Ένα κιλό κορόμηλα για… 50 δολάρια: Οργή στην Τουρκία για την τιμή του φρούτου

Για τους Τούρκους, το ταπεινό κορόμηλο («erik» στα τουρκικά) αντιπροσωπεύει την αρχή της άνοιξης. Ο έντονα ξινός καρπός, είναι διαθέσιμος μόνο μία φορά το χρόνο γύρω στον Απρίλιο, όταν τα δέντρα καρποφορούν και οι καρποί συλλέγονται πριν ωριμάσουν.

Κατά το CNBC, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία έχουν πάρει φωτιά από εξοργισμένους χρήστες που σηκώνουν φωτογραφίες που δείχνουν πως ένα κιλό κορόμηλων προς πώληση ανέρχεται μεταξύ 690-750 τουρκικών λιρών (47-51 δολάρια).

 
Σε μια χώρα όπου ο μηνιαίος κατώτατος μισθός είναι περίπου 290 δολάρια, η τιμή του κορόμηλου έχει αυξηθεί σε ποσά που πολλοί άνθρωποι θα διέθεταν στην γειτονική χώρα για μηναίο ενοίκιο.

Δεδομένου ότι η αγροτική βιομηχανία της Τουρκίας εισάγει μια σειρά ειδών από σπόρους έως λιπάσματα και οι πληρωμές γίνονται σε δολάρια, η υποτίμηση της λίρας σε 14 λίρες ανά δολάριο, συνεπάγεται υψηλές τιμές τροφίμων για τα τουρκικά νοικοκυριά.

 

Τα στοιχεία του Γενικού Δείκτη Τιμών της Τουρκίας για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά κατέδειξαν αύξηση 70,3% σε ετήσια βάση για τον Μάρτιο.

Πηγή: cnn.gr