Εν αναμονή των Σχεδίων Βελτίωσης, «φρέναραν» οι πωλήσεις της Π. Πετρόπουλος

Πτωτικά σε ποσοστό 5,5% κινήθηκαν οι πωλήσεις της Π. Πετρόπουλος στο πρώτο εξάμηνο του 2022, φτάνοντας τα 70,1 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μειωμένες πωλήσεις του αγροτικού τομέα, εν αναμονή της έναρξης των νέων Σχεδίων Βελτίωσης καθώς και στις συνεχιζόμενες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα οχημάτων και ανταλλακτικών. Ενδεικτικά, οι πωλήσεις αγροτικών μηχανημάτων διαμορφώθηκαν στο πρώτο μισό του έτους σε 13,584 εκατ. ευρώ έναντι 19,358 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων σε 22,048 εκατ. ευρώ έναντι 24,630 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Μειωμένες στα 2,589 εκατ. ευρώ από 3,363 εκατ. ευρώ ήταν και οι πωλήσεις ελαφρών φορτηγών ενώ, αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις φορτηγών και λεωφορείων που ξεπέρασαν τα 9,106 εκατ. ευρώ, έναντι 8,229 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Οι αστάθμητοι παράγοντες και τα αυξημένα κόστη

Η διοίκηση σημειώνει «ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας και τα γεγονότα στην Ταϊβάν δεν έχουν έως σήμερα ιδιαίτερο αντίκτυπο στην εταιρεία» και ότι στους βασικούς κλάδους που δραστηριοποιείται αυξήθηκαν τα μερίδια αγοράς της. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι συνεχίζουν να υφίστανται οι δύο βασικοί αστάθμητοι παράγοντες της εξέλιξης της πανδημίας και των σοβαρών προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ένας ακόμα παράγοντας αποσταθεροποίησης είναι η συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση κόστους από τους προμηθευτές. Ενδεικτικά, τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 28,6% σε σχέση με πέρυσι.

Το μεικτό κέρδος σε επίπεδο ομίλου και εταιρείας ανήλθε σε 18,3% έναντι 18,7% το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά τους φόρους μειώθηκαν σε 1,7 εκατ. δολάρια και της εταιρείας σε 1,6 εκατομμύρια, έναντι 2,7 και 2,6 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα το 2021.