Έλληνας αγρότης, o χαμένος της ΕΕ

Τι δείχνει η σύγκριση κόστους - τιμής παραγωγού με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη

Με την ανακοίνωση των πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό να φωτογραφίζει τα αγροδιατροφικά προϊόντα ως βασικό συστατικό της ακρίβειας, η «ΥΧ» καταγράφει την εξέλιξη της τιμής παραγωγού σε 13 σημαντικά για τον Έλληνα αγρότη προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής για τους μήνες Δεκέμβριο του 2021 και Απρίλιο του 2022.

Πρόκειται για την αρχή και το τέλος ενός πενταμήνου κατά το οποίο τόσο η ενεργειακή, όσο και η πολεμική κρίση στην Ουκρανία εκτίναξαν το κόστος παραγωγής. Ωστόσο, μαζί με τα αγροεφόδια, αυξήσεις σημειώθηκαν στις πρώτες ύλες, συνεπώς και σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα. Ως γενική παρατήρηση να τονιστεί ότι ο δείκτης τιμών εισροών που καταβάλλει ο Έλληνας παραγωγός αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 26,5%, τη στιγμή που ο δείκτης εκροών, δηλαδή οι τιμές που εισπράττει για τα προϊόντα του, αυξάνεται με 19%. Τι συνέβη, όμως, στις τιμές των προϊόντων του Έλληνα παραγωγού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τι δείχνει η σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αγρότες;

Ζωική παραγωγή
Ένας λυπηρός κανόνας με ελάχιστες εξαιρέσεις

Αγελαδινό κρέας: Στο αγελαδινό κρέας η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα σημείωσε πολύ μικρότερη αύξηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ σε απόλυτους αριθμούς παραμένει η κατώτατη τιμή της ΕΕ των 27.

Μοσχαρίσιο κρέας: Σχεδόν καμία αύξηση δεν σημειώθηκε στην τιμή παραγωγού του Έλληνα κτηνοτρόφου, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη η αύξηση στο μοσχαρίσιο κρέας ξεπέρασε τα 0,7 ευρώ/κιλό και μάλιστα με δεδομένη την τεράστια επιβάρυνση στους βοοτρόφους, λόγω της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών.

Αρνίσιο κρέας: Στο αρνίσιο κρέας, ενώ η τιμή παραγωγού στην υπόλοιπη Ευρώπη σημείωσε κάμψη, στην Ελλάδα αυξήθηκε. Ωστόσο, με εξαίρεση τη Λιθουανία, η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα παραμένει η κατώτατη εντός ΕΕ.

Χοιρινό κρέας: Αν και σε επίπεδο τιμής παραγωγού η Ελλάδα καταγράφει θετικά αριθμητικά στοιχεία σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι γνωστό ότι το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα χοιροτρόφο βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του. Ως αποτέλεσμα, πολλές μονάδες αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Κοτόπουλο: Παρά το γεγονός ότι η μέση τιμή παραγωγού στο κοτόπουλο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, βρισκόταν στο ίδιο σημείο τον Δεκέμβριο του 2021, η αύξηση της τιμής παραγωγού στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2022 ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομόσταβλούς του.

Αβγά: Η αύξηση στην τιμή παραγωγού ήταν, σε απόλυτους αριθμούς, εφάμιλλη με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ωστόσο, για τον Έλληνα πτηνοτρόφο, η τιμή στα αβγά υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Φυτική παραγωγή
Άντεξαν τα μήλα, κανένα όφελος στο λάδι, στο ναδίρ τα σιτηρά

Μαλακό σιτάρι: Στο μαλακό σιτάρι για παρασκευή ψωμιού η τιμή για τον Έλληνα παραγωγό υπολείπεται σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Η χώρα μας κατατάσσεται ως η τρίτη φθηνότερη, τη στιγμή που αρκετές από χώρες που διαθέτουν παραγωγή μαλακού σίτου έχουν να επιδείξουν μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις σε σχέση με την Ελλάδα.

