Ένας 18χρονος Ιρανογερμανός ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στο Μόναχο

Ένας 18χρονος Ιρανογερμανός ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στο Μόναχο

Ήρθη μετά τις 2.30 π.μ. του Σαββάτου 23/7, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία κηρύχθηκε το Μόναχο εν μέσω μαζικής επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν 2.100 αστυνομικοί, για τον εντοπισμό τυχόν συνεργών του ενόπλου που άνοιξε αδιακρίτως πυρ στο εμπορικό κέντρο Olympia (το απόγευμα της Παρασκευής). 

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης είναι νεκρός και – βάσει όλων των ενδείξεων – έδρασε μόνος.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του αρχηγού της αστυνομίας του Μονάχου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 23/7, πρόκειται για έναν 18χρονο Γερμανο-Ιρανό, που κατά την διάρκεια της επίθεσης χρησιμοποίησε περίστροφο και όχι μακρύκανο όπλο. Δεν είχε ποινικό μητρώο και τα κίνητρά του είναι προς το παρόν άγνωστα.

“Δεν γνωρίζουμε πολλά για τον δράστη, πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον περίγυρό του και να ερευνήσουμε το περιβάλλον που ζούσε προτού μπορέσουμε να καταλάβουμε κατά πόσο κατελήφθη από αμόκ ή είχε τρομοκρατικά κίνητρα” σημείωσε κατά της διάρκειας συνέντευξης τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας και πρόσθεσε πως είναι νωρίς για συμπεράσματα.

Δέκα είναι οι νεκροί – μεταξύ αυτών και ο δράστης που αυτοκτόνησε – και 21 οι τραυματίες, οι 3 σε σοβαρή κατάσταση. Σε σχεση με τα θύματα, ο αρχηγός της αστυνομίας δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες γιατί όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ασφαλούς ταυτοποίσης. Ωστόσο τόνισε πως μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν νέοι άνθρωποι.

Αρχικά είχε υποτεθεί ότι υπήρχαν άλλοι 2 δράστες, όμως εντοπίστηκαν και αποδείχθηκε ότι δεν είχαν σχέση με το συμβάν.

Ο δράστης ξεκίνησε να πυροβολεί από το ταχυφαγείο και συνέχισε προς το εμπορικό κέντρο, προτού τελικά αυτοκτονήσει.

“Βρισκόμαστε σε διαδικασία εξέτασης μαρτύρων, έχουμε δρόμο μπροστά μας” τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας, και σημείωσε ότι στις στις 11:30 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Γερμανίας) θα υπάρξει νέα ενημέρωση.