Ένα ακόμα βήμα για το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα

29/08/2024
6' διάβασμα
ena-akoma-vima-gia-to-ergo-georgia-me-effyia-psifiakos-metaschimatismos-tou-georgikou-tomea-330549

Ξεκίνησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η υλοποίηση του Έργου «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα με την έναρξη δημιουργίας της υλικοτεχνικής υποδομής (Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων) αλλά και τη διαμόρφωση των πειραματικών αγροτεμαχίων που εντάχθηκαν στο Έργο, με ανάδοχους την εταιρεία NEUROPUBLIC, τον Όμιλο ΟΤΕ και τη διαφημιστική ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Το αντικείμενο του Έργου 

Το παρόν Έργο αφορά στη δημιουργία μιας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοιχτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών. Ουσιαστικά η πλατφόρμα αυτή θα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο

Βασικός στόχος είναι η σύνδεση:

  • Παραγωγών 
  • Οργανισμών 
  • Ερευνητικών ιδρυμάτων 
  • Τοπικών αρχών 
  • Άλλων ενδιαφερόμενων φορέων που σχετίζονται με τη γη και την παραγωγική διαδικασία.

Με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ανοικτών ψηφιακών δεδομένων και τεχνογνωσίας, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ευφυές πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα αναγνωρίζει και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μικροκαλλιεργητών, του αγροτικού συμβούλου και των φορέων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία.

Στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα digiagro.gr, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να μάθουν περισσότερα για το Έργο και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να συμβάλουν αλλά και να ωφεληθούν.

Το Έργο μέχρι σήμερα 

Από την αρχή του Έργου έως τώρα, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των πρώτων 500 Υποστηρικτικών Σταθμών Συλλογής Δεδομένων (gaiatron v3.0) εντός των αγροτεμαχίων. Στο πλαίσιο του Έργου προβλέπεται να τοποθετηθούν συνολικά 3.000 Σταθμοί σε διαφορετικού τύπου αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών της χώρας, τα οποία καταγράφουν δεδομένα εντός μικροκλιματικής ζώνης, συμβάλλοντας στην άντληση σημαντικών πληροφοριών που ωφελούν όχι μόνο τον παραγωγό, αλλά και την ερευνητική κοινότητα, το Υπ.Α.Α.Τ. και Φορείς εποπτευόμενους από αυτό, συμβούλους και μελετητές, καταναλωτές, περιφέρειες και την ελληνική ύπαιθρο εν γένει. 

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση Σταθμών Επαυξημένης Ακρίβειας (gaiatron+ v1.0) σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κοντά σε πειραματικά αγροτεμάχια. Οι εν λόγω Σταθμοί είναι συνολικά 50 και μέσω αυτών θα υπολογίζεται η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς, συμβάλλοντας στη διαχείριση της άρδευσης και τη βελτιστοποίηση των προγνώσεων για έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Για την εγκατάστασή τους ακολουθήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές του WMO (World Meteorological Organization). 

Την ίδια στιγμή, τα πειραματικά αγροτεμάχια σε όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στο Έργο έχουν ήδη διαμορφωθεί. Τα επιλεγμένα αυτά χωράφια φιλοξενούν 50 Σταθμούς Συλλογής Δεδομένων, 50 πολυαισθητήρες εδάφους και 50 υδρόμετρα

Στα σημεία αυτά θα ξεκινήσουν να προσαρμόζονται επιστημονικά αλγοριθμικά μοντέλα τα οποία αφορούν στη θρέψη, την άρδευση και τη φυτοπροστασία (επιλεγμένοι εχθροί-ασθένειες), αξιοποιώντας αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες και τα δεδομένα, της υλικοτεχνικής υποδομής. Χάρη στα δεδομένα τα οποία θα προκύψουν, αναμένεται ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας να κερδίσει σημαντικά οφέλη και το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» να συμβάλει τελικά στην ορθολογική διαχείριση των εισροών

Σταθερά σε μία κοινή κατεύθυνση 

Κορυφαίας σημασίας εγχείρημα για την ελληνική και ευρωπαϊκή γεωργία, το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» συνδυάζει, για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα, την επιστημονική γνώση και την τεχνολογία με τις καλλιεργητικές πρακτικές με πολλαπλά οφέλη για τους Έλληνες γεωργούς όπως: 

  • Η μείωση του κόστους παραγωγής 
  • Η αύξηση του κέρδους 
  • Η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων 
  • Η μείωση της βιολογικής ανισορροπίας, λειψυδρίας και ερημοποίησης 
  • Η ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού κ.ά.

Επιπλέον, το Έργο απευθύνεται και σε γεωργικούς συμβούλους & μελετητές, καθώς τους διευκολύνει ως προς την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους παραγωγούς, οι οποίες βασίζονται σε δεδομένα και επιστημονική γνώση αλλά και ως προς τον προγραμματισμό οργανωμένων ελέγχων και την καταγραφή επιτόπιων παρατηρήσεων στον αγρό με τη χρήση εργαλείων και εφαρμογών της συγκεκριμένης υποδομής.

Το Έργο δίνει επιπλέον πρόσβαση στους ερευνητές και τα ερευνητικά κέντρα σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, τα οποία προέρχονται από έρευνες και πειράματα σε πραγματικές συνθήκες. Επιπρόσθετα, διευκολύνει Κράτος & ΥΠΑΑΤ να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν την αγροτική πολιτική της χώρας, στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού σχεδίου. Από το εν λόγω Έργο δύναται να ωφεληθούν και οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα με την υιοθέτηση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για τα προϊόντα τους αλλά και οι καταναλωτές, οι οποίοι αποκτούν πρόσβαση σε υψηλότερης ποιότητας προϊόντα, με φιλικά προς το περιβάλλον και ασφαλή μέσω της ιχνηλασιμότητας. 

Τέλος, στον ωφελούμενο πληθυσμό από το Έργο κατατάσσονται και οι Περιφέρειες πρωτίστως γιατί τους δίνεται απλόχερα η δυνατότητα να σχεδιάσουν, αναπτύξουν και υποστηρίξουν την εφαρμογή στρατηγικών προτεραιοτήτων αλλά και γιατί ενισχύουν το τοπικό σήμα των αγροτικών προϊόντων με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ευφυούς γεωργίας. 

Στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία μιας πανελλαδικής υποδομής και μιας πλατφόρμας λογισμικών, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων, προσφέροντας έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών απευθείας από το πεδίο. Η δημιουργία αυτής της εθνικής υποδομής σκοπεύει να αποτελέσει το πρώτο, μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας.

 

Το Έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

ΓΡΑΦΕΙ: