Η ελληνική SCiO δημιούργησε την «Google» της ασφάλειας τροφίμων

Πιθανώς να γνωρίζετε το πολύ σημαντικό πανευρωπαϊκό σύστημα ειδοποίησης διατροφικών κινδύνων, γνωστό και ως RASFF. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, όπως είναι η αναλυτική του ονομασία, έχει παρουσιαστεί σε παλαιότερο δημοσίευμα της «ΥΧ» και φέτος συμπλήρωσε 40 χρόνια λειτουργίας, συνεισφέροντας καθοριστικά στις προσπάθειες της ΕΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια των τροφίμων.

Η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας SCiO ανέπτυξε μια «έξυπνη» μηχανή αναζήτησης που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η μηχανή αναζήτησης της Google και τροφοδοτείται από δεδομένα που προέρχονται, μεταξύ άλλων, και από το RASFF.

Το «doof», όπως ονομάζεται, δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει ευκολότερη και πιο έξυπνη αναζήτηση στα δεδομένα που προέρχονται από το RASFF.

Όπως εξήγησε στην «ΥΧ» ο CEO της εταιρείας, Πυθαγόρας Καραμπιπέρης, «επιπλέον, προσφέρει δυνατότητες οπτικοποίησης των δεδομένων (visual analytics), όπου ο χρήστης μπορεί να δει πληροφορίες για κρίσιμα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε συγκεκριμένες χώρες, από χώρα σε χώρα, καθώς και ανά έτος. Τους επόμενους μήνες, θα αναπτύξουμε και ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα ενσωματωθεί στο doof και το οποίο θα μπορεί να προβλέπει με βάση τα ιστορικά δεδομένα του συστήματος RASFF το ρίσκο εμφάνισης νέων κρίσιμων συμβάντων ασφάλειας τροφίμων με βάση το επιλεγμένο τρόφιμο ή με βάση την επιλεγμένη χώρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ψηφιακό εργαλείο θα είναι ελεύθερο προς χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο: «H υλοποίηση έχει αναπτυχθεί σε τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα και η μηχανή αναζήτησης είναι ελεύθερη προς χρήση από όλους τους ενδιαφερόμενους, όπως ερευνητές, επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα και εταιρείες που προμηθεύονται πρώτες ύλες από διάφορες χώρες, καθώς το θεωρούμε τμήμα της εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρείας μας».