Ελλείψεις και ανατιμήσεις στην αγορά λόγω πυρκαγιών

Οι πρώτες αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων έκαναν την εμφάνισή τους στους πάγκους των λαϊκών αγορών.

Ελλείψεις προϊόντων στους πάγκους και αυξημένες τιμές συνάντησαν οι καταναλωτές, όσου παραμένουν στα αστικά κέντρα, στους πάγκους των λαϊκών τις τελευταίες ημέρες. Σημαντικά αυξημένες είναι οι τιμές στα κηπευτικά -μελιτζάνες, κολοκυθάκια, φασόλια- ακόμα και αργά το μεσημέρι, όταν συνήθως οι τιμές πέφτουν στο ναδίρ στις λαϊκές αγορές, όπως και στα φρούτα και δη στα σταφύλια.

Οι λόγοι πίσω από την περιορισμένη προσφορά και τις ανατιμήσεις που θα γίνου ακόμα πιο αισθητές το επόμενο διάστημα, είναι δύο. Πρώτον, οι καταστροφικές πυρκαγιές, ιδιαίτερα στην Ηλεία, που κατέκαψαν καλλιεργημένες εκτάσεις αφήνοντας τους πάγκους «στεγνούς» και, δεύτερον, ο παρατεταμένος καύσωνας, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, που κατέστρεψε μέρος της παραγωγής, ιδιαίτερα των ευπαθών προϊόντων όπως η κορινθιακή σταφίδα.

Οι συνέπειες του διπλού αυτού χτυπήματος στην αγροτική παραγωγή δεν έχουν γίνει ακόμα πλήρως ορατές, προειδοποιούν έμποροι και παραγωγοί. Το επόμενο διάστημα, και συγκεκριμένα μετά από την επιστροφή των περισσοτέρων από τις διακοπές, οι ελλείψεις και οι ανατιμήσεις θα γίνουν πιο αισθητές στις τσέπες μας, καθώς οι ανάγκες σε αγροτικά προϊόντα θα αυξηθούν.

Δείτε το σχετικό βίντεο από επιτόπιο ρεπορτάζ του Alpha

Πηγή: ieidiseis.gr