Θ. Παναγούλιαs: Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών πρωταγωνίστρια στις εξαγωγές και στην ανάπτυξη

Προκλήσεις, τάσεις και προοπτικές στον κλάδο της αγροδιατροφής

του Θανάση Παναγούλια, προέδρου & διευθύνοντος συμβούλου της FORUM ΑΕ – Member of NurnbergMesse Group

Εδώ και 32 χρόνια, η FORUM AE, με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνεργάτες και στους πελάτες της, δραστηριοποιείται στον χώρο διοργάνωσης εκθέσεων και της έκδοσης επαγγελματικών περιοδικών.

Σήμερα, η FORUM είναι η κορυφαία εταιρεία διοργάνωσης εμπορικών εκθέσεων στη χώρα μας και συγκεκριμένα διοργανώνει οκτώ διεθνoύς επιπέδου εκθέσεις (HORECA, XENIA, ARTOZA, FOOD EXPO, FOODTECH, BIO FESTIVAL, ATHENS COFFEE FESTIVAL, OENOTELIA).

Από το 2019 αποτελεί μέλος του NURNBERGMESSE GROUP, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 15 μεγαλύτερες εταιρείες διοργάνωσης εκθέσεων στον κόσμο.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την πανδημία, τα διαθέσιμα κεφάλαια και οι επενδύσεις συγκεντρώνονταν κατά ένα συντριπτικό ποσοστό στον κλάδο του τουρισμού, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μία πολύ πιο μεγάλη ανάπτυξη σε σχέση με τους άλλους δύο πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, που είναι η αγροτική παραγωγή και η εστίαση.

Όμως, η πανδημία άλλαξε όλα τα δεδομένα. Αναδείχτηκαν τάσεις όπως η βιωσιμότητα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλά και νέα καταναλωτικά πρότυπα, αφού οι δύσκολες υγειονομικά συνθήκες οδήγησαν όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αναζητούν αγνά, βιολογικά και φυσικά προϊόντα που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους. Αυτός ο αυξανόμενος ενθουσιασμός για μία υγιεινή διατροφή και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι μία τάση που θα επικρατήσει και στα επόμενα χρόνια και στην οποία βλέπουμε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου να στρέφονται στην παραγωγή και στην καλλιέργεια.

Έτσι, λοιπόν, ενώ για δύο χρόνια ο τουρισμός και η εστίαση έμειναν στάσιμα, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών όχι μόνο γνώρισε ανάπτυξη, αλλά πρωταγωνίστησε και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί και στις εξαγωγές.

Oι εκθέσεις της FORUM μοχλός ώθησης της οικονομίας και της εξωστρέφειας

Οι εκθέσεις της FORUM συνολικά συγκεντρώνουν πάνω από 3.500 εκθέτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και υποδέχονται ως επισκέπτες πάνω από 250.000 επαγγελματίες της εστίασης, της τουριστικής βιομηχανίας, της οργανωμένης λιανικής, της καφεστίασης, του χονδρεμπορίου, της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής.

Δίνουν, λοιπόν, τη δυνατότητα σε χιλιάδες προμηθευτικές και παραγωγικές εταιρείες να συναντηθούν από κοντά και να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με χιλιάδες επαγγελματίες από τη χώρα μας και το εξωτερικό. Μία από τις εκθέσεις μας, που συμβάλλει ιδιαίτερα στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων ειδικά στον τομέα των τροφίμων και ποτών, είναι η FOOD EXPO. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της FOOD EXPO είναι να παρέχει στους εκθέτες της όλες τις απαραίτητες διόδους και ευκαιρίες για να αυξήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα σε όσο περισσότερες αγορές του κόσμου γίνεται.

Έτσι, λοιπόν, με μία σειρά προωθητικών ενεργειών, σε κάθε της διοργάνωση προσελκύει πάνω από 3.500 διεθνείς αγοραστές, ενώ οι πιο σημαντικοί από αυτούς εντάσσονται στο Hosted Buyer πρόγραμμα της έκθεσης και πραγματοποιούν b2b συναντήσεις με τους εκθέτες της. Οι διεθνείς αυτοί επισκέπτες προέρχονται από περισσότερες από 80 αγορές-στόχους για τα ελληνικά, αλλά και μεσογειακά τρόφιμα και ποτά, όπως τα Hνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία κ.ά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των hosted buyers ανέρχεται συνήθως στους 900, οι οποίοι πραγματοποιούν πάνω από 13.000 b2b συναντήσεις με τους εκθέτες, τα περισσότερα από τα οποία καταλήγουν σε σπουδαίες εμπορικές συμφωνίες.

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα, αναδεικνύοντας τάσεις όπως η βιωσιμότητα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλά και νέα καταναλωτικά πρότυπα