Το Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ με μία ματιά – Κατεβάστε εντελώς δωρεάν σε PDF τον σύντομο οδηγό!

Το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Νοεμβρίου 2022, αφού είχε προηγηθεί μία μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα υπέβαλε την πρώτη της πρόταση Στρατηγικού Σχεδίου στις 30 Δεκεμβρίου 2021, για την οποία η Κομισιόν στις αρχές Απριλίου 2022 διατύπωσε εγγράφως συνολικά 292 παρατηρήσεις.

Ακολούθησε νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2022, οπότε και η Ελλάδα υπέβαλε την αναθεωρημένη της πρόταση. Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ αποτυπώνει το σύνολο των αναγκαίων παρεμβάσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίες θα συμβάλουν στην ικανοποίηση των διαπιστωμένων και ιεραρχημένων αναπτυξιακών αναγκών του αγροδιατροφικού τομέα και των αγροτικών περιοχών που προέκυψαν από τη SWOT ανάλυση.

Το Στρατηγικό Σχέδιο συγχρηματοδοτείται τόσο από τον Ενωσιακό, όσο και από τον Εθνικό Προϋπολογισμό. Οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) για τη χρηματοδότηση των αποσυνδεδεμένων και συνδεδεμένων ενισχύσεων (άμεσες ενισχύσεις – Πυλώνας 1) και των Τομεακών Προγραμμάτων και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης (Πυλώνας 2).

Χωρίς θεσμικό πλαίσιο

Αν και η νέα ΚΑΠ έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την πλήρη ενεργοποίηση του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου. Από το ΥΠΑΑΤ έγινε γνωστό στις 3 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της 1ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 στη Θεσσαλονίκη, ότι «θα εκδοθούν όχι μία, αλλά πολλές εφαρμοστικές εγκύκλιοι και πολλές υπουργικές αποφάσεις στο σύνολο όλων των κατευθύνσεων του ΣΣ της ΚΑΠ. Είμαστε στη γραμμή παραγωγής για να συνταχθούν, να υπογραφούν και μετά να δοθούν στη δημοσιότητα».

Ενημέρωση

Μέχρι τότε, και ενόψει του ΟΣΔΕ 2023, γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν έχουν στο σύνολό τους ακόμη ενημερωθεί για τις μεγάλες αλλαγές της νέας προγραμματικής περιόδου.

Η «ΥΧ», με πρωτοβουλία της, σε μία προσπάθεια να έχουν οι αναγνώστες της πρόσβαση στα βασικά σημεία του Στρατηγικού Σχεδίου, όπως αυτά παρουσιάζονται επίσημα από καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, είναι η πρώτη ελληνική εφημερίδα που δημοσιεύει έναν συνοπτικό οδηγό ολόκληρου του Στρατηγικού Σχεδίου, για να αποτελέσει έναν πρώτο μίνι οδηγό για τον κάθε παραγωγό.

Για τον λόγο αυτό, σας προσφέρει εντελώς δωρεάν σε μορφή PDF τον σύντομο οδηγό για το Στρατηγικό Σχέδιο, που μπορείτε να κατεβάσετε κάνοντας κλικ στο εξώφυλλο που ακολουθεί: