ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Καινοτόμα προϊόντα κοσμετολογίας με βάση το ελληνικό αγριοτριαντάφυλλο

Με τη συμμετοχή της εταιρείας Korres – Κινήσεις για την απόκτηση ευρωπαϊκής πατέντας
10/06/2024
2' διάβασμα
elgo-dimitra-kainotoma-proionta-kosmetologias-me-vasi-to-elliniko-agriotriantafyllo-323194
«Το εκχύλισμα αγριοτριαντάφυλλου συνδυάζεται με διαλύτες, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν στο τελικό προϊόν του καλλυντικού», επισημαίνει στην «ΥΧ» η π. διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Δρ Ελένη Μαλούπα.

Τη συνεργασία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με την ελληνική εταιρεία Korres εξασφάλισε ένας μυρωδάτος και με πολλές ιδιότητες καρπός. Πρόκειται για το αγριοτριαντάφυλλο που χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία, όμως η καινοτομία στην προκειμένη περίπτωση είναι πως ξεκίνησαν από συγκεκριμένους χημειότυπους ελληνικού αγριοτριαντάφυλλου που διατηρούνται στον Βαλκανικό Κήπο Κρουσίων.

Όπως επισημαίνει η π. διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Δρ Ελένη Μαλούπα, στην πρώτη φάση έγινε επιλογή-ταυτοποίηση του DNA και αξιολόγηση των γενότυπων, στη συνέχεια αναπαραγωγή με την πιλοτική καλλιέργεια επιλεγμένων γενότυπων και με τη χρήση ορθών γεωργικών πρακτικών, στην τρίτη φάση χρήση πράσινων τεχνικών εκχύλισης και, τέλος, βιολογική αξιολόγηση των φυτικών εκχυλισμάτων.

«Στείλαμε δείγματα της πρώτης ύλης, τον καρπό δηλαδή, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στον Δημόκριτο για να διαπιστώσουμε εάν τα συστατικά που εμπεριέχονται ερεθίζουν την επιδερμίδα, είναι δηλαδή τοξικά, και αν έγινε επιλογή των κατάλληλων συστατικών. Από τις αναλύσεις βρέθηκαν υψηλότατα ποσοστά περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και φαινόλες. Το σημαντικό, όμως, ήταν ότι δημιουργήθηκαν πράσινα εκχυλίσματα», επισημαίνει η Δρ Μαλούπα και εξηγεί για την πράσινη εκχύλιση: «Το εκχύλισμα αγριοτριαντάφυλλου συνδυάζεται με διαλύτες, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν στο τελικό προϊόν του καλλυντικού».

Αυτή, μάλιστα, η καινοτομία κατατέθηκε για την απόκτηση ευρωπαϊκής πατέντας, στην οποία συμμετέχουν όλα τα ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα και ινστιτούτα, όπως και η εταιρεία Korres, η οποία συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Μάλιστα, είχε ξεκινήσει μια πρώτη συνεργασία με το απειλούμενο ενδημικό ελίχρυσο της Αμοργού και τη δημιουργία υπέρτερου φυτικού υλικού, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αξιοποίησης.

Νέα πρόταση

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του Οργανισμού, θα κατατεθεί νέα πρόταση για τη διαδικασία πράσινης εκχύλισης για άλλα τέσσερα ελληνικά φυτά, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Τον ίδιο τρόπο και την ίδια τεχνογνωσία μπορούμε να την εφαρμόσουμε και σε άλλα ελληνικά φυτά, ίσως καλλιεργούμενα ή άγρια. Ξεκινάει από τη φύση και καταλήγει σε πολύ υψηλή επιστημονική τεχνογνωσία μεταποίησης γιατί χρειάζονται πολλές ειδικότητες», τόνισε από την πλευρά της η εντεταλμένη ερευνήτρια του Ινστιτούτου, Δρ Αικατερίνη Γρηγοριάδου.