ΕΛΣΤΑΤ: Στο 61,7 % η αύξηση του δείκτη τιμών λιπασμάτων

Η αλματώδης αύξηση του δείκτη των αγροτικών εισροών αποτυπώνεται για ακόμα έναν μήνα στο μηνιαίο Δελτίο Τύπου Εκροών – Εισροών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκε στις 14/10/2022 και αφορά τον Αύγουστο του 2022.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Αυγούστου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 24,9% έναντι αύξησης 8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Αυγούστου 2021 με τον Αύγουστο 2020».

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 24,9%, τον Aύγουστο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου του 2021 οφείλεται, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην αύξηση κατά 28% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων «ενέργεια και λιπαντικά» και «ζωοτροφές». Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Αύγουστο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουλίου 2022, παρουσίασε μείωση 0,2%.

Ανατρέχοντας στον σχετικό πίνακα με τις ετήσιες συγκρίσεις τιμών εισροών που έχει καταρτίσει η ΕΛΣΤΑΤ, βλέπουμε ότι τον Αύγουστο του 2022 η αύξηση στις ζωοτροφές φτάνει σχεδόν το 26,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021 (σ.σ. έτος βάσης το 2015). Αυξήσεις παρατηρούνται επίσης στην πλειονότητα των δεικτών τιμών των προϊόντων: Στις ζωοτροφές καταγράφεται ετήσια αύξηση 26,4%, ενώ στα γεωργικά φάρμακα η ετήσια αύξηση φτάνει το 10,9%. Σοκαριστική είναι η μεταβολή του δείκτη τιμών των λιπασμάτων που πλέον βρίσκεται στο +61,7%. Εξόχως προβληματική παραμένει η κατάσταση στην ενέργεια και τα λιπαντικά, με ετήσια αύξηση ποσοστού 38,5%.

Σε ό,τι αφορά το πάγιο κεφάλαιο, ξεχωρίζει η αύξηση της κατηγορίας «μηχανήματα καλλιέργειας» που αγγίζει το 17,3%. Η τιμή της κατηγορίας «γεωργικοί ελκυστήρες» βρίσκεται στο +7,6%, ενώ στα γεωργικά κτήρια η ποσοστιαία αύξηση φθάνει το 9,4%. Αναμφίβολα, πρόκειται για δείκτες που προβληματίζουν, ενόψει της προκήρυξης των επερχόμενων σχεδίων βελτίωσης, αλλά παράλληλα καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα στήριξης των παραγωγών για νέες επενδύσεις.

Β. Τσελέπης: «Αβάσταχτο το κόστος των καυσίμων»

Δηλώσεις για τις επιπτώσεις της αλματώδους αύξησης στο κόστος παραγωγής έκανε στην «ΥΧ» ο παραγωγός ρυζιού και σιτηρών Βεργής Τσελέπης από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης: «Για 40 στρέμματα ρύζι που πέρασε η κομπίνα μέσα σε μία ημέρα, χρειάστηκα πάνω από 600 ευρώ, δηλαδή 300 λίτρα που είναι η κατανάλωση της κομπίνας, συν τα μεταφορικά. Είναι αδιανότητο το κόστος για το πετρέλαιο. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε δει καμία σοβαρή και ουσιαστική κίνηση στήριξης από την πολιτεία. Και φυσικά δεν είναι μόνο τα καύσιμα. Είναι η ενέργεια, τα εφόδια και η φορολογία που μας πιέζουν αφόρητα. Έρχεται η Agrotica και αναρωτιόμαστε πώς θα είμαστε στην επόμενη, υπό τις παρούσες συνθήκες».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022