζι, ενώ ακολούθησε ο Νομός Ηλείας όπου, μεταξύ άλλων, στάβλοι πλημμύρισαν και ζώα πνίγηκαν.

Εικόνες καταστροφής καταγράφηκαν και στην περιοχή Βασιλική στη Λευκάδα την περασμένη Κυριακή, ενώ για δεύτερη φορά η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο επίκεντρο καταιγίδας και ισχυρής χαλαζόπτωσης.

Ειδικότερα, στις αρχές της εβδομάδας, επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Πύλης στα Τρίκαλα κλιμάκια της ΔΑΟΚ και του ΕΛΓΑ Λάρισας. Από μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών στις τοπικές κοινότητες Αγίου Βησσαρίωνα και Φιλύρας, επί συνόλου 7.600 στρεμμάτων καλλιεργούμενης έκτασης, χαρακτηρίστηκαν χαλαζόπληκτα τα 2.100 στρέμματα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 1.200 στρέμματα με αραβόσιτο, εκ των οποίων στα 600 στρέμματα προβλέπεται επανασπορά, 500 στρέμματα μηδικής και βίκου και 400 στρέμματα με βαμβάκι και σιτηρά.

Στην Τοπική Κοινότητα Παλαιομονάστηρου, σε σύνολο 7.000 στρεμμάτων καλλιεργούμενης έκτασης, χαρακτηρίστηκαν χαλαζόπληκτα τα 500 στρέμματα (κρεμμύδι-κοκκάρι, σιτηρά, βαμβάκι, αμπέλια, αραβόσιτος και δενδρώδεις καλλιέργειες).

Στο Τοπικό Διαμέρισμα Πύλης χαρακτηρίστηκαν χαλαζόπληκτα 100 στρέμματα αμπελώνων, ενώ σε περιοχές του πρώην Δήμου Κόζιακα δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές ζημιές.

Πνίγηκαν ζώα στην Ηλεία

Στη Νότια και Ανατολική Ηλεία, η διαδικασία καταγραφής των ζημιών είναι σε εξέλιξη, καθώς οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν χθες, Πέμπτη, την καταγραφή και αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, να ολοκληρώσουν τους επιτόπιους ελέγχους στις πληγείσες περιοχές, ώστε να έχουν μια συνολική εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής για την καταβολή των αναγκαίων αποζημιώσεων.

Εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, καλλιέργειες πλημμύρισαν, ζώα πνίγηκαν, στάβλοι υπέστησαν ζημιές, ενώ τα ορμητικά νερά προκάλεσαν και σημαντικές καταστροφές σε πολλούς αγροτικούς δρόμους. Οι παραγωγοί στα Μακρίσια δεν μπορούν να πιστέψουν ότι για ακόμα μία φορά είναι αναγκασμένοι να υποστούν τις συνέπειες των πλημμυρών, καθώς και τον χειμώνα είχαν «πνιγεί» οι καλλιέργειές τους εξαιτίας προβλημάτων στο αντλιοστάσιο της περιοχής. Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Χατζόπουλος, τόνισε πως οι καλλιέργειες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, υπογραμμίζοντας πως τα θυροφράγματα στο φράγμα του Αλφειού άνοιξαν καθυστερημένα με δυσμενείς συνέπειες.

Σε απόγνωση βρίσκονται και πολλοί αγρότες στην Εφύρα του Δήμου Ήλιδας, λόγω των σημαντικών καταστροφών που σημειώθηκαν σε περιουσίες, από τις πλημμύρες, κυρίως λόγω της υπερχείλισης του Πηνειακού Λάδωνα. Όπως καταγγέλλουν, ολόκληρες εκτάσεις με καλλιέργειες παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστησαν δεκάδες ρίζες ελιών.

Ήδη, για τους επόμενους δύο μήνες, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι εξής: τοπικές κοινότητες Σαλμώνης και Παλαιοβαρβάσαινας, η Δημοτική Ενότητα Ωλένης του Δήμου Πύργου, Σμίλα, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Στρέφι, Πελόπιο, Πλάτανος, Ολύμπια, Φλόκα, Καυκωνία, Κρυονέρι, Χελιδόνι, Νεράιδα, Μάγειρα, Κλαδέο-Κοσκινά, Αγία Τριάδα, Δημοτική Ενότητα Λασιώνος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και Σιμόπουλου, Βουλιαγμένης, Ανθώνα-Καλού Παιδιού, Ροδιάς, Λουκά, Αγνάντων, Μαζαρακίου, Αγραπιδοχωρίου, Λαγανά και Σκλίβας και Δημοτική Ενότητα Πηνείας του Δήμου Ήλιδας.