Απολογισμός 2019 – Ελιά: Βελτιωμένους όγκους με συγκρατημένες τιμές έφερε το 2019 για τον Έλληνα παραγωγό

Μετά τα προβλήματα του 2018, και παρά την αρχική αισιοδοξία που έφερε από άποψη όγκου παραγωγής, η φετινή ελαιοκομική περίοδος φαίνεται ότι ταλανίστηκε τόσο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όσο και από τις χαμηλές τιμές, που εντοπίζονται κυρίως στην ποικιλία Καλαμών. Περσινά αποθέματα και πιέσεις από τις ποσότητες τρίτων χωρών είναι μόνο δύο από τις αιτίες που αναφέρονται, σε μία χρονιά με καλές ποσότητες.

Ωστόσο, με τιμές που πέφτουν και κάτω από το ευρώ για τα 200 κομμάτια Καλαμών, οι παραγωγοί μιλούν για μία καταστροφική σεζόν. Τα προβλήματα δεν έλειψαν ούτε στις Χαλκιδικής, αφού το χαλάζι του περασμένου Ιουλίου χτύπησε τους καρπούς. Οι τιμές ήρθαν ανάλογα με το ποσοστό χαλαζοχτυπημένων που παρέδωσαν οι παραγωγοί, με τα 110 κομμάτια της Α’ κατηγορίας να φτάνουν, ωστόσο, το 1,50 ευρώ/κιλό. Λιγότερα ήταν τα προβλήματα στην Κονσερβολιά, μετά από μία χρονιά μεγάλων μειώσεων. Οι τιμές για τον πράσινο καρπό κινήθηκαν στα 70 λεπτά/κιλό για τα 200 κομμάτια κατά μέσο όρο, ενώ τα 110 κομμάτια μαύρου καρπού ξεπερνούν και το 1,60 ευρώ/κιλό.

Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΟΕΠΕΛ, αυτές εκτιμώνται σε 98.000 τόνους Χαλκιδικής και σε 47.000 τόνους πράσινης Κονσερβολιάς, αφήνοντας περίπου 59.000 τόνους για τη συγκομιδή της μαύρης και 100.500 τόνους της Καλαμών. Η συγκομιδή των δύο τελευταίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα, κάτι που έφερε αντιμέτωπο τον καρπό και με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια της «Ζηνοβίας». Ενδεικτικό είναι ότι σε χωριά του Μεσολογγίου σταμάτησαν τη συλλογή, αφού ο καρπός ζάρωσε στα δέντρα από το κρύο, προκαλώντας επιπρόσθετη ανησυχία στους παραγωγούς.

Άνω του μέσου όρου η παγκόσμια παραγωγή

Στους 2,93 εκατ. τόνους εκτιμάται η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς για το 2019, αυξημένη κατά 5% από τον πενταετή μέσο όρο. Από αυτούς, 809.000 αναμένεται να παραχθούν εντός ΕΕ, γράφοντας μικρή μείωση από πέρυσι, της τάξεως του 2%. Η παραγωγή των τρίτων χωρών (2,11 εκατ. τόνοι) θα είναι αυξημένη κατά 21% από την περσινή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), με θεαματικότερη την αύξηση που διαφαίνεται στην παραγωγή της Αιγύπτου (+72,5%, στους 690.000 τόνους). Το βελτιωμένο εμπορικό ισοζύγιο από τη διακίνηση του προϊόντος που εμφάνισε η ΕΕ την περίοδο 2018/2019 διατηρήθηκε και τον Σεπτέμβριο του 2019, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, εξήχθησαν 40.000 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς και εισήχθησαν 10.000 τόνοι από τρίτες χώρες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές ελιές, καθώς και το ελαιόλαδο, δεν συμπεριλήφθηκαν στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στα αντίστοιχα ισπανικά προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, καθώς υπάρχουν συζητήσεις για νέα επιβολή δασμών έως και 100% στις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.