Το Κίεβο δεν θα τρομοκρατηθεί από τις «προσπάθειες της Πολωνίας να στιγματίσει» την παραγωγή ουκρανικών τροφίμων, εν μέσω εντάσεων στα σύνορα και περαιτέρω αποκλεισμών που σχεδιάζουν οι Πολωνοί αγρότες, όπως δήλωσε προ ημερών ο εμπορικός αντιπρόσωπος της Ουκρανίας, Τάρας Κάτσκα. «Τα ουκρανικά προϊόντα δεν προκαλούν καμία ζημία στους αγρότες της ΕΕ», ξεκαθάρισε ο Κάτσκα, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ενώ πρόσθεσε ότι «ορισμένες χώρες» προσπαθούν να «δυσφημίσουν» τα τρόφιμα του Κιέβου. «Δεν φοβόμαστε», συμπλήρωσε ο ίδιος όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη δεδηλωμένη πρόθεση της Βαρσοβίας να διενεργήσει αυστηρότερους ποιοτικούς ελέγχους σε όλα τα σιτηρά που προέρχονται από την Ουκρανία.

Τεταμένο κλίμα

Την ίδια ημέρα, ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας, Τσέσλαβ Σιεκιέρσκι, δήλωσε στο TVP Info ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έκανε λάθος, ανοίγοντας υπερβολικά την ευρωπαϊκή αγορά». Το γενικότερο κλίμα είναι επίσης τεταμένο, καθώς οι Πολωνοί αγρότες συνεχίζουν τους αποκλεισμούς πολλών περασμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αμφιλεγόμενο όριο

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω της σημαντικής αύξησης των ουκρανικών εισαγωγών στην ΕΕ, η Κομισιόν εισήγαγε έναν «έκτακτο κόφτη», σε περίπτωση που οι εισαγωγές πουλερικών, αβγών και ζάχαρης από την Ουκρανία υπερβούν τον μέσο όγκο εισαγωγών του 2022 και του 2023. Ωστόσο, ο Κάτσκα εξέφρασε την αμφισβήτησή του σχετικά με το παραπάνω όριο. «Το 2022, η οικονομία μας καταστράφηκε ολοσχερώς», ανέφερε, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη περίοδος δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.