Σε ελληνικό Κάρλοβι Βάρι εξελίσσεται το πηλοθεραπευτήριο στις Κρηνίδες Καβάλας

Τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το Πηλοθεραπευτήριο στις Κρηνίδες Καβάλας λειτουργεί από τις 11 Ιουνίου. Η επανεκκίνηση του ιαματικού τουρισμού βρίσκει τους διοικούντες να σχεδιάζουν βραχυπρόθεσμα νέες υποδομές και μεσοπρόθεσμα ένα άνοιγμα στην κατεύθυνση της κοσμετολογίας με την τυποποίηση του πηλού.

Ικανοποιημένος από την κίνηση, που είναι ανεβασμένη κατά 70% συγκριτικά με πέρυσι και πλησιάζει στα δεδομένα του 2019, είναι ο διευθυντής του Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού, Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, Στράτος Μαρουλάς. Φέτος, υπάρχει αύξηση σε αλλοδαπούς επισκέπτες και επιπλέον κατέβηκε ο μέσος όρος ηλικίας. «Δεν λειτουργούμε το υδροθεραπευτήριο λόγω αυστηρών κανόνων, αλλά λειτουργούν οι δύο μεγάλοι πηλοταμιευτήρες για άντρες και γυναίκες. Επίσης, το κάμπινγκ και το εστιατόριο παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση συγκριτικά με πέρυσι».

Κέντρο ιαματικού τουρισμού

Το πηλοθεραπευτήριο είναι από τις πρώτες ιαματικές πηγές που πιστοποιήθηκε με ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ ως κέντρο ιαματικού τουρισμού. Ο κ. Μαρουλάς εξηγεί ότι οι προδιαγραφές που χαρακτηρίζουν τις Κρηνίδες δεν συναντώνται σε άλλο κέντρο πηλοθεραπείας πανελλαδικά, καθώς αυτό της Πικρολίμνης Κιλκίς έκλεισε προ τριετίας, αλλά και σε επίπεδο Νότιας Ευρώπης.

Η θεραπευτική δράση του πηλού είναι διπλή, διότι ασκεί δράση στην επιφάνεια του δέρματος, αλλά έχει και διάφορες άλλες λειτουργίες, χάρη σε ουσίες που διεισδύουν μέσα στον οργανισμό. «Οι θεραπευτικές ιαματικές ιδιότητες είναι γνωστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», σημειώνει.

Στη μονάδα σχεδιάζεται μια επένδυση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί το φθινόπωρο. Σχεδιάζονται χώροι ατομικής πηλοθεραπείας με επιθέματα και ατομικής υδροθεραπείας διάφορων μορφών, ενώ δημιουργούνται δέκα οικίσκοι για τη βελτίωση του επιπέδου διαμονής των επισκεπτών και μια μεγάλη πισίνα ιαματικού νερού. Επίσης, θα γίνει ανάπλαση του χώρου και διαμόρφωση της ρεσεψιόν, με στόχο την επιμήκυνση της περιόδου και τους φθινοπωρινούς μήνες.

Ο κ. Μαρουλάς εξηγεί πως «ο σχεδιασμός δεν σταματά στις υποδομές, αλλά επεκτείνεται και στις υπηρεσίες, όπως η δημιουργία ατομικής πηλοθεραπείας σε μπανιέρες και η τυποποίηση του πηλού για εμπορική εκμετάλλευση. Διαπιστώνουμε ότι η επίσκεψη ατόμων νεαρής ηλικίας έγκειται σε λόγους αισθητικής και όχι θεραπείας».