Εν μέσω κλιματικής κρίσης, το κόστος της γεωργικής ασφάλισης εκτοξεύεται στις ΗΠΑ
Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα κατηγορείται ότι ενθαρρύνει την παραγωγή με μεγαλύτερη
ένταση άνθρακα και ωφελεί κυρίως τους παραγωγούς μεγάλης κλίμακας
Σύμφωνα με ανάλυση του Environmental Working Group, οι Αμερικανοί αγρότες εισέπραξαν το ποσό ρεκόρ των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις το 2022, εκ των οποίων πολλές προέκυψαν λόγω καταστροφών που σχετίζονται με τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, το κόστος της γεωργικής ασφάλισης προβλέπεται να αυξηθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα, εν μέσω αυξανόμενων καταστροφών που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή.
Το πρόγραμμα ασφάλισης των καλλιεργειών καθίσταται ολοένα και πιο δημοφιλές τα τελευταία 20 χρόνια, ως ένας τρόπος να προστατευθούν οι αγρότες από τις πτώσεις των τιμών και τις καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
Οι φορολογούμενοι πολίτες των ΗΠΑ επιδοτούν περίπου το 60% των ασφαλίστρων, με τους αγρότες να καλύπτουν το υπόλοιπο 40%. «Βρήκαμε ότι μεταξύ 2002 και 2022 το πρόγραμμα ασφάλισης των καλλιεργειών τροφοδότησε με πάνω από 161 δισεκατομμύρια δολάρια τους αγρότες, ενώ οι ετήσιες αποζημιώσεις το 2022 ήταν 546% μεγαλύτερες από ό,τι το 2001», δήλωσε η Anne Schechinger, αγροοικονομολόγος και διευθύντρια της αμερικανικής ΜΚΟ που διεξήγαγε την έρευνα.
«Μέρος της αύξησης των αποζημιώσεων προέρχεται από την αύξηση της συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς και από τις τιμές παραγωγού. Όμως, γνωρίζουμε ότι αυξάνονται και οι αποζημιώσεις για απώλειες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες».
Η έρευνα του EWG συμβαδίζει με άλλες πρόσφατες μελέτες, που δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αυξήσει το κόστος ασφάλισης των αγροτών της χώρας. Επίσης, πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει κι άλλο, τόσο τις αποζημιώσεις, όσο και τα γεωργικά ασφάλιστρα.
Το κόστος θα αυξηθεί για τους φορολογούμενους, τους αγρότες και τον ασφαλιστικό κλάδο, ωστόσο δεν θα επιμεριστεί εξίσου. Από το 2000 έως το 2016, οι αγρότες αποζημιώνονταν με 65 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι κατέβαλλαν ως ασφάλιστρα, ενώ για κάθε δολάριο που ξόδευε ένας αγρότης στο πρόγραμμα έπαιρνε πίσω περισσότερα από 2 δολάρια ως αντάλλαγμα.
«Η μεγάλη μας ανησυχία είναι το κατά πόσο βιώσιμο θα είναι το πρόγραμμα για τους αγρότες, αλλά και για τους φορολογούμενους», παραδέχθηκε η Schechinger. «Δεν μπορώ να προβλέψω πόσο θα κοστίζει στο μέλλον, αλλά γνωρίζουμε ότι με την κλιματική αλλαγή, θα γίνει πιο ακριβό».
Προς το παρόν, τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ εμφανίζονται απρόθυμα να προχωρήσουν σε αλλαγές στο πρόγραμμα, όπως φανερώνεται από την απουσία προτάσεων για σημαντικές αλλαγές στα πλαίσια των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το Farm Bill.
Αποζημιώσεις προς όφελος των μεγάλων, των ισχυρών και των ρυπαινόντων
Επιπλέον, το EWG επιβεβαίωσε παλαιότερα ευρήματα που έδειχναν ότι οι περισσότερες αποζημιώσεις καταλήγουν σε μεγάλες, πλούσιες εκμεταλλεύσεις που διαχειρίζονται μόνο μία ή δύο καλλιέργειες. Περίπου το 80% των αποζημιώσεων πηγαίνει στο μεγαλύτερο 20% των εκμεταλλεύσεων. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή παράγουν περισσότερο, αλλά και επειδή οι μικρότεροι αγρότες δυσκολεύονται να πληρούν τις προϋποθέσεις για τα προγράμματα. Αυτό, λένε οι επικριτές του συστήματος, ενθαρρύνει την ανάπτυξη μεγάλων εκμεταλλεύσεων που χρησιμοποιούν μεθόδους παραγωγής που είναι μεγαλύτερης έντασης καυσίμων και άνθρακα.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η EWG διαπίστωσε ότι περίπου τα τρία τέταρτα των αποζημιώσεων, ήτοι περίπου 121 δισεκατομμύρια δολάρια, πήγαν σε καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι και βαμβάκι, με τα 56 από αυτά να προσανατολίζονται μόνο στους καλλιεργητές καλαμποκιού.