ΤΤη στιγμή που ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας μαίνεται με αμείωτη ένταση και οι Αμερικάνοι αγρότες περιμένουν μια νότα αισιοδοξίας από τον πρόεδρο Τραμπ για να βγουν από την κατήφεια, οι εξελίξεις στο τοπίο των αμερικανικών εξαγωγών αλλάζουν τις ισορροπίες, τόσο στο διεθνές, όσο και στο εσωτερικό σκηνικό. Ήδη, η Κίνα αύξησε τις αγορές σόγιας από τη Βραζιλία κατά 28% σε σχέση με πέρσι, ενώ ελάττωσε παράλληλα πάνω από 80% τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Η συνεχής πτώση της χρηματιστηριακής τιμής εξαγωγών του προϊόντος, με αποκορύφωμα τα 325 δολάρια ανά τόνο στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, έδωσε μια νότα αισιοδοξίας για την εξέλιξη των τιμών των ζωοτροφών σε επίπεδο ΕΕ, ειδικά από τη στιγμή που η τιμή της σόγιας από Αργεντινή και Βραζιλία παραμένει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

ΗΠΑ: Μειώνεται η σόγια, ευνοείται το καλαμπόκι

Οι 132.000 τόνοι σόγιας που εισήγαγε η Κίνα τον Σεπτέμβριο αποτελούν τον μικρότερο όγκο εισαγωγών τα τελευταία δύο χρόνια. Ως προς τις εξαγωγές από τις ΗΠΑ προς την Κίνα σε σιτηρά και καλαμπόκι, οι εξελίξεις ήταν αντίστοιχες: Οι εισαγωγές αραβοσίτου στην Κίνα από τις ΗΠΑ κατρακύλησαν τον Σεπτέμβριο σε μόλις 515,7 τόνους, από 174.965 τόνους πριν από έναν χρόνο. Επιπλέον, Η Κίνα εισήγαγε 80% λιγότερο σόργο, δηλαδή 59.455 τόνους. Την ίδια στιγμή, πολλοί Αμερικανοί αγρότες σχεδιάζουν να μειώσουν την καλλιέργεια σόγιας, επαναφέροντας το καλαμπόκι στα χωράφια τους. Η ξηρασία σε Βραζιλία και Αργεντινή βοήθησε, ωστόσο, στην τόνωση της παγκόσμιας ζήτησης αραβοσίτου από τις ΗΠΑ. Πάντως, αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού υποστηρίζουν ότι αν οι ΗΠΑ δεν επανακτήσουν την κινεζική αγορά σύντομα, αρκετοί αγρότες θα αναγκαστούν να πουλήσουν γη ή, στο χειρότερο σενάριο, να κλείσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

«Δεν αρκεί η συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ»

Παρά τη συμφωνία Γιούνκερ-Τραμπ, που άνοιξε την κάνουλα εισαγωγών σόγιας από τις ΗΠΑ στην ΕΕ και παρά τους πάνω από 1,47 εκατ. τόνους που είχαν εισαχθεί έως τον Σεπτέμβριο (αύξηση 133% σε σχέση με τους 630.000 τόνους τη σεζόν 2017/2018), οι Αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω δεν αρκούν για να ρεφάρουν τις απώλειες. «Τα διαθέσιμα στοιχεία έως τα μέσα Οκτωβρίου παρουσιάζουν μείωση εξαγωγών σόγιας προς την Κίνα κατά 94%. Το γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν περισσότερη σόγια που παλαιότερα προμηθεύονταν από τη Βραζιλία, δεν αρκεί», υποστηρίζουν οι New York Times, σε πρόσφατο άρθρο.

Στο ίδιο δημοσίευμα παρατίθενται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, από το 2011 έως το 2013, το αγροτικό εισόδημα στις ΗΠΑ έφτασε στο ορόσημο των 123,7 δισ. δολαρίων, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας την ίδια χρονική περίοδο. Το ακόλουθο παράδειγμα είναι ενδεικτικό, προς ενίσχυση του παραπάνω ισχυρισμού: Τη στιγμή που τις πρώτες εβδομάδες των εξαγωγών, από τον Σεπτέμβριο και μετά οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 6 εκατομμύρια τόνους, ταυτόχρονα αυξήθηκαν μόνο 3 εκατομμύρια τόνους προς άλλους προορισμούς. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με υψηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερες παραγωγές σόγιας στις ΗΠΑ, οδήγησαν την τιμή της σόγιας σε κατακόρυφη πτώση, φέρνοντας στο προσκήνιο τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών από τον εμπορικό πόλεμο των δύο χωρών.

Είναι φυσικό η προσοχή όλων να στρέφεται στη νέα συνάντηση των δύο ισχυρών ανδρών, Ντόναλντ Τραμπ και του Ζι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση των G20, που θα λάβει χώρα το διήμερο 30/11-1/12.

ΣΕΒΙΖ: Σε θετική τροχιά οι τιμές στις ζωοτροφές

Το ανησυχητικό κλίμα που επικρατεί σε επίπεδο εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας δεν δείχνει προς το παρόν να επηρεάζει την ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά ζωοτροφών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, Ηλία Μελισσουργό: «Από τη σύναψη της συμφωνίας ΕΕ – ΗΠΑ στα τέλη Ιουλίου, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι σε επίπεδο πραγματικής αγοράς. Υπάρχουν χρηματιστηριακές διακυμάνσεις λόγω Κίνας, ωστόσο δεν έχω δει κάποιο παράγοντα που να διαφοροποιεί τα δεδομένα. Νομίζω ότι, σε σχέση με πριν από έναν-ενάμιση χρόνο είμαστε σε καλά επίπεδα, όταν λόγω χρηματιστηριακών εξελίξεων, οι τιμές ήταν ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με σήμερα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι οποιαδήποτε πτώση στη χρηματιστηριακή τιμή της σόγιας περνά άμεσα στην τιμή των ζωοτροφών, «κάτι που μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει κοιτάζοντας τους τιμοκαταλόγους των εταιρειών».

 Εξαγωγές σόγιας ΗΠΑ προς ΕΕ (σε χιλιάδες τόνους)

Προορισμός

Συσσωρ. εξαγωγές έως 1/11/2018

Συσσωρ. εξαγωγές έως 1/11/2017

ΕΕ (27)

2.235,8

909,1

Βέλγιο

 89,1

 0

Γαλλία

 34,5

 0

Γερμανία

 215,3

242,3

Ελλάδα

 35,4

 14,1

Ιταλία

 171,7

 19,6

Ολλανδία

 605,5

338,1

Ρουμανία

 61,4

 0

Πορτογαλία

 213,7

 70,7

Ισπανία

 673,3

 238,5

Ην. Βασίλειο

 135,9

 0

 πηγή: USDA