Η έλλειψη χωροθέτησης της ορυζοκαλλιέργειας προκαλεί ανησυχίες

Θέμα με την ανεξέλεγκτη, όπως χαρακτηρίζεται, καλλιέργεια ρυζιού κοντά σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου Αλεξάνδρειας έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με την κινητοποίηση πολιτών, των ΤΟΕΒ, αλλά και των δημοτικών αρχών. Αν και το πρόβλημα της ορυζοκαλλιέργειας δεν είναι σημερινό, ωστόσο, φαίνεται ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω της εγγύτητας των συγκεκριμένων καλλιεργειών κοντά σε κατοικημένες περιοχές και την έλλειψη πλαισίου χωροθέτησής τους.

Όπως υποστηρίζεται, επειδή η καλλιέργεια ρυζιού δημιουργεί λεκάνες στάσιμων νερών και προκαλεί ιδανικές συνθήκες για την εκκόλαψη κουνουπιών και καθώς βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και απειλείται η ζωή των πολιτών. Ο Δήμος Αλεξάνδρειας απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με κοινοποίηση στο υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία, όπως αναφέρει ο διευθυντής του γραφείου του δημάρχου, Νίκος Γιαννάκης, επισημαίνεται η έλλειψη της χωροθέτησης και το πλαίσιο ασφαλείας για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται από οικισμούς.

«Ζητούμε να γίνουν μελέτες και να υπάρξει πρόβλεψη για τη δημιουργία καλλιεργητικών ζωνών για τους ορυζώνες και οι οποίες θα βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από οικιστικές περιοχές», υπογραμμίζει. Την ίδια ώρα και μετά την ανησυχία των πολιτών που διαμαρτύρονται για την καλλιέργεια ρυζιού που πρόκειται να γίνει σε αγρούς που εφάπτονται σε οικισμούς, ο ΤΟΕΒ Αλεξάνδρειας έσπευσε να ενημερώσει με ανακοίνωσή του ότι οι όποιες εργασίες προετοιμασίας γίνονται από πλευράς παραγωγών για την εγκατάσταση ορυζώνων στην περιοχή Αμπελοτόπια της Αλεξάνδρειας γίνονται αυθαίρετα και χωρίς την άδεια του Οργανισμού.

Μάλιστα, σημειώνει ότι έχει κινηθεί με εξώδικο διαμαρτυρία και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα κινηθεί δικαστικά.