ΕΛΣΤΑΤ: Aύξηση 24,3% στον γενικό δείκτη εισροών, +10% οι σπόροι τον Οκτώβριο

Για πολλοστή φορά, το Δελτίο Τύπου Εκροών – Εισροών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Οκτώβριος 2022) καταγράφει τη συνεχή αυξητική τάση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, «ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 24,3% έναντι αύξησης 13,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Οκτωβρίου 2021 με τον αντίστοιχο μήνα του 2020».

Η εν λόγω αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών σε σύγκριση με πέρσι οφείλεται, σύμφωνα με την υπηρεσία, στην αύξηση κατά 26,5% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων «ενέργεια και λιπαντικά» και «ζωοτροφές». Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του προηγούμενου μήνα Σεπτεμβρίου, παρουσίασε αύξηση 3,7%.

Στο +56,8% η μεταβολή του δείκτη τιμών των λιπασμάτων

Ανατρέχοντας στον σχετικό πίνακα με τις ετήσιες συγκρίσεις τιμών εισροών που έχει καταρτίσει η ΕΛΣΤΑΤ, βλέπουμε ότι τον Οκτώβριο του 2022 η αύξηση στις ζωοτροφές φτάνει το 25% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021 (σ.σ. έτος βάσης το 2015). Οι μεγάλες αυξήσεις τιμών στα λιπάσματα αποτυπώνονται για ακόμα έναν μήνα, καθώς η μεταβολή του δείκτη τιμών των λιπασμάτων βρίσκεται στο +56,8%.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση που παρατηρείται στην κατηγορία σπόροι (+10,1%) σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους παραγωγούς παραμένει η κατάσταση στην ενέργεια και στα λιπαντικά με αύξηση ποσοστού 35,8%, που πήρε αυτόν τον μήνα ξανά την ανιούσα μετά από μια προσωρινή μικρή πτώση.