Έναρξη των ψεκασμών Δακοκτονίας στην Ευβοία για το 2022

Σας γνωρίζουμε ότι η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ευβοίας λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την ανάπτυξη του δάκου που επικρατούν όπως υψηλή υγρασία και θερμοκρασίες 25-30oC καθώς επίσης και των αυξημένων δακοσυλλήψεων των τελευταίων ημερών και δεδομένου της γεωμετρικής προόδου με την οποία αναπτύσσεται το ανωτέρω έντομο προς αποφυγή δυσμενών καταστάσεων στην ποιότητα και ποσότητα τόσο του ελαιολάδου όσο και των βρώσιμων ελιών θα ξεκινήσει στις 14 Ιουλίου την εφαρμογή του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους, στους ελαιώνες των παρακάτω Δήμων:

  • Δήμος Χαλκιδέων : Δροσιά Ανθηδόνα, Βαθύ , Φάρος , Καλοχώρι-Παντείχι
  • Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων : Πολιτικά , Νεροτριβιά ,Καμαρίτσα
  • Δήμος Ερέτριας Άνω Βάθεια , Αμάρυνθος , Καλλιθέα , Γυμνού
  • Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας : Κουρκουλοί, Σκεπαστή , Κεράμεια, Κήρινθος
  • Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού : 1στιαία_Άγιος Γεώργιος , Ιστιαία_Αγιος Παντελεήμων , Ιστιαία_Ν. Σινασος , Ιστιαία_Νεοχώρι ,Καμάρια-Μονοκαρυά , Βουτάς, Αυγαριά Ωρεοί, Νέος Πύργος , Ταξιάρχης , Άγιος (Άγιος Αγιόκαμπος Βαρβάρα), Λ. Αιδηψού , Λ. Αιδηψού (Ήλια _Πολύλοφος), Γιάλτρα , Λιχάδα (Λιχάδα Αγ. Γεώργιος Κάβος), Ασμήνιο, Αρτεμήσιο , Γούβες (Οχι Καστρί), Αγριοβοτάνι, Ελληνικά & Βασιλικά
  • Δήμος Καρύστου : Καλύβια , Αετός-Γραμπιά-Μύλοι, Μαρμάρι, Στύρα

Ο δολωματικός ψεκασμούς θα θα πραγματοποιηθεί με το FORZA(l-cyhalothrin) σε αναλογία 1,25lt/tn.

Η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς , με την χρήση εντομοκτόνων, από εδάφους επιβάλλει την απομάκρυνση των μελισσοσμηνών από τις ψεκαζόμενες περιοχές σε απόσταση μεγαλύτερη τωΟν πέντε (5) χλμ. Θα πρέπει κατά τη διάρκεια των ψεκασμών να μην κυκλοφορούν στον ελαιώνα άνθρωποι και ζώα προς αποφυγή δηλητηριάσεων.

Για τη φετινή περίοδο ο ψεκασμός για τους Δήμους Χαλκιδέων, Ερέτριας, Διρφύων-Μεσσαπίων, Ιστιαίας-Αιδηψού έχει ανατεθεί μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό στην ΕΔΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, για τον δήμο Καρύστου

στον ΑΓΡΟΚΤΗΜΕΛ ΚΥΜΗΣ -ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ και για τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ, Άννας στην εταιρεία ΓΕΩΡΓΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΠΚΗ IKE οι οποίοι αναθέτουν σε κάθε Τοπική Κοινότητα την εκτέλεση των ψεκασμών, σε ψεκαστές κατόχους Πιστοποιητικού Ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων με τρακτέρ που μεταφέρει βυτίο των 500 ή 1000 λίτρων και έχουν Πιστοποιητικό Επιθεώρησης που συνοδεύεται με αυτοκόλλητο σήμα καταλληλότητας (sticker). Οι ψεκαστές είναι ελαιοπαραγωγοί και γνωρίζουν τους ελαιώνες της Τοπικής Κοινότητας στην οποία εκτελούν το δολωματικό ψεκασμό.

Ο δολωματικός ψεκασμός για να είναι επιτυχής πρέπει να είναι σύντομος, να μην ξεπερνά τις 8 ημέρες και να μην υπάρχει ενδιάμεση διακοπή.

Για κάθε πρόβλημα που ανακύπτει (μη σωστός ψεκασμός, σπατάλη ψεκαστικού υγρού, ακάλυπτες περιοχές) πρέπει να επιλαμβάνεται ο Εργολάβος και ο Γεωπόνος – Τομεάρχης.

Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να κατανοήσουν την σοβαρότητα του προγράμματος της δακοκτονίας και να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να ενημερώνουν άμεσα τον υπεύθυνο που έχει ορίσει ο Εργολάβος και το ΓεωπόνοΤομεάρχη για την πορεία και ορθή εκτέλεση των ψεκασμών.

Οι ελαιοκαλλιεργητές οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας να εφαρμόζουν πιστά όλα όσα απορρέουν από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, προκειμένου να αποφύγουν τους ψεκασμούς των ελαιόδεντρων τους και πρέπει να προβούν στη λήψη επιτρεπτών (συμβατών) μέτρων για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς για να μην έχουν δακοπροσβολές.

Εφιστούμε την προσοχή των Ανάδοχων/Εργολάβων για την σωστή φύλαξη των εντομοκτόνων και της πρωτεΐνης. Εντομοκτόνα εκτός αποθήκης, ελεύθερα, χωρίς καμία φύλαξη ή βαρέλια πρωτεΐνης σκορπισμένα και εκτεθειμένα στον ήλιο δεν επιτρέπεται

Οι κενές φιάλες των εντομοκτόνων πρέπει να ξεπλένονται 3 Φορές. Επίσης οι χρήστες (παρασκευαστές, ψεκαστές) πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, λόγω της αυξημένης ερεθιστηκότητας των εντομοκτόνων (Μάσκα, γυαλιά, γάντια, φόρμες κλπ.).

Στο δολωματικό ψεκασμό χρησιμοποιούνται μπέκ που ψεκάζουν χοντρές σταγόνες και το δόλωμα (ψεκαστικό υγρό) εφαρμόζεται στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Οι ψεκασμοί ξεκινούν νωρίς το πρωί (Λυκαυγές) και πρέπει να σταματούν όταν πνέει ισχυρός άνεμος ή αρχίσει βροχή και ΠΟΤΕ το απόγευμα. Κάθε τράκτερ θα ρίχνει μόνο ένα βυτίο των 1000 λίτρων ημερησίως και όχι παραπάνω. Παρακαλούνται οι παραλήπτες του εγγράφου μας, όπως ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους ελαιοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας

Οι κ.Δήμαρχοι να το κοινοποιήσουν στις Δημοτικές Ενότητες και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου τους.