Ιρλανδική Ένωση Αγροτών: Η συμφωνία ΕΕ-ΗΒ δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς

Ο πρόεδρος της Ιρλανδικής Ένωσης Αγροτών (IFA), Τιμ Κάλιναν, μιλά για τις δύσκολες μέρες που προδιαγράφονται για την αγροδιατροφή της νησιωτικής χώρας

Hσυμφωνία εμπορικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου οριστικοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, αποτρέποντας από το να οδηγηθούμε σε ένα «no deal» περιβάλλον με δασμούς ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ.

Όπως είναι λογικό, η Ιρλανδία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από το γενικότερο κλίμα ικανοποίησης για την τροπή που πήραν τα πράγματα, έστω και στο «παρά πέντε». Όμως, παρά τη δεδομένη ανακούφιση, οι εκπρόσωποι της αγροδιατροφής στη νησιωτική χώρα της Βορειοδυτικής Ευρώπης ξεκαθαρίζουν ότι η συμφωνία δεν αποτελεί επ’ ουδενί αφορμή για εφησυχασμό και πανηγύρια. Πόσω μάλλον όταν παραμένει αμφίβολο το κατά πόσο θα θωρακίσει τις ιρλανδικές εξαγωγές στη Μ. Βρετανία, τον πιο σημαντικό εξαγωγικό προορισμό της Ιρλανδίας.

Ο πρόεδρος της Ιρλανδικής Ένωσης Αγροτών (IFA), Τιμ Κάλιναν, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη φέρνει ανακούφιση, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα δημιουργήσει «σημαντικές δυσκολίες» για τον ιρλανδικό αγροδιατροφικό τομέα.

«Το τελικό αποτέλεσμα αφήνει ελάχιστα περιθώρια για ζητοκραυγές» ξεκαθάρισε, ζητώντας να δοθεί έμφαση στη διατήρηση των «πράσινων λωρίδων» διέλευσης των συνόρων μετά την 1η Ιανουαρίου. «Το νέο έτος, η ιρλανδική κυβέρνηση και η ΕΕ πρέπει να έχουν σε ετοιμότητα τα 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τους Ιρλανδούς αγρότες για την αντιμετώπιση τυχόν διαταραχών της αγοράς. Τα 5 δισ. ευρώ του ‘‘Αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit’’ της ΕΕ πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμα» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Κάλιναν υποστήριξε ότι μια μακροπρόθεσμη επίπτωση στις εξαγωγές τροφίμων θα μπορούσε να είναι η κατάκλυση της βρετανικής αγοράς από φθηνές εισαγωγές. «Οι αγρότες της Ιρλανδίας και της Μ. Βρετανίας είναι σταθεροί, όσον αφορά τα πρότυπα. Ο κίνδυνος είναι ότι η συμφωνία δεν θα είναι αρκετά ανθεκτική, ώστε να διασφαλίσει την τήρηση των κανονισμών της ενιαίας αγοράς» παραδέχθηκε ο ίδιος.

«Γνωρίζουμε ότι η πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να προσφέρει πρόσβαση στην αγορά τροφίμων του στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τις χώρες της Mercosur στη Νότια Αμερική, με αντάλλαγμα εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες αυτές. Εάν συμβεί αυτό, θα μειωθεί η αξία της βρετανικής αγοράς για τις ιρλανδικές εξαγωγές τροφίμων και οι Ιρλανδοί αγρότες θα υποστούν τεράστιες απώλειες εισοδήματος, με παράπλευρες συνέπειες στις αγορές της ΕΕ. Οι διατάξεις για ισότιμους όρους ανταγωνισμού που ενσωματώνονται σε αυτήν τη συμφωνία από την ΕΕ πρέπει να σταματήσουν κάθε εξίσωση προς τα κάτω».

Η αγροτική ένωση IFA προτίθεται να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο στις ιρλανδικές εξαγωγές τροφίμων. «Έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι Ιρλανδοί αγρότες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα και ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει την υποστήριξη για τον αγροτικό τομέα της χώρας», κατέληξε ο κ. Κάλιναν.