Εν αναμονή των μεγάλων αποφάσεων για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση του σχεδίου του ΕΛΓΑ για να δρομολογηθούν οι μεγάλες αποζημιώσεις στους παραγωγούς, ώστε να ανακουφιστούν για τις ζημιές που υπέστησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων μηνών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η διοίκηση του Οργανισμού έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες (πρόσληψη εποχικού προσωπικού, ρύθμιση υπερωριών και εξόδων μετακίνησης των εκτιμητών κ.λπ.), ώστε να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων, καθώς και όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες που σχετίζονται με το προσωπικό και τα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός των διοικητικών εξόδων του υποκαταστήματος της Λάρισας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ζήτημα ημερών αποτελεί η πίστωση κονδυλίου από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ, ώστε να καλυφθούν διοικητικές ανάγκες του Οργανισμού, απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να δρομολογηθούν οι αποζημιώσεις.

Επόμενο βήμα είναι η κατάθεση από το ΥΠΑΑΤ νομοθετικής ρύθμισης τύπου «Ιανού», ώστε να οριστούν οι λεπτομέρειες της προκαταβολής των αποζημιώσεων. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό των εκτιμώμενων ζημιών κινείται μεταξύ 300 και 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα που απομένουν να απαντηθούν είναι, πρώτον, πότε θα δοθεί η προκαταβολή και, δεύτερον, σε ποιο ύψος της συνολικής αποζημίωσης θα φτάνει. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, «στόχος είναι τα πρώτα χρήματα να πιστωθούν στους δικαιούχους μέσα στο καλοκαίρι».

Ως προς το ύψος της αποζημίωσης, προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το οποίο και επεξεργάζεται το θέμα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Σάββατο 12 Ιουνίου 2021