Σκληρό σιτάρι: Σε σχέση με τη σταθερότητα της τιμής παραγωγού στην ΕΕ (που, ωστόσο, πέρασε σκαμπανεβάσματα με προσωρινή μείωση κατά τη διάρκεια του πενταμήνου), στην Ελλάδα, η τιμή του σκληρού σίτου παρουσίασε αύξηση. Ωστόσο, ο Απρίλιος είναι ένας ουσιαστικά νεκρός μήνας σε συναλλαγές. Η μεγάλη εικόνα για τον Έλληνα παραγωγό είναι ότι πουλάει στη φθηνότερη τιμή της ΕΕ.

Ελαιόλαδο: Αποκαρδιωτική είναι η εξέλιξη της τιμής παραγωγού του «υγρού χρυσού» του ελληνικού πρωτογενούς τομέα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ο Έλληνας παραγωγός δεν είδε όφελος κατά τη διάρκεια του τελευταίου πενταμήνου, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ελαιοπαραγωγούς που κέρδισαν 16 λεπτά. Η Ελλάδα αποτελεί τη φθηνότερη χώρα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγούς χώρες.

Κλημεντίνη: Αν και βρισκόταν σε σημαντικά χαμηλότερο σημείο μέχρι τον Δεκέμβριο, τον Απρίλιο εξισώθηκε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο της τιμής παραγωγού. Ωστόσο, η Ελλάδα ήταν η φθηνότερη χώρα ως προς την τιμή παραγωγού για τον Απρίλιο του 2022.

Λεμόνια: Η Ελλάδα ήταν η φθηνότερη χώρα της ΕΕ-27 ως προς την τιμή παραγωγού για τον Απρίλιο του 2022.

Μήλα: Τη στιγμή που τα κόκκινα μήλα στην ΕΕ σημείωσαν σημαντική πτώση στην τιμή παραγωγού, στην Ελλάδα παρουσίασαν μικρή αύξηση, αποτελώντας φωτεινή εξαίρεση στον λυπηρό κανόνα.

Ντομάτες: Μεγάλη η απόκλιση των 15 λεπτών της μέσης τιμής παραγωγού στρογγυλής νωπής ντομάτας για τον Έλληνα αγρότη, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ακόμα ένα προϊόν η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της κατάταξης ως προς την τιμή παραγωγού.

Ζωική παραγωγή: Εξέλιξη τιμών παραγωγού σε Ελλάδα και ΕΕ-27
(Δεκέμβριος 2021, Απρίλιος 2022, τιμές σε ευρώ/κιλό)

Προϊόν

Τιμή παραγωγού σε ΕΕ

Τιμή παραγωγού σε Ελλάδα

 

Δεκέμβριος 2021

Απρίλιος 2022

Δεκέμβριος 2021

Απρίλιος 2022

Αγελαδινό κρέας

3,46

4,54

1,92

2,23

Μοσχαρίσιο κρέας

4,41

5,15

4,09

4,12

Αρνίσιο κρέας

7,45

7,15

6,35

6,84

Χοιρινό κρέας

1,31

1,91

1,60

2,07

Κοτόπουλο

2,11

2,59

2,11

2,28

Αβγά (ευρώ/τεμ.)

0,147

0,191

0,145

0,167

Πηγή: Eurostat

Φυτική παραγωγή: Εξέλιξη τιμών παραγωγού σε Ελλάδα και ΕΕ-27
(Δεκέμβριος 2021, Απρίλιος 2022, τιμές σε ευρώ/κιλό)

Προϊόν

Τιμή παραγωγού σε ΕΕ

Τιμή παραγωγού σε Ελλάδα

 

Δεκέμβριος 2021

Απρίλιος 2022

Δεκέμβριος 2021

Απρίλιος 2022

Μαλακό σιτάρι

0,281

0,369

0,245

0,355

Σκληρό σιτάρι

0,512

0,512

0,412

0,477

Ελαιόλαδο

3,57

3,73

3,27

3,30

Κλημεντίνη

1,08

0,90

0,68

0,90

Λεμόνια

0,97

1,14

0,53

0,59

Μήλα (κόκκινα)

0,90

0,80

0,77

0,81

Ντομάτες στρογγυλες

0,81

1,49

0,65

1,34

Πηγή: Eurostat