Στο κόκκινο το ελληνικό ψάρι, άμεσος ο κίνδυνος για τον μπακαλιάρο

Ραγδαία μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, άμεσος ο κίνδυνος για τον μπακαλιάρο

alieia

Με τρομακτικά γρήγορο ρυθμό μειώνονται τα ψάρια στη Μεσόγειο, ενώ η οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει οδηγήσει σε δυσθεώρητα ύψη και την λαθραλιεία. Οι διαχρονικές και σύγχρονες πληγές της αλιείας, που οδήγησαν στη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, αναλύθηκαν στην αρμόδια Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την προεδρία της Κατερίνας Ιγγλέζη, και οι εμπλεκόμενοι φορείς έδειξαν ενδιαφέρον η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία να έχει τακτικό χαρακτήρα και απτά αποτελέσματα.

Προσκεκλημένοι ήταν σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι εκπρόσωποι φορέων από το χώρο του ψαριού: πολιτική ηγεσία, πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές, πρόεδροι φορέων διαχείρισης υγρότοπων, ιχθυολόγοι του Δημοσίου, επαγγελματίες ψαράδες και ερασιτέχνες, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Άπαντες συμφώνησαν ότι αν δεν υπάρξει μέριμνα, σε λίγα χρόνια, ορισμένα είδη που μαγειρεύονταν κατά παράδοση σε κάθε ελληνικό σπίτι, όπως ο μπακαλιάρος, δεν θα τα γνωρίσουν οι νέες γενιές.

Ο υπουργός υποστήριξε πως η χώρα μας ήταν αντιμέτωπη με πρόστιμα στην αλιεία, λόγω της έλλειψης διαχειριστικών σχεδίων, τα οποία τελικά αποφεύχθηκαν. Σημείωσε πως το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας δίνει ικανοποιητικά ποσά για την αλιευτική πολιτική, με μακρόπνοο χρονικό ορίζοντα.

Υποστήριξε πως είναι πολυπαραγοντική η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων και δεν συνίσταται μόνο στην υπεραλίευση, αλλά και στην κλιματική αλλαγή, καθώς έχει ανέβει η θερμοκρασία κατά 1 βαθμό, ενώ συντελούν και άλλοι ρυπογόνοι παράγοντες, όπως τα λύματα, που επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Αναφέρθηκε και στη λαθραλιεία και άφησε να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, πως οι έλεγχοι περιορίστηκαν διότι το λιμενικό ασχολήθηκε, εξαιτίας της έκτασης του μεταναστευτικού ρεύματος ψαριών. Επανέλαβε ότι πάνω από 1.000 είδη απειλούνται στη Μεσόγειο εξαιτίας των λεσεψιανών μεταναστών, ενώ στη χώρα μας τεράστια εξάπλωση γνωρίζουν το λεοντόψαρο και ο λαγοκέφαλος.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Παράκτιων Αλιέων, Δημήτρης Ζάννες, έδειξε αυτοκριτική διάθεση και κάλεσε και τους συναδέλφους του να πράξουν αναλόγως. Άλλοι εκπρόσωποι φορέων ψαράδων αναφέρθηκαν και στα σκουπίδια και τα χημικά, που μολύνουν τις ελληνικές θάλασσες, μίλησαν για την ανεξέλεγκτη αλιεία από Τούρκους ψαράδες κ.ά.

Διακεκριμένοι επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Πολιτικής στην Καβάλα (Θ. Τσίκληρας, Κ. Στεργίου, Μ. Κουτράκης κ.ά.) αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να υπάρξει οργανωμένη έρευνα και πολιτική πάνω στο ελληνικό ψάρι, η οποία δεν θα διακόπτεται, όπως συνέβη, κατά καιρούς στο παρελθόν. «Ο μπακαλιάρος έχει σχεδόν εξαφανιστεί στο Ιόνιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του ΙΝΑΛΕ, Μάνος Κουτράκης.

Υποστήριξαν πως πολλά είδη ελληνικών ψαριών κινδυνεύουν με εξαφάνιση και μίλησαν και για τη μείωση των λιβαδιών Ποσειδωνίας. Οι επιστήμονες ζήτησαν να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα όπου υπάρχει πρόβλημα, και να γίνονται έλεγχοι. Υποστήριξαν ότι χρειάζεται αφενός να υπάρξει εκμετάλλευση και άλλων εμπορικών ειδών και ενημέρωση των καταναλωτών, αφετέρου να υπάρξει μέριμνα για συγκεκριμένες περιοχές ή είδη, για την προστασία των γεννητόρων. Οι ψαράδες αναφέρθηκαν στη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματός τους και στη μείωση του μεγέθους των ψαριών.

Το ψάρι ελεύθερης αλιείας, τονίστηκε, δεν παίρνει τιμή στην αγορά, ενώ το φαινόμενο της λαθραλιείας, ειδικά εν μέσω κρίσης, έχει πάρει κολοσσιαίες διαστάσεις. Αναφορά έγινε και στην επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας, ενώ τονίστηκε πως ο αλιευτικός τουρισμός θα μπορέσει να αποτελέσει λύση για τη βελτίωση του εισοδήματος των ψαράδων.