Ελληνικά Όσπρια: Στη Μεσσηνία ξανακαλλιεργούν ροβίτσα 40 χρόνια μετά (Βίντεο – φωτός)

Την καλλιέργεια του καλαματιανού ψιλοφάσουλου, της ροβίτσας, αναβιώνουν δυο καλλιεργητές στον κάμπο της Σπερχογείας. Ο Παναγιώτης Ξυνός και Παναγιώτης Περρωτής βάλθηκαν να “ζωντανέψουν” την καλλιέργεια της ροβίτσας στη Μεσσηνία, την οποία πολλοί αγρότες καλλιεργούσαν στον κάμπο της περιοχής του Παμίσου από τις αρχές του 1900 μέχρι μετά το 1980. Και όλα πάνε πολύ καλά σε αυτή την πρώτη απόπειρα, η οποία είναι ενθαρρυντική για το μέλλον του εγκαταλελειμμένου κάμπου.

Μια καλλιέργεια που δεν χρειάζεται νερό, σε έναν κάμπο που έχει μεγάλα ζητήματα εξαιτίας του κακού αρδευτικού, μπορεί να ξαναφέρει τους αγρότες στα χωράφια. ‘Αλλωστε οι δυο τολμηροί παραγωγοί που έσπειραν φέτος τη ροβίτσα σε 80 στρέμματα γης, πρώτα εξασφάλισαν μειωμένο καλλιεργητικό κόστος και ύστερα προχώρησαν. Άλλωστε, όπως διηγείται ο Παναγιώτης Περρωτής, το 1980 – 85 σταμάτησε η καλλιέργεια γιατί ήταν ασύμφορη οικονομικά. Χρειάζονταν πολλά εργατικά χέρια. Τώρα, με τη χρήση μηχανημάτων, βλέπει πως όλα γίνονται με λιγότερο κόστος και κόπο.

Ο ‘Ελληνας καταναλωτής αγαπάει το ελληνικό όσπριο, τονίζει ο κ. Ξυνός, ο οποίος θέλει το προϊόν που θα παράγει στο εξής ο κάμπος να μπει στα ράφια των καταστημάτων και να αντικαταστήσει το εισαγόμενο. Όπως λέει, σύντομα ο σπόρος θα έχει εγκλιματιστεί στα δεδομένα της περιοχής και πάλι θα έχουμε το παραδοσιακό φασόλι της Μεσσηνίας, που κάποτε έτρωγαν παντού. Δεν αποκλείεται μάλιστα να καλλιεργηθεί ξανά και το λόπι, το φασόλι “βανίλια”, το οποίο επίσης καλλιεργούσαν στην περιοχή πριν από αρκετές δεκαετίες.

Δείτε το βίντεο:

 
 

Οι δυο παραγωγοί ελπίζουν να μπορέσουν να αντικαταστήσουν κάποια από τα στρέμματα που τώρα καλλιεργούνται με ρύζι, με όσα προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν, λόγω της έλλειψης νερού και των κακών υποδομών.

Και οι δυο καλλιεργητές τονίζουν τη μεγάλη αξία του ελληνικού όσπριου και πιστεύουν πως το μέλλον αυτής της προσπάθειας θα είναι καλό, όχι μόνο για τους παραγωγούς της περιοχής αλλά και παραπέρα, αφού θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα μειωθούν οι εξαγωγές.

Πηγή: eforigi.com.gr