Ένας βιολογικός κήπος στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης με… εξωτικά φρούτα και λαχανικά

Με τη φιλοσοφία «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», μια πολύτεκνη οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να δημιουργήσει έναν δικό της βιολογικό κήπο της Εδέμ, καλλιεργώντας και παράγοντας πάνω από 74 διαφορετικά είδη προϊόντων. Το πρωτότυπο είναι ότι τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά προέρχονται από εξωτικές και… περίεργες καλλιέργειες, όπως τα μοβ φασολάκια, τα πορτοκαλί κολοκυθάκια, ή τα δίχρωμα ντοματίνια.

Πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας είναι η Άννα Αϊβαζίδου. Πριν από μερικά χρόνια, έλαβε από κοινού με τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά τους την απόφαση να ζήσουν εκτός πόλης και να τρέφονται με τα πιο υγιεινά τρόφιμα. «Εμείς δεν είχαμε καμιά σχέση με την αγροτική ζωή. Υπάλληλος τραπέζης ο σύζυγος, κι εγώ μεγάλωνα τα τέσσερα παιδιά μας. Αποφασίσαμε να αγοράσουμε ένα χωράφι λίγο έξω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο. Χτίσαμε το σπίτι μας και έπειτα ξεκινήσαμε να παράγουμε κάτι για εμάς και τα παιδιά μας. Μόνο βιολογικά. Στη συνέχεια, είπαμε μήπως μπορούμε να διαθέσουμε τα προϊόντα μας και στον κόσμο», υπογραμμίζει η κα Αϊβαζίδη.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησαν τη βιολογική γεωργία και στράφηκαν στις βιολογικές και περίεργες καλλιέργειες. «Καλλιεργούμε διάφορες ποικιλίες και δεν έχουμε υβρίδια. Είναι σπόρος που κρατάμε εμείς και ποικιλίες που καταφέραμε να φέρουμε από όλο τον κόσμο.

Δεν παράγουμε μεγάλες ποσότητες, αλλά έχουμε πολλές ποικιλίες και πολλά διαφορετικά προϊόντα. Διαθέτουμε 74 διαφορετικά είδη προϊόντων και μπορεί κάποιος να έρθει σε εμάς και να βρει ό,τι περίεργο υπάρχει», λέει η κα Αϊβαζίδου. Σύμφωνα με την ίδια, παράγουν όλα τα super foods, λαγοκέρασα, φραγκοστάφυλα, σμέουρα, βατόμουρα μαύρα, goji berry, μύρτιλα και πολλά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. «Αν και ο κόσμος δεν είναι μαθημένος σε όλα αυτά, εντούτοις μας αγάπησε και μας εμπιστεύθηκε. Από λαχανικά καλλιεργούμε και παράγουμε διάφορων χρωμάτων ντοματίνια, από κίτρινο έως μαύρο και δίχρωμα. Μόνο στα ντοματίνια έχουμε 23 διαφορετικές ποικιλίες», λέει χαρακτηριστικά.

Στο βιολογικό κτήμα τους καλλιεργούν, επίσης, βρώσιμα λουλούδια και microgreens. Συνεργάζονται με gourmet εστιατόρια, έχουν τη φιλοσοφία «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και δεν αλλάζουν εύκολα πεποιθήσεις. Η φήμη της βιολογικής φάρμας εκτοξεύτηκε από την περίοδο του κορωνοϊού, όταν ο κόσμος ήταν κλεισμένος μέσα και έπρεπε να μαγειρεύει στο σπίτι του. Όπως λέει η κα Αϊβαζίδου, εκείνη την περίοδο υπήρχε αυξημένη κίνηση, ενώ σήμερα έχουν κάνει καλό όνομα σε σημείο που κάποιος σεφ να τους τηλεφωνεί για να του στείλουν περίεργα λαχανικά ή φρούτα.

Κάθε Κυριακή, το κτήμα τους είναι επισκέψιμο και, μάλιστα, μπορεί κάποιος να κόψει τα λαχανικά ή τα φρούτα μόνος του. «Δεχόμαστε κάθε Κυριακή επισκέπτες στο κτήμα. Την ημέρα αυτή, μπορεί κάποιος να μαζέψει την τροφή του μόνος του. Παίρνει ό,τι θέλει, κάνει τη συγκομιδή μόνος του, τα ζυγίζουμε και τα παίρνει σπίτι του», καταλήγει η κα Αϊβαζίδη